Vánočka – tradičně i netradičně

Nenašli jste ještě ten nejlepší recept na vánočku? Zkuste si vybrat z těch našich. A pokud se vám nechce do klasické verze, vyzkoušejte třeba tvarohovou nebo z bramborového těsta.

Jemná vánočka

Budete potřebovat

  • 750 g hrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 375 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronovou kůru
  • 4 žloutky
  • 70 g mandlí
  • 70 g rozinek
  • tuk na vymazání plechu

Droždí utřete se lžící cukru, přilijte vlažné mléko a přidejte tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte na teplém místě kynout. Do vykynutého kvásku přidejte zbylou mouku, máslo utřené s cukrem a žloutky, citronovou kůru, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a špetku soli. Vlažným mlékem zadělejte tuhé těsto a na vále jej dobře vypracujte. Potom do těsta zapracujte mandle nakrájené na nudličky a rozinky. Nechte hodinu kynout. Z vykynutého těsta udělejte vánočku a dejte ji ještě na 45 minut kynout. Potom ji potřete vejcem a dejte péct do dobře vyhřáté trouby. Pečte 50 minut.

Starodávná vánočka bez vajec

Budete potřebovat

  • 100 g másla
  • 100 g sádla (nejlépe husího)
  • 200 g cukru
  • 50 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 1 kg polohrubé mouky
  • sůl
  • mandle
  • rozinky
  • fenykl
  • anýz

V části vlažného mléka s 2–4 kostkami cukru a lžící mouky rozmíchejte droždí a nechte vykynout kvásek. V míse zatím utřete tuk. K němu postupně přidávejte mouku a mléko s cukrem a špetkou soli. Poté těsto přemístěte na vál. Okořeňte ho podle chuti fenyklem a anýzem. Přidejte rozinky a nakrájené mandle. Hotové tužší těsto nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho rozdělte na 9 dílů. Ze 4 nejsilnějších upleťte spodní cop a položte ho na plech na pečicí papír. Na trochu vyhloubený střed položte cop ze 3 pramenů. Do prohloubeného středu dejte šišku spletenou ze 2 pramenů, které na koncích dobře přitisknete. Vánočku můžete shora upevnit špejlemi, aby se při pečení nerozlézala. Potom ji nechte ještě kynout. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Dejte ji do dobře vyhřáté trouby a pečte asi hodinu.

Babiččina vánočka

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 120 g másla
  • 40 g droždí
  • 5 g soli
  • kůru z ½ citronu
  • 90 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 220 ml smetany
  • 3 žloutky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce rumu
  • na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření vánočky
  • 30 g mandlí nakrájených na lístky
  • máslo na pomaštění papíru
Droždí rozmíchejte s trochou cukru a vlažné smetany a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky rozkvedlané v trošce smetany, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, vzešlý kvásek a vlažnou smetanu. Vařečkou zpracujte na vláčné tužší těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Pak přidejte rozinky, předem namočené v rumu a okapané, nadrobno nakrájená ořechová jádra a těsto na válu dobře vypracujte. Nechte aspoň hodinu kynout. Poté rozdělte na devět dílů a upleťte z nich vánočku – vrstvěte na sebe copy vytvořené ze 4, 3 a 2 spletených stejně silných válečků. Hotovou vánočku nechte ještě asi půl hodiny kynout. Před pečením ji potřete rozkvedlaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v dostatečně vyhřáté trouby asi 1 hodinu.

Rychlá tvarohová vánočka

Budete potřebovat

  • 140 g cukru
  • 150 g másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva
  • hrst hrozinek
  • hrst loupaných sekaných mandlí
  • citronovou kůru
  • 2 lžíce rumu

Měkké máslo smíchejte s cukrem, vejci, tvarohem a citronovou kůrou. Na válu promíchejte vzniklou hmotu s moukou a práškem do pečiva. Přidejte rozinky předem namočené v rumu a nasekané mandle. Hotové těsto rozdělte na 9 stejných dílů, z každého vyválejte váleček a vyhřáté troubě (180 °C) asi 45 minut.

Bramborová vánočka

Budete potřebovat

  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • hnědý rum
  • 500 g vařených brambor
  • 500 ml mléka
  • rozinky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • ořechy
  • 60 g droždí
  • mletý badyán
  • 1 vejce na potření

Do velké mísy nasypte mouku, najemno do ní nastrouhejte vychladlé brambory a vmíchejte změklé máslo. Z části cukru, vlažného mléka a kvasnic udělejte kvásek. Zbylý cukr s badyánem, mlékem a rumem vmíchejte do základu a doplňte kváskem, rozinkami a nasekanými ořechy. Vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj 9 válečků. Ze 4 upleťte spodní část vánočky a ze 3 prostřední cop. Dva poslední stočte a dejte jako vrchní část vánočky, konce podložte pod spodek. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek