Domácí pečivo

Vůně čerstvě upečeného chleba odedávna symbolizuje domácí pohodu. Pusťte se spolu s námi do jeho přípravy. Není to vůbec složité a určitě to zvládnete.

Křupavé houstičky

Budete potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 180–200 ml mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 80–100 g sádla (rozpuštěného, může být i máslo)
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 vejce na potření
  • kmín, lněné semínko, hrubou sůl apod. na posypání

recept

Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Oba druhy mouky dejte do mísy, přidejte sůl, rozpuštěný vlažný tuk, mléko a vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte asi půl hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, z každého udělejte 3 stejné válečky a spleťte z nich housky. Na pečicím papíru je nechte ještě asi půl hodiny kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem či lněným semínkem a hrubou solí (podle chuti) a pečte v troubě při 170°C asi 25 minut dozlatova.

Škvarkové uzly

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 200 g škvarků nasekaných
  • 200 g sádla
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 1 žloutek do těsta
  • 1 bílek na potření
  • kmín a hrubou sůl na posyp

recept

Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, posypte cukrem, přilijte trochu mléka, promíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutek, nasekané škvarky s vlažným sádlem, sůl a zbylé mléko a vypracujte hladké těsto. V teple ho nechte asi 30 minut kynout. Potom z těsta vytvořte válečky a z nich uzly či šneky a nechte je v teple na plechu s pečicím papírem ještě asi 10 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným bílkem, posypte podle chuti solí s kmínem a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.

 

Bílý chléb

Budete potřebovat

  • 1 kg hladké mouky
  • 60 g droždí
  • 600 ml vlažné vody
  • 1 kostku cukru
  • 2 lžíce kmínu
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce octa
  • kmín na posypání

recept

Do mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek, do něj nasypte cukr, rozdrobte droždí a nalijte vlažnou vodu. Nechte vzejít kvásek. Poté přisypte kmín a sůl, přilijte ocet a zpracujte v tuhé těsto. Nechte ho dobře vykynout a poté z něj vytvarujte bochník. Dejte do ošatky nebo na plech a nechte ještě chvíli vykynout. Před pečením ho potřete vodou se solí a posypte kmínem. Pečte v troubě předehřáté na 180–200 °C.

Kváskový žitný chléb

Budete potřebovat

  • 1 kg hladké celozrnné žitné mouky
  • 800 ml vody
  • 150 g kvásku
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžíci kmínu

recept

V míse smíchejte 500 g mouky spolu s 500 ml vody a přidejte kvásek (lze koupit v prodejnách zdravé výživy nebo v pekařství). Vše důkladně promíchejte. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho v klidu a teple 10–12 hodin pracovat. Po uplynutí této doby si z kvásku, který se vám v míse spolu s moukou vytvořil, odeberte několik lžic do skleničky na další chléb (uchovávejte v lednici). Ke kvásku přisypte zbytek mouky, přidejte sůl a kmín. Přilijte zbytek vody (nejdříve raději méně a potom přidávejte, aby těsto nebylo moc řídké) a vše důkladně promíchejte. Hotové těsto vložte do moukou vysypané chlebové formy a nechte ho 2 hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho vložte do trouby předehřáté na 250 °C a nejprve ho nechte 15 minut zapéct (vytvoří se pěkná kůrka), pak stáhněte teplotu na 180–200 °C a pečte dalších 45 minut. Upečený chléb vyndejte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout. Teprve potom ho vyklopte, jinak se srazí.

Řecký chléb s olivami

Budete potřebovat

  • 2 červené cibule na tenko nakrájené
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 230 g vypeckovaných černých oliv (můžou být i zelené)
  • 750 g pšeničné mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 35 g droždí
  • 1 lžíci sekané petrželky a máty

recept

Na oleji osmažte cibuli do měkka. Na hrubo posekejte olivy. Do mísy dejte mouku, sůl, kvasnice, bylinky společně s olivami a usmaženou cibulí a nalít do důlku 470 ml vlažné vody. Smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Přendejte těsto na pomoučený vál a hněťte jej asi 10 minut. Pak vložte těsto do čisté mísy a přikryjte ho utěrkou. Nechte jej vzejít do dvojnásobného objemu. Lehce vymažte dva plechy. Vyklopte těsto na pomoučený vál a rozkrojte jej napůl. Vytvarujte dva kulaté bochníky a položte je na připravené plechy. Nechat bochníky znovu nakynout do dvojnásobného objemu. Předehřejte troubu na 220 °C. Ostrým nožem nařízněte na bochnících zářezy a dejte je péct na 40 minut dozlatova. Přendejte je na mřížku a nechte vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Květinová mýdlová srdíčka

Květinová mýdlová srdíčka

Doma vyrobené mýdlo je krásným dárkem, který potěší. Nemusíte se s ním jen mýt, můžete ho využít i jako krásnou a voňavou dekoraci. Obzvlášť, když mu dáte tvar srdce.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.