Rozpalte gril!

Grilovací sezóna je v plném proudu, proto pokud patříte k milovníkům tohoto zábavného způsobu přípravy pokrmů, jistě uvítáte další recepty, které stojí za vyzkoušení.

Plněné brambory s parmazánem a žampiony

Budete potřebovat

  • 8 velkých nových brambor
  • 1 cibuli
  • 100 g anglické slaniny
  • 8 žampionů
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu + na posypání
  • nasekanou petrželku
  • 2 stroužky česneku nasekané na plátky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Recept

Brambory omyjte a uvařte je ve slupce doměkka. Pak je přepulte a vnitřky půlek vydlabejte do mísy. Anglickou slaninu nakrájejte nadrobno, opečte ji na rozpálené pánvi a na ní orestujte na plátky nakrájené očištěné žampiony. Nechte trochu vychladnout a pak přidejte do mísy k bramborám. Přisypte strouhaný parmazán, nasekanou zelenou petrželku a česnek, osolte a opepřete podle chuti. Směs promíchejte a naplňte jí vydlabané brambory. Vršek brambor posypte parmazánem a sekanou petrželkou a dejte na gril na 5 minut zapéct.

Salát z grilované zeleniny

Budete potřebovat

  • menší cuketu
  • menší lilek
  • červenou cibuli
  • papriky
  • cherry rajčátka
  • provensálské koření
  • sůl
  • pepř
  • extra panenský olivový olej
  • citronovou šťávu
  • zelenou petrželku

Recept

Zeleninu očistěte a nakrájejte – cuketu a lilek na půlcentimetrová kolečka, papriku na čtverečky, rajčátka na poloviny, cibuli na čtvrtky a rozeberte ji na plátky. Dejte ji do mísy, zakápněte olivovým olejem, posypte provensálským kořením, promíchejte a rozložte na gril. Grilujte doměkka. Poté vše přendejte do mísy, podle chutí přidejte ještě trochu olivového oleje a koření, osolte, opepřete a dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Ozdobte sekanou zelenou petrželkou.

Letní bramborové špízy

Budete potřebovat

  • vepřové maso
  • papriku
  • cibuli
  • malé nové brambory
  • menší lilek
  • cherry rajčátka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Malé nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte je trochu vychladnout a překrojte napůl. Vepřové maso nakrájejte na kostky, lilek na kolečka, papriku na přiměřené plátky, rajčátka na půlky, cibuli na čtvrtky a rozeberte. Na špejle střídavě napichujte kousky zeleniny a masa do požadované délky špízu. Každý špíz potřete olivovým olejem, posolte a opepřete. Grilujte doměkka.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.