Zelenina ve sklenicích

Nejen tradiční okurky nakládačky, ale i další druhy zeleniny se hodí pro sterilování a lze z nich připravit výborné saláty, čalamády, zeleninové základy a přílohy k masu. Zkuste to s námi.

Maďarská čalamáda

Budete potřebovat

  • 2,5 kg paprik (rajčinových)
  • 1 kg salátových okurek
  • 1 kg cibule
  • 700 ml octa
  • 700 g cukru
  • 1 a 1/2 lžíce soli
  • černý pepř
  • nové koření
  • hřebíček
  • bobkový list

Na čalamádu můžete použít papriky různých barev (zelené, žluté i červené). Okurky nastrouhejte na plátky a dejte je na dno velké mísy. Vrstvu okurek osolte.

Umyté papriky zbavené semínek nakrájejte na nudličky a dejte do mísy na okurky. Také papriky osolte. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky a rozložte na papriky. Rovněž posypte zbývající solí. Navrch na cibuli nasypte vrstvu cukru (zatím směs nemíchejte) a zalijte vše octem. Mísu překryjte utěrkou a nechte 12 hodin stát v chladné místnosti. Během této doby se cukr a sůl rozpustí a zelenina pustí šťávu. Vše nyní promíchejte vařečkou. Směs plňte do velkých zavařovacích sklenic. Na dno každé sklenice napřed dejte 2 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1 hřebíček. Sklenice uzavřete a sterilujte 15 minut při 75 °C.

 

Marinová červená paprika

Budete potřebovat

  • 1,5 kg červených paprik (rajčinových)
  • 6–7 stroužků česneku
  • čerstvý tymián
  • 1 šálek olivového oleje
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžičku barevného pepře

Papriku omyjte, zbavte semen, rozkrájejte zhruba na čtvrtiny a dejte do trouby pod gril opéct – asi na 30 minut. Opečenou papriku přendejte do mísy, zakryjte a nechte 10 minut zapařit. Potom ji sloupněte a nakrájejte na tenčí proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do zavařovacích sklenic dávejte vrstvu papriky, na ni pár plátků česneku a lístečky tymiánu. Opět vrstvu papriky atd., až bude sklenice plná. Navrch položte ještě větvičku tymiánu. Připravte si nálev: olivový olej smíchejte s červeným vinným octem, solí a kuličkami barevného pepře. Papriku ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 15 minut při 75 °C.

 

Sterilované beraní rohy

Budete potřebovat

  • papričky beraní rohy
  • 4 l vody
  • 1 l octa
  • 300 g cukru
  • 150 g soli
  • 50 tabletek sacharinu
  • černý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • olej

Do každé sklenice vložte 3 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1/3 lžičky hořčičného semínka. Přilijte lžičku oleje. Na nálev svařte vodu s octem, cukrem a solí. Přihoďte sacharin, stáhněte z plamene a promíchejte. Vystačí asi na 7 sklenic o objemu 0,7 l.

Beraní rohy naskládejte do sklenic, zalijte nálevem a sterilujte 30 minut při 85 °C.

 

Výborné sladkokyselé okurky

Budete potřebovat

  • okurky nakládačky
  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 100 g soli
  • 450 g cukr krupice
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nové koření
  • 1 bobkový list
  • mrkev nakrájená na kolečka
  • cibule nakrájená na plátky
  • křen nakrájený na plátky
  • okvětí kopru

Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2–3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 l.

 

Zeleninový základ pod svíčkovou

Budete potřebovat

  • 1 kg mrkve
  • 0,5 kg petržele
  • 0,7 kg celeru
  • 0,5 cibule
  • 5 lžic soli
  • 7 lžic octa
  • 1 lžičku nového koření
  • 1,5 lžičky mletého pepře
  • bobkový list
  • trochu vody na podlití

Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky, vložte do kastrolu, podlijeme vodou, přidejte koření, cukr, sůl a ocet a uvařte do měkka. Nechte vychladnout, koření vyjměte a zeleninu rozmixujte. Hmotu znovu vařte až do zhoustnutí. Mírně vychladlou plňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte při teplotě 90 °C asi 20 minut. (Zeleninovou hmotu také můžete ještě před plněním do sklenic propasírovat, ušetříte si tak práci při přípravě omáčky.)

 

Kořenová zelenina ve slaném nálevu

Budete potřebovat

  • kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)
  • 1 l vody
  • 200 g soli
  • kyselinu citronovou

Kořenovou zeleninu podle svého výběru nakrájejte na kostičky, vložte do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice nasypte špetku kyseliny citronové (předejdete tak kvašení). V hrnci svařte vodu se solí, nechte mírně vychladnout a připraveným nálevem zeleninu zalijte. Sterilujte 20 minut při 100 °C.

 

 

 

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články