Křehké dobroty z lístkového těsta

Udělejte si pravé domácí máslové těsto, lehounké a nadýchané. Je to sice trochu pracnější záležitost, ale ten výsledek…!

Lístkové máslové těsto

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 150 g hladké pěkné mouky
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy neb ocet
  • asi 3 lžíce vlahé vody

recept

Dobré české máslo ve studené vodě dobře propereme a pak je proválíme, aby v něm žádná voda nezůstala. Poté hladkou českou mouku prosijeme na vál, rozdělíme ji na tři díly. Do jednoho dílu mouky dáme utěrkou osušené máslo, rozsekáme a zpracujeme na plochý bochánek, poněkud jej rozválíme a dáme na talíř do studena neb na led ztuhnouti. Do dvou dílů zbývající mouky dáme zrnečko soli, žloutek, citronovou šťávu neb ocet a tolik vlahé vody, aby se nám udělalo těsto měkké jako na jablkový závin. Těsto na vále rukou pracujeme 1/4 hodiny. Pak je necháme pod vlahým kastrůlkem 10 minut odpočívati. Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme na menší čtverec a smetáčkem smeteme mouku. Máslový bochánek rovněž rozválíme na čtverec velikosti vyváleného těsta, položíme jej na čtverec těsta a druhým vyváleným těstem máslo dobře přikryjeme. Pak těsto válečkem rozklepeme, vyválíme vše na stéblo silně, mouku ometeme a těsto složíme po délce čtyřikráte, zabalíme do suché utěrky, pak do vlhké utěrky a dáme je do studena mezi dva talíře ztuhnouti na 1/2 hodiny. Pak těsto znovu vyválíme, složíme a uložíme na 1/2 hodiny do studena. Těsto složíme a vyválíme ještě jednou.

Máslové mošničky

Budete potřebovat:

  • lístkové máslové těsto

na nádivku:

  • 3 žloutky
  • 110 g cukru
  • tlučenou vanilku
  • ze 1/4 citronu kůru
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů neb neloupaných strouhaných mandlí
  • 30 g krupice neb piškotových drobečků
  • ze 3 bílků tuhý sníh

Žloutky, cukr, tlučenou vanilku a citronovou kůru mícháme 15 minut. Pak přidáme strouhané vlašské ořechy neb neloupaných strouhané mandle, krupici neb piškotové drobečky a tuhý sníh. Vyválené těsto nakrájíme na obdélníčky, naplníme je ořechovou nádivkou, okraje potřeme vajíčkem a upravíme mošničky. Poté je složíme na plech studenou vodou opláchnutý, na povrchu je potřeme žloutkem a upečeme je v prudké troubě.

Máslové paštičky

Budete potřebovat:

  • lístkové máslové těsto

recept

Čtyřikráte složené, vždy po 1/2 hodině odpočinuté těsto vyválíme na 1/4 cm silně, malým koblihovým kroužkem vykrájíme z něho koláčky, polovinu jich vložíme na čistý plech vodou spláchnutý, po vrchu je lehce potřeme umíchaným žloutkem, načež druhou polovinu koláčků vykrájíme ještě jednou malým kroužkem, čímž vzniknou věnečky, položíme je na potřené celé koláčky, po vrchu je rovněž lehce potřeme žloutkem, malé výkrojky také složíme na plech, potřeme žloutkem a paštičky upečeme v prudké troubě do růžova. Když prochladnou, naplníme je uprostřed brusinkami, přiklopíme výkrojkem a zdobime jimi na míse upravenou zvěřinu.


Jablíčka v županu

Budete potřebovat:

  • lístkové máslové těsto
  • 5 prostředně velkých neb 10 maličkých jablek
  • 40 g cukru
  • 1/8 l vody
  • 60 g zavařeniny
  • 50 g mandlí (i na posypání)
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek na potření

Máslové těsto vyválíme asi na 3 mm silně, kolečkem nakrájíme čtverečky, na ně naklademe udušená, zavařeninou naplněná jablka, cípky těsta navrchu spojíme rozčtvrcenou mandlí, po vrchu těsto potřeme žloutkem, posypeme sekanými mandlemi a na povlhčeném plechu je upečeme zvolna v horké troubě. Horké župánky hodně pocukrujeme vanilkovým cukrem. Příprava jablíček: prostředně velká jablka oloupeme a jaderník opatrně vykrojíme, aby jablka zůstala celá. V kastrolu povaříme 3 minuty cukr s vodou, do něhož vložíme jablka, nepříliš doměkka je udusíme, načež je dáme vychladnouti. Poté naplníme otvor po jadernících hustou rybízovou neb malinovou zavařeninou.


Máslové řezy se žloutkovým krémem

Budete potřebovat:

  • lístkové máslové těsto
  • ¼ l mléka neb smetany
  • 20 g rýžové mouky
  • 4 žloutky
  • 100 g vanilkového cukru
  • 10 g želatiny
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce dobrého rumu
  • 1/8 1 ušlehané smetany

recept

Máslové těsto vyválíme na 4 mm silný obdélník, z něho vykrájíme asi 10 cm široké pruhy, dáme je na plech studenou vodou opláchnutý, políčíme je po vrchu žloutkem a v prudké troubě upečeme do růžova. Polovinu upečených, studených pruhů potřeme žloutkovým krémem, druhou polovinu pruhů rozkrájíme na řezy, položíme na krém a řezy dokrájíme, načež je po vrchu posypeme vanilkovým cukrem.
Žloutkový krém do řezů: Do ¼ l mléka neb smetany zamícháme 20 g rýžové mouky, hrneček postavíme do nádoby s horkou vodou a mléko s moukou vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Potom hrneček vyndáme, a když krém vychladl, zamícháme do něho 4 žloutky, 100 g vanilkového cukru a krém znovu postavíme do horké vody na plotnu a mícháme jím opět, až zhoustne. Pak přidáme 10 g želatiny rozpuštěné ve 2 lžících vody, dáme jej úplně vychladnouti, načež do něho zamícháme 2 lžíce dobrého rumu. Do hotového krému můžeme lehce zamíchati 1/8 1 ušlehané smetany.

Recepty jsme vybrali z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandtnerové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.