Tradiční houbové recepty

Naše babičky uměly z lesních hub připravit skvělé dobroty. Vyzkoušejte recepty na tradiční houbová jídla, která už možná trochu upadla v zapomnění.

Pečené knedlíky s houbovou omáčkou

Budete potřebovat

na knedlíky:

  • 500 g brambor
  • 250 g tvarohu
  • 20 g krupice
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce škvarků, umletých
  • sádlo na omaštění

na houbovou omáčku:

  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 100 ml smetany
  • citronovou šťávu k dochucení

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a na jemné straně struhadla nastrouhejte. Ve velké míse smíchejte s tvarohem, krupicí, moukou, vejcem, solí i škvarky a vypracujte kompaktní těsto. Z něj postupně odebírejte, tvarujte kuličky či noky a ty dávejte na sádlem vymaštěný plech. Sádlem potřete knedlíky i shora a pečte dvacet minut až půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C. Mezitím připravte houbovou omáčku. Sušené houby, zalité přes noc 300 ml vroucí vody, čtvrt hodiny povařte v malém rendlíku. V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo a pak na něm dorůžova osmahněte cibuli. Přidejte mouku a opékejte do světlé cibulové jíšky. Zalijte 100 ml studeného zeleninového vývaru, prošlehejte, vlijte houby i s vývarem, osolte, opepřete a za občasného míchání přiveďte k varu. Poté vařte ještě 10 minut. Přidejte smetanu, zahřejte a dochuťte citronovou šťávou. Knedlíky podávejte přelité omáčkou.

Kapustová polévka s houbami

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 80 g oleje nebo sádla
  • 600 g kapusty
  • 250 g čerstvých hub
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany
  • petrželku

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji nebo sádle ji nechte zesklovatět. Přidejte očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte utřený česnek a povařte. Na závěr zalijte smetanou a po 2 minutách vypněte. Před podáváním posypte najemno nasekanou petrželkou. Podávejte s chlebem.

Podkrkonošská smetanová polévka s houbami

Budete potřebovat

  • 250 ml vody nebo vývaru
  • 1 cibuli
  • kmín
  • sůl
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 žloutek
  • 500 ml kysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo octa
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • volitelně: brambory

Houby očistěte, nakrájejte na plátky, vložte do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte cibuli v celku, sůl a kmín podle chuti, asi 20 minut povařte a nechte vychladnout. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, postupně ji podlévejte vychladlým vývarem i s houbami) bez cibule) a asi 20 minut za stálého míchání vařte. Pak polévku podle chuti okyselte, přisolte, odstavte z ohně a zjemněte ji žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Již nevařte! Do polévky také můžete vložit brambory nakrájené na kostičky, uvařené společně s houbami.

Bramborovo-houbový guláš

Budete potřebovat

  • 1 kg lesních hub
  • 1 kg brambor
  • 200 g sádla
  • 400 g cibule
  • celý kmín
  • mletou červenou papriku
  • esnek
  • sůl
  • pepř

Guláš vařte z tvrdších druhů hub, jako je hřib pravý či křemenáč. Houby očistěte a nakrájejte na větší kusy. V hrnci rozpusťte škvařené sádlo a zvolna na něm opečte nadrobno nakrájenou cibuli do zlatavé barvy. Na tomto základu jen zprudka opečte houby a celý kmín. Přidejte papriku, jen jednou otočte a zalijte vývarem, aby se nepřipálila. Zavařte, přidejte na větší kusy nakrájené brambory (jednu větší nechte), osolte a opepřete. Když jsou brambory napůl vařené, přidejte poslední nastrouhanou, která guláš zahustí. Pak jen zvolna provařte a dochuťte česnekem, kmínem či solí. Jako příloha je výborný chléb, dobrý je však guláš i bez něj.

Nudle s houbami

Budete potřebovat

  • 400 g širokých nudlí
  • 2 hrsti nakrájených lesních hub
  • 4 lžíce másla
  • 3 plné lžíce strouhanky
  • sůl

Na pánvi rozehřejte jednu lžíci másla, přidejte jemně pokrájené houby, osolte a duste doměkka. Na menší pánvičce rozehřejte druhou lžíci másla, přisypte strouhanku a osmažte ji za stálého míchání dozlatova. Nudle uvařte podle návodu, sceďte je, omastěte zbývajícím máslem a promíchejte s podušenými houbami. Na talíři posypte každou porci osmaženou strouhankou.Uložit


Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek