Ovocné dezerty

Přijdou vhod nejen při slavnostních příležitostech, jako je svatba či oslava narozenin. Udělejte si je kdykoli, když si budete chtít proměnit všední odpoledne v neobyčejné...

Ovocné košíčky s mascarpone

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 125 g polohrubé mouky
  • 75 g chladného másla
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

na ozdobu:

  • jahody, maliny, borůvky, ostružiny, hroznové víno apod.
Z mouky, chladného másla, cukru, vejce a špetky soli rychle vypracujte vláčné těsto a dejte ho aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Také si můžete těsto připravit večer a nechat ho odpočívat v chladu celou noc. Odleželé těsto pak vytvarujte do formiček na košíčky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut do bledě růžova. Upečené košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

Připravte si krém: mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou, naplňte ho do sáčku se zdobicí špičkou a naplňte jím košíčky. Nakonec je dozdobte omytým drobným ovocem – například čtvrtkami jahod, půlkami kuliček hroznového vína, borůvkami, malinami, ostružinami a podobně. Dejte na chvíli vychladit do lednice a můžete podávat.

Banány v čokoládě

Budete potřebovat

  • 4 banány
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • cukrářský posyp
  • dřívka od nanuků

Máslo nechte rozpustit a poté trochu zchladnout. Nalámejte do něj kousky čokolády a dohladka rozmíchejte. Banány oloupejte, překrojte napůl a do každé poloviny zasuňte dřívko od nanuku. Namočte je v čokoládové polevě, dozdobte cukrářským posypem a dejte na pečicí papír ztuhnout.

Čokoládová bábovka s ovocem

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 210 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 280 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g čokolády nastrouhané

na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 60 g másla

na ozdobení:

  • maliny, borůvky apod.

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte smetanu, mouku s kypřicím práškem, kakao a nastrouhanou čokoládu a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do vymaštěné, moukou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji z formy vyklopte. Čokoládu na vaření rozehřejte spolu s máslem a bábovku s ní nazdobte. Nakonec na ještě mokrou polevu poklaďte čerstvé drobné ovoce, například maliny či borůvky.

 

 

 

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

K výhodám narcisů patří poměrně snadné pěstování. Jsou méně náročné než tulipány, nemusíte je pravidelně přesazovat do dobře vyhnojené půdy, stačí jednou za tři až čtyři roky. Méně tvoří dceřiné cibule ani nejsou tak citlivé na kvalitu zeminy. Lépe se hodí zejména do vlhčích míst s vyšší hladinou spodní vody, kde ostatní cibuloviny hnijí. Neohrožují je tolik ani virózy.

Celý článek

Sami uprostřed přírody

Sami uprostřed přírody

Když koupili pozemek pod lesem, postavili v nejvyšším místě na stráni lavičku. Spali pod širákem a říkali si, že jednou tu bude stát jejich chalupa.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.