Ovocné dezerty

Přijdou vhod nejen při slavnostních příležitostech, jako je svatba či oslava narozenin. Udělejte si je kdykoli, když si budete chtít proměnit všední odpoledne v neobyčejné...

Ovocné košíčky s mascarpone

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 125 g polohrubé mouky
  • 75 g chladného másla
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

na ozdobu:

  • jahody, maliny, borůvky, ostružiny, hroznové víno apod.
Z mouky, chladného másla, cukru, vejce a špetky soli rychle vypracujte vláčné těsto a dejte ho aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Také si můžete těsto připravit večer a nechat ho odpočívat v chladu celou noc. Odleželé těsto pak vytvarujte do formiček na košíčky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut do bledě růžova. Upečené košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

Připravte si krém: mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou, naplňte ho do sáčku se zdobicí špičkou a naplňte jím košíčky. Nakonec je dozdobte omytým drobným ovocem – například čtvrtkami jahod, půlkami kuliček hroznového vína, borůvkami, malinami, ostružinami a podobně. Dejte na chvíli vychladit do lednice a můžete podávat.

Banány v čokoládě

Budete potřebovat

  • 4 banány
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • cukrářský posyp
  • dřívka od nanuků

Máslo nechte rozpustit a poté trochu zchladnout. Nalámejte do něj kousky čokolády a dohladka rozmíchejte. Banány oloupejte, překrojte napůl a do každé poloviny zasuňte dřívko od nanuku. Namočte je v čokoládové polevě, dozdobte cukrářským posypem a dejte na pečicí papír ztuhnout.

Čokoládová bábovka s ovocem

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 210 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 280 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g čokolády nastrouhané

na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 60 g másla

na ozdobení:

  • maliny, borůvky apod.

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte smetanu, mouku s kypřicím práškem, kakao a nastrouhanou čokoládu a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do vymaštěné, moukou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji z formy vyklopte. Čokoládu na vaření rozehřejte spolu s máslem a bábovku s ní nazdobte. Nakonec na ještě mokrou polevu poklaďte čerstvé drobné ovoce, například maliny či borůvky.

 

 

 

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.