Dobroty z modrého ovoce

Také si rádi pochutnáte na borůvkách, ostružinách či sladkých švestkách? A co teprve, když si z nich připravíte dobrý koláč nebo bábovku. Vyzkoušejte naše recepty.

Borůvková bábovka

Budete potřebovat

na těsto:

  • 3 vejce
  • 190 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 šálku oleje
  • 280 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g zakysané smetany
  • kůru z 1/2 citronu
  • 170 g borůvek
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

na polevu:

  • 3 lžíce cukru moučka
  • citronovou šťávu podle potřeby
  • borůvky na ozdobu

Recept

Troubu předehřejte na 175 °C, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně do směsi zašlehejte olej. Přidejte smetanu a citronovou kůru. Potom vmíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec borůvky. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu. Špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená. Nechte vychladnout a poté vyklopte.

Na polevu umíchejte cukr moučka s asi 2 lžícemi citronové šťávy a poté opatrně šťávu přidávejte, aby poleva nebyla moc řídká. Vychladlou bábovku polijte polevou a dozdobte borůvkami.

Císařský trhanec s ostružinami

Budete potřebovat

  • 500 ml mléka
  • 1 lžíci kysané smetany
  • 4 vejce
  • 40 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 40 g másla
  • moučkový cukr
  • ostružiny

Recept

Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, lehce osolte a vymíchejte na hladké těsto. Z bílků ušlehejte sníh s cukrem, sníh opatrně vmíchejte do těsta. Pak do těsta přidejte pár omytých ostružin. Na pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto, po jedné straně ho osmažte dozlatova a pak obraťte. Asi 2 minuty za několikerého obracení dosmažte. Osmažené těsto dejte do rozpálené trouby na střední rošt a pečte asi 8–10 minut, poté ho vyndejte z trouby a roztrhejte pomocí dvou vidliček na kousky. Trhanec posypte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými ostružinami.

Švestkový koláč

Budete potřebovat

  • 250 ml kefíru nebo jogurtu
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • půlené švestky
  • mletá skořice

Recept

Troubu předehřejte na 180 °C. Utřete vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, kefír a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Koláčovou formu potáhněte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a na něj naskládejte půlené švestky řezem nahoru a jemně je poprašte mletou skořicí. Koláč vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova.

Tvarohový koláč s borůvkami

Budete potřebovat

na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 60 g studeného másla
  • 1 malé vejce (odděleně)

na náplň:

  • 500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
  • 250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)
  • 130 g cukru krupice
  • vanilkový cukr
  • 1 vanilkový puding (40 g)
  • 2 velká vejce
  • 200–250 g borůvek

Recept

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by vzniknout hladké a kompaktní těsto. Hotové těsto rozválejte a vložte do připravené formy. Dejte předpéct do vyhřáté trouby na 15–20 minut dozlatova.

Tvaroh rozmíchejte s čerstvým sýrem do hladka, přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit. Do směsi zamíchejte borůvky a rozetřete ji na předpečený korpus. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopečte ještě asi 15–20 minut.

 

 

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…