Vykrajovaný koláč

Tento křehký a šťavnatý jahodový koláč je jednoduchý na přípravu, ale nabízí skvělý kulinářský zážitek. Můžete ho servírovat třeba s kopečkem zmrzliny.

Budete potřebovat

  • 2 balíčky křehkého těsta
  • 1 kg čerstvých jahod
  • 120 g krystalového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 rozšlehané vejce
  • krystalový cukr na posypání
  • vykrajovátka

Postup

1 Jedním balíčkem rozváleného křehkého těsta vyložte vyšší plech nebo pekáček na zapékání tak, aby okraje těsta byly zvednuté až k okraji pekáčku. Těsto posypte asi čtvrtinou cukru. Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Zbylý cukr smíchejte v míse se škrobem, přidejte jahody a rovnoměrně je s cukrem promíchejte, aby se obalily. Nechte asi 5 minut odstát.

2 Druhý plát rozváleného křehkého těsta rozložte na vál a s pomocí vykrajovátek (například ve tvaru srdce) do něj vykrájejte otvory, kterými bude připečení odcházet pára. Odleželé jahody nasypte do pekáčku na připravené těsto.

3 Plát těsta s vykrájenými otvory položte na jahody a s pomocí vidličky kraje těsta přimáčkněte a spojte se spodním dílem. Pekáček s koláčem dejte na 15–20 minut vychladit do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. Vychlazený koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte krystalovým cukrem. Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut do zlatohněda. Nechte zcela vychladnout a můžete podávat.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.