Zelenina ve sklenicích
Maďarská čalamáda
Budete potřebovat
- 2,5 kg paprik (rajčinových)
- 1 kg salátových okurek
- 1 kg cibule
- 700 ml octa
- 700 g cukru
- 1 a 1/2 lžíce soli
- černý pepř
- nové koření
- hřebíček
- bobkový list
Na čalamádu můžete použít papriky různých barev (zelené, žluté i červené). Okurky nastrouhejte na plátky a dejte je na dno velké mísy. Vrstvu okurek osolte.
Umyté papriky zbavené semínek nakrájejte na nudličky a dejte do mísy na okurky. Také papriky osolte. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky a rozložte na papriky. Rovněž posypte zbývající solí. Navrch na cibuli nasypte vrstvu cukru (zatím směs nemíchejte) a zalijte vše octem. Mísu překryjte utěrkou a nechte 12 hodin stát v chladné místnosti. Během této doby se cukr a sůl rozpustí a zelenina pustí šťávu. Vše nyní promíchejte vařečkou. Směs plňte do velkých zavařovacích sklenic. Na dno každé sklenice napřed dejte 2 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1 hřebíček. Sklenice uzavřete a sterilujte 15 minut při 75 °C.
Marinová červená paprika
Budete potřebovat
- 1,5 kg červených paprik (rajčinových)
- 6–7 stroužků česneku
- čerstvý tymián
- 1 šálek olivového oleje
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku barevného pepře
Papriku omyjte, zbavte semen, rozkrájejte zhruba na čtvrtiny a dejte do trouby pod gril opéct – asi na 30 minut. Opečenou papriku přendejte do mísy, zakryjte a nechte 10 minut zapařit. Potom ji sloupněte a nakrájejte na tenčí proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do zavařovacích sklenic dávejte vrstvu papriky, na ni pár plátků česneku a lístečky tymiánu. Opět vrstvu papriky atd., až bude sklenice plná. Navrch položte ještě větvičku tymiánu. Připravte si nálev: olivový olej smíchejte s červeným vinným octem, solí a kuličkami barevného pepře. Papriku ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 15 minut při 75 °C.
Sterilované beraní rohy
Budete potřebovat
- papričky beraní rohy
- 4 l vody
- 1 l octa
- 300 g cukru
- 150 g soli
- 50 tabletek sacharinu
- černý pepř
- nové koření
- bobkový list
- hořčičné semínko
- olej
Do každé sklenice vložte 3 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1/3 lžičky hořčičného semínka. Přilijte lžičku oleje. Na nálev svařte vodu s octem, cukrem a solí. Přihoďte sacharin, stáhněte z plamene a promíchejte. Vystačí asi na 7 sklenic o objemu 0,7 l.
Beraní rohy naskládejte do sklenic, zalijte nálevem a sterilujte 30 minut při 85 °C.
Výborné sladkokyselé okurky
Budete potřebovat
- okurky nakládačky
- 3,5 l vody
- 1 l 8% octa
- 100 g soli
- 450 g cukr krupice
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nové koření
- 1 bobkový list
- mrkev nakrájená na kolečka
- cibule nakrájená na plátky
- křen nakrájený na plátky
- okvětí kopru
Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2–3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 l.
Zeleninový základ pod svíčkovou
Budete potřebovat
- 1 kg mrkve
- 0,5 kg petržele
- 0,7 kg celeru
- 0,5 cibule
- 5 lžic soli
- 7 lžic octa
- 1 lžičku nového koření
- 1,5 lžičky mletého pepře
- bobkový list
- trochu vody na podlití
Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky, vložte do kastrolu, podlijeme vodou, přidejte koření, cukr, sůl a ocet a uvařte do měkka. Nechte vychladnout, koření vyjměte a zeleninu rozmixujte. Hmotu znovu vařte až do zhoustnutí. Mírně vychladlou plňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte při teplotě 90 °C asi 20 minut. (Zeleninovou hmotu také můžete ještě před plněním do sklenic propasírovat, ušetříte si tak práci při přípravě omáčky.)
Kořenová zelenina ve slaném nálevu
Budete potřebovat
- kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)
- 1 l vody
- 200 g soli
- kyselinu citronovou
Kořenovou zeleninu podle svého výběru nakrájejte na kostičky, vložte do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice nasypte špetku kyseliny citronové (předejdete tak kvašení). V hrnci svařte vodu se solí, nechte mírně vychladnout a připraveným nálevem zeleninu zalijte. Sterilujte 20 minut při 100 °C.