Vydatné polévky

Babička říkávala, že polévka je grunt. Talíř teplé husté voňavé polévky zalahodí a dodá energii obzvlášť v zimě. Můžete si ji dát i jako hlavní jídlo, třeba s čerstvým křupavým pečivem. Vyberte si z našich receptů.

 

Zeleninová s fazolemi

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 na drobno nakrájené mrkve
  • 1 nakrájená červená paprika
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 400 g scezených konzervovaných bílých nebo červených fazolí
  • 250 g najemno nakrájeného pórku
  • strouhaný parmazán

Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a mrkev. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, papriku a česnek, osolte a opepřete. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Za občasného promíchání vařte 15 minut. Pak přidejte fazole a pórek a ještě vařte asi 20 minut. Polévku podávejte posypanou strouhaným parmazánem.

2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle

 

Krémová houbová

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g čerstvých nebo 30 g sušených lesních hub
  • 60 + 30 g másla
  • sůl
  • 10 g cibule
  • trocha kmínu, pepř
  • petrželka
  • 1 žloutek
  • 125 ml mléka
V kastrůlku rozpusťte 60 g másla, přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až tuk přestane pěnit. Hotovou jíšku podlijte studeným vývarem, rozmíchejte a asi 20 až 30 minut povařte. Očištěné hříbky opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Pokud použijete houby sušené, namočte je předem do studené vody. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, najemno nasekanou petrželku a obojí trochu osmahněte. Přidejte houby, posypte je kmínem, opepřete, osolte a poduste. Houby přidejte do základu polévky a asi 10 minut povařte. Hotovou polévku můžete zjemnit žloutkem rozkvedlaným v mléce.

 

Sauerkraut soup

Zelňačka z kysaného zelí

  • 1,5 l vody
  • 250 g kysaného zelí
  • sůl
  • trochu cukru
  • 100 g paprikové klobásy
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • 10 g cibule
  • 30 g tuku na jíšku
  • 40 g hladké mouky
  • 125 ml zakysané smetany

Zelí nakrájejte, dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte nakrájenou klobásu, bobkový list, osolte a vařte 30 minut. Z tuku, nadrobno nakrájené cibule, papriky a hladké mouky připravte jíšku, trochu ji rozřeďte vodou, přilijte k zelí a vařte tak dlouho, dokud zelí nezměkne. Nakonec polévku zjemněte zakysanou smetanou, případně podle chuti přislaďte.

 

 

Tradiční boršč

  • 175 g bílého zelí
  • 200 g oloupaných rajčat nakrájených na kostičky
  • 225 konzervovaných sekaných rajčat
  • 1 nakrájená mrkev
  • 1 nakrájená cibule
  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 500 g oloupané vařené červené řepy nakrájené na kostičky
  • 3–4 nasekané snítky kopru
  • 30 g cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a černý pepř
  • zakysaná smetana na ozdobení

Zelí, rajčata, mrkev a cibuli dejte do hrnce a přilijte vývar. Na mírném plameni povařte 30 až 40 minut. Podle potřeby vývar dolijte. Přidejte červenou řepu, kopr, cukr a ocet a povařte ještě 10 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobený lžící kysané smetany.

 

Čočková se slaninou

  • 2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 2–3 plátky anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 175 g namočené čočky
  • 125 g brambor nakrájených na kostičky
  • 2 bobkové listy
  • tymián
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka na ozdobu

V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli, mrkev a česnek. Osmahněte, přidejte slaninu, čočku, brambory, bobkové listy a tymián a ještě chvíli restujte. Přilijte vývar a vařte asi 20 minut, dokud nebude čočka a zelenina měkká. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s nasekanou petrželkou.

 

Hrachová s jíškou

  • 2 l vody (1,5 l vývaru z uzeného masa)
  • 200 g hrachu
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • mletý pepř, sůl
  • petrželka
  • jíška z 30 g tuku a 40 g hladké mouky

Vložka:

  • 2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle

Přebraný hrách namočte do studené vody a postavte přes noc do chladu. Nabobtnalý hrách propláchněte, přilijte vodu a vařte doměkka. Můžete také použít hrách mražený. Uvařený scezený hrách slijte (vývar uchovejte) a rozmixujte. Z tuku, najemno nakrájené cibule a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte k ní rozmixovaný hrách, podlijte vývarem z hrachu nebo z uzeného masa, přidejte utřený česnek sůl, pepř, majoránku a vařte asi 20 minut. Do hotové polévky přidejte najemno nasekanou petrželku. Podávejte s osmaženou žemlí. Do polévky také můžete přidat na kostičky nakrájené uzené maso nebo opečenou slaninu.

 

Jemná žampionová

  • 1 l vody
  • 250 ml mléka
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 200 g žampionů
  • trochu citronové šťávy
  • 10 g cibule
  • 40 g másla
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • 100 ml smetany

Vložka:

  • 2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle

Z mouky a másla připravte světlou jíšku. Hotovou podlijte studeným vývarem, mlékem a vodou, rozmíchejte a asi 20 až 30 minut povařte. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a trochu ji osmahněte. Vložte žampiony, pokapejte citronem a duste asi 6 minut. Potom žampiony rozmixujte a přidejte k základu polévky. Osolte, opepřete a krátce zavařte. Nakonec přidejte do polévky smetanu. Podávejte s osmaženou žemlí.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.