Zelenina ve sklenicích

Nejen tradiční okurky nakládačky, ale i další druhy zeleniny se hodí pro sterilování a lze z nich připravit výborné saláty, čalamády, zeleninové základy a přílohy k masu. Zkuste to s námi.

Maďarská čalamáda

Budete potřebovat

  • 2,5 kg paprik (rajčinových)
  • 1 kg salátových okurek
  • 1 kg cibule
  • 700 ml octa
  • 700 g cukru
  • 1 a 1/2 lžíce soli
  • černý pepř
  • nové koření
  • hřebíček
  • bobkový list

Na čalamádu můžete použít papriky různých barev (zelené, žluté i červené). Okurky nastrouhejte na plátky a dejte je na dno velké mísy. Vrstvu okurek osolte.

Umyté papriky zbavené semínek nakrájejte na nudličky a dejte do mísy na okurky. Také papriky osolte. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky a rozložte na papriky. Rovněž posypte zbývající solí. Navrch na cibuli nasypte vrstvu cukru (zatím směs nemíchejte) a zalijte vše octem. Mísu překryjte utěrkou a nechte 12 hodin stát v chladné místnosti. Během této doby se cukr a sůl rozpustí a zelenina pustí šťávu. Vše nyní promíchejte vařečkou. Směs plňte do velkých zavařovacích sklenic. Na dno každé sklenice napřed dejte 2 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1 hřebíček. Sklenice uzavřete a sterilujte 15 minut při 75 °C.

 

Marinová červená paprika

Budete potřebovat

  • 1,5 kg červených paprik (rajčinových)
  • 6–7 stroužků česneku
  • čerstvý tymián
  • 1 šálek olivového oleje
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku barevného pepře

Papriku omyjte, zbavte semen, rozkrájejte zhruba na čtvrtiny a dejte do trouby pod gril opéct – asi na 30 minut. Opečenou papriku přendejte do mísy, zakryjte a nechte 10 minut zapařit. Potom ji sloupněte a nakrájejte na tenčí proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do zavařovacích sklenic dávejte vrstvu papriky, na ni pár plátků česneku a lístečky tymiánu. Opět vrstvu papriky atd., až bude sklenice plná. Navrch položte ještě větvičku tymiánu. Připravte si nálev: olivový olej smíchejte s červeným vinným octem, solí a kuličkami barevného pepře. Papriku ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 15 minut při 75 °C.

 

Sterilované beraní rohy

Budete potřebovat

  • papričky beraní rohy
  • 4 l vody
  • 1 l octa
  • 300 g cukru
  • 150 g soli
  • 50 tabletek sacharinu
  • černý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • olej

Do každé sklenice vložte 3 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1/3 lžičky hořčičného semínka. Přilijte lžičku oleje. Na nálev svařte vodu s octem, cukrem a solí. Přihoďte sacharin, stáhněte z plamene a promíchejte. Vystačí asi na 7 sklenic o objemu 0,7 l.

Beraní rohy naskládejte do sklenic, zalijte nálevem a sterilujte 30 minut při 85 °C.

 

Výborné sladkokyselé okurky

Budete potřebovat

  • okurky nakládačky
  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 100 g soli
  • 450 g cukr krupice
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nové koření
  • 1 bobkový list
  • mrkev nakrájená na kolečka
  • cibule nakrájená na plátky
  • křen nakrájený na plátky
  • okvětí kopru

Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2–3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 l.

 

Zeleninový základ pod svíčkovou

Budete potřebovat

  • 1 kg mrkve
  • 0,5 kg petržele
  • 0,7 kg celeru
  • 0,5 cibule
  • 5 lžic soli
  • 7 lžic octa
  • 1 lžičku nového koření
  • 1,5 lžičky mletého pepře
  • bobkový list
  • trochu vody na podlití

Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky, vložte do kastrolu, podlijeme vodou, přidejte koření, cukr, sůl a ocet a uvařte do měkka. Nechte vychladnout, koření vyjměte a zeleninu rozmixujte. Hmotu znovu vařte až do zhoustnutí. Mírně vychladlou plňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte při teplotě 90 °C asi 20 minut. (Zeleninovou hmotu také můžete ještě před plněním do sklenic propasírovat, ušetříte si tak práci při přípravě omáčky.)

 

Kořenová zelenina ve slaném nálevu

Budete potřebovat

  • kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)
  • 1 l vody
  • 200 g soli
  • kyselinu citronovou

Kořenovou zeleninu podle svého výběru nakrájejte na kostičky, vložte do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice nasypte špetku kyseliny citronové (předejdete tak kvašení). V hrnci svařte vodu se solí, nechte mírně vychladnout a připraveným nálevem zeleninu zalijte. Sterilujte 20 minut při 100 °C.

 

 

 

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.