Rozpalte gril!

Grilovací sezóna je v plném proudu, proto pokud patříte k milovníkům tohoto zábavného způsobu přípravy pokrmů, jistě uvítáte další recepty, které stojí za vyzkoušení.

Plněné brambory s parmazánem a žampiony

Budete potřebovat

  • 8 velkých nových brambor
  • 1 cibuli
  • 100 g anglické slaniny
  • 8 žampionů
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu + na posypání
  • nasekanou petrželku
  • 2 stroužky česneku nasekané na plátky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Recept

Brambory omyjte a uvařte je ve slupce doměkka. Pak je přepulte a vnitřky půlek vydlabejte do mísy. Anglickou slaninu nakrájejte nadrobno, opečte ji na rozpálené pánvi a na ní orestujte na plátky nakrájené očištěné žampiony. Nechte trochu vychladnout a pak přidejte do mísy k bramborám. Přisypte strouhaný parmazán, nasekanou zelenou petrželku a česnek, osolte a opepřete podle chuti. Směs promíchejte a naplňte jí vydlabané brambory. Vršek brambor posypte parmazánem a sekanou petrželkou a dejte na gril na 5 minut zapéct.

Salát z grilované zeleniny

Budete potřebovat

  • menší cuketu
  • menší lilek
  • červenou cibuli
  • papriky
  • cherry rajčátka
  • provensálské koření
  • sůl
  • pepř
  • extra panenský olivový olej
  • citronovou šťávu
  • zelenou petrželku

Recept

Zeleninu očistěte a nakrájejte – cuketu a lilek na půlcentimetrová kolečka, papriku na čtverečky, rajčátka na poloviny, cibuli na čtvrtky a rozeberte ji na plátky. Dejte ji do mísy, zakápněte olivovým olejem, posypte provensálským kořením, promíchejte a rozložte na gril. Grilujte doměkka. Poté vše přendejte do mísy, podle chutí přidejte ještě trochu olivového oleje a koření, osolte, opepřete a dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Ozdobte sekanou zelenou petrželkou.

Letní bramborové špízy

Budete potřebovat

  • vepřové maso
  • papriku
  • cibuli
  • malé nové brambory
  • menší lilek
  • cherry rajčátka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Malé nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte je trochu vychladnout a překrojte napůl. Vepřové maso nakrájejte na kostky, lilek na kolečka, papriku na přiměřené plátky, rajčátka na půlky, cibuli na čtvrtky a rozeberte. Na špejle střídavě napichujte kousky zeleniny a masa do požadované délky špízu. Každý špíz potřete olivovým olejem, posolte a opepřete. Grilujte doměkka.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek