Nadýchané suflé

Můžete si ho připravit jako předkrm, hlavní chod i jako dezert. Suflé je totiž dobré na sladko – s ovocem či čokoládou, nebo na slano se sýrem a zeleninou. Vyberte si z našich receptů.

Citronové suflé

Budete potřebovat

  • 2 velké citrony
  • 2 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíci hladké mouky
  • cukr moučka na posypání

Omyté citrony rozkrojte, vymačkejte z nich šťávu a z jednoho také nastrouhejte asi lžíci kůry. Oddělte žloutky od bílků. V kovové či skleněné míse smícháme žloutky společně s 1,5 lžíce cukru, vanilkovým extraktem, moukou, 4 lžícemi citronové šťávy a kůrou. Chvíli šlehejte, dokud hmota trochu nezesvětlá, a poté mísu položte nad vodní lázeň a za stálého šlehání nechte krém asi 10 minut prohřívat, dokud nezhoustne. Poté sundejte z lázně a pomocí elektrického šlehače několik minut prošlehávejte, dokud hmota zcela nevychladne. Pokud se vám stalo, že se vejce trochu srazila a máte v krému hrudky, ještě teplý jej přeceďte přes jemné síto. V jiné míse vyšlehejte bílky společně se zbylým cukrem dotuha. Pomocí gumové stěrky zlehka zamíchejte sníh do citronového krému. Hotové těsto vlijte do zapékacích mističek vymazaných trochou másla. Pečte na 175 °C po dobu asi 15 minut, dokud povrch nevyběhne a nezezlátne. Ještě teplé suflé pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Čokoládové suflé

Budete potřebovat

  • 100 g hořké čokolády na vaření s 85% obsahem kakaa
  • 1 lžíci kakaa
  • 5 vajec
  • 70 g cukru
  • 150 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • skořici
  • mouku na vysypání formiček
  • máslo na vymazání formiček

Vajíčka, cukr, kakao a rozpuštěné máslo vyšlehejte dohladka. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte ji k vyšlehané směsi. Vše ještě promíchejte a přidejte hladkou mouku. Připravenou směs plníme do tukem vymazaných a moukou vysypaných forem na suflé. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C pouze 10 minut, aby střed zůstal tekutý. Suflé po dopečení ihned podávejte, nejlépe se špetkou skořice.

Jahodové suflé

Budete potřebovat

  • 2 bílky
  • 100 g jahod
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce cukru
  • máslo na vymazání formiček

Troubu si předehřejte na 190 °C. Přichystejte si 3 středně velké nebo 4 menší formičky na suflé, vymažte je máslem a vysypte cukrem. Jahody rozmixujte s 2 lžícemi cukru. Bílky vyšlehejte s kukuřičným škrobem a 2 lžícemi cukru dotuha; šlehejte asi 5 minut, potom k nim přimíchejte polovinu rozmixovaných jahod a šlehejte ještě 2–3 minuty. Nakonec už jen opatrně stěrkou přimíchejte zbylou část jahod a pěnu naplňte do šálků. Povrch zarovnejte a pečte asi 15 minut. Podávejte ihned po vyjmutí z trouby, neboť chladnutím suflé postupně klesá.

Sýrové suflé

Budete potřebovat

  • 1 vrchovatou lžíci mouky
  • 30 g másla
  • 230 ml mléka
  • 60 g parmazánu
  • 4 velké vaječné žloutky
  • 5 velkých vaječných bílků
  • sůl
  • pepř

Mouku, máslo a mléko rozmíchejte dohladka a vařte 10 minut. Vmíchejte sýr a žloutky. Sundejte z plamene a ještě chvilku míchejte. Přidejte sůl, pepř a také špetku kajenského pepře. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte máslem nádobu na suflé o objemu 700 ml. Ušlehejte bílky a postupně je vmíchejte do připraveného základu. Směs přelijte do formy. Pečte, dokud suflé nevyběhne, asi 23–25 minut.

Hráškové suflé s parmazánem

Budete potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý pórek (asi 150 g)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 180 g mraženého hrášku
  • 310 ml mléka
  • 50 g másla
  • máslo na formičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 140 g parmazánu + k podávání
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť

Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm doměkka pórek. Osolte ho, opepřete, vmíchejte trochu rozmrzlý hrášek a vlijte mléko. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Pak stáhněte z ohně a ve vhodné nádobě rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte 1–2 minuty. Stáhněte oheň na minimum, přimíchejte hráškovo-pórkovou směs a asi 10 minut vařte do zhoustnutí. Pak ji přesuňte do velké mísy a nechte 5 minut odpočívat. Rozpuštěným máslem vymažte 4 větší nebo 8 menších formiček na suflé a vysypte je parmazánem. K hráškové směsi přidejte žloutky a zbývající parmazán a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Ve třech dávkách ho opatrně přimíchejte k hráškové směsi. Hmotu rozdělte do připravených nádob a okraje objeďte prstem asi do půlcentimetrové hloubky. Misky položte na plech a vložte do trouby. Pečte 25 minut, suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout. Posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Sbírejte šípky

Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Celý článek

Přečtěte si