Domácí džemy

Výroba domácích džemů je práce voňavá, sladká a uklidňující. Pusťte se do ní spolu s námi a navařte si zásoby ovocného mlsání na celou zimu.

Džem z lesního ovoce

Budete potřebovat

  • 1 kg lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
  • 600 g želírovacího cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru nebo 1 lžičku vanilkové esence
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Maliny, borůvky a ostružiny přeberte, odstopkujte, propláchněte vodou a nechte v cedníku okapat. Vložte do většího hrnce, mírně podlijte vodou, přiveďte k varu a vařte na malém plameni asi 5 minut. Občas zamíchejte. Přidejte želírovací cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a kyselinu citronovou a za občasného míchání vařte ještě dalších 5 minut. Poté vyzkoušejte, jestli džem dobře želíruje – trochu jej kápněte na talířek a nechte vychladnout. Neměl by se už roztékat. Pokud je řídký, přidejte kyselinu citronovou. Hotový džem naplňte s pomocí širšího trychtýře do čistě vymytých sklenic, zavíčkujte a postavte víčkem dolů (aspoň na 5 minut), aby se víčka „chytla“. Při chladnutí džemu byste měli slyšet charakteristické lupnutí víčka, které znamená, že je ve sklenici správný podtlak a džem by se neměl zkazit.

Ostružinový džem s rumem

Budete potřebovat

  • 1,5 kg ostružin
  • 600 g želírovacího cukru
  • 2 lžíce rumu (nebo 1 lžičku rumové esence)
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Očištěné a omyté ostružiny vložte do hrnce, podlijte trochou vody a uveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut. Můžete je trochu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Poté přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte 5 minut – občas promíchejte. Nakonec přidejte rum nebo rumovou esenci. Kápněte trochu džemu na talířek a vyzkoušejte, jestli je dostatečně hustý. Pokud není, přidejte trochu kyseliny citronové. Horký džem naplňte do vymytých nahřátých sklenic a zavíčkujte. Postavte aspoň na 5 minut víčkem dolů, aby se víčka chytla.

Rybízový džem bez želírovacího cukru

Budete potřebovat

  • 400 g rybízové šťávy
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičku vanilkové esence)

Rybíz obsahuje hodně pektinu, a proto na přípravu domácího rybízového džemu nebudete potřebovat želírovací cukr, vystačíte si s tím obyčejným krystalovým. Očištěný rybíz umelte nebo odšťavněte. Šťávu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 minut. Potom vmíchejte cukr a vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a za občasného míchání vařte dalších 10 minut. Kápněte trochu džemu na talířek a nechte vychladnout. Pokud ztuhne, můžete džem naplnit do vymytých nahřátých skleniček. Pokud je džem řídký, ještě chvíli vařte. Můžete také přidat trochu kyseliny citronové. Naplněné zavíčkované sklenice postavte na 5 minut víčkem dolů a potom je obraťte.

Džem z černého rybízu za studena

Budete potřebovat

  • 1 kg umletého černého rybízu
  • 1 kg cukru moučka
  • 150 ml bílého rumu

Černý rybíz očistěte, omyjte a umelte nebo odšťavněte. Do směsi pak postupně přidávejte cukr – po částech – míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a pak přidejte další část. Když máte všechen cukr zapracovaný a zcela rozpuštěný, naplňte džem do vymytých sklenic, navrch každé skleničky nalijte lžičku rumu a zavíčkujte. Uložte na chladném tmavém místě, vydrží nejméně rok.

Jablečný džem s rumem a skořicí

Budete potřebovat

  • 500 g jablek
  • 250 ml jablečného moštu nebo džusu
  • 1 celá skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 300 g želírovacího cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 4 lžíce rumu (tuzemáku)

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, zalijte moštem nebo džusem, přidejte kyselinu citronovou a koření a přiveďte k varu. Poté postupně po částech vmíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Když je džem dostatečně hustý, vyjměte koření, přilijte rum a naplňte do vymytých horkých skleniček. Otočte víčkem dolů aspoň na 5 minut, aby se víčka chytla.

Džem z černých třešní

Budete potřebovat

  • 2 kg zralých černých třešní
  • 1 kg želírovacího cukr
  • 2 ks badyánu
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 100 ml rumu (tuzemáku) nebo 1 lžičku rumové esence
  • 1 lžičku mandlové esence

Vyzrálé černé třešně omyjte a vypeckujte. Dejte je do většího kastrolu, trochu podlijte vodou, přidejte koření a kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a přidejte želírovací cukr. Opět povařte a vyzkoušejte, jestli džem na talířku tuhne. Pokud ne, přidejte kyselinu citronovou. Z hotového džemu vyjměte koření, přidejte rum a esenci a naplňte do umytých nahřátých sklenic. Uzavřete a aspoň na 5 minut otočte víčkem dolů.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je libo bábovku?

Je libo bábovku?

Pozvání na kafíčko a voňavou bábovku se prostě nedá odmítnout. A tak věříme, že i naše recepty vás inspirují a některou z těchto tradičních či netradičních bábovek si rádi upečete.

Celý článek

Vydatné polévky

Vydatné polévky

Babička říkávala, že polévka je grunt. Talíř teplé husté voňavé polévky zalahodí a dodá energii obzvlášť v zimě. Můžete si ji dát i jako hlavní jídlo, třeba s čerstvým křupavým pečivem. Vyberte si z našich receptů.

Celý článek

Vitaminy z citrusů

Vitaminy z citrusů

Sezóna citrusů je v plném proudu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale pokud byste měli chuť připravit si z nich i jiné dobroty, vyzkoušejte naše recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.