Vánočka – tradičně i netradičně
Jemná vánočka
Budete potřebovat
- 750 g hrubé mouky
- 40 g droždí
- 375 ml mléka
- sůl
- muškátový oříšek
- citronovou kůru
- 4 žloutky
- 70 g mandlí
- 70 g rozinek
- tuk na vymazání plechu
Droždí utřete se lžící cukru, přilijte vlažné mléko a přidejte tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte na teplém místě kynout. Do vykynutého kvásku přidejte zbylou mouku, máslo utřené s cukrem a žloutky, citronovou kůru, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a špetku soli. Vlažným mlékem zadělejte tuhé těsto a na vále jej dobře vypracujte. Potom do těsta zapracujte mandle nakrájené na nudličky a rozinky. Nechte hodinu kynout. Z vykynutého těsta udělejte vánočku a dejte ji ještě na 45 minut kynout. Potom ji potřete vejcem a dejte péct do dobře vyhřáté trouby. Pečte 50 minut.
Starodávná vánočka bez vajec
Budete potřebovat
- 100 g másla
- 100 g sádla (nejlépe husího)
- 200 g cukru
- 50 g droždí
- 500 ml mléka
- 1 kg polohrubé mouky
- sůl
- mandle
- rozinky
- fenykl
- anýz
V části vlažného mléka s 2–4 kostkami cukru a lžící mouky rozmíchejte droždí a nechte vykynout kvásek. V míse zatím utřete tuk. K němu postupně přidávejte mouku a mléko s cukrem a špetkou soli. Poté těsto přemístěte na vál. Okořeňte ho podle chuti fenyklem a anýzem. Přidejte rozinky a nakrájené mandle. Hotové tužší těsto nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho rozdělte na 9 dílů. Ze 4 nejsilnějších upleťte spodní cop a položte ho na plech na pečicí papír. Na trochu vyhloubený střed položte cop ze 3 pramenů. Do prohloubeného středu dejte šišku spletenou ze 2 pramenů, které na koncích dobře přitisknete. Vánočku můžete shora upevnit špejlemi, aby se při pečení nerozlézala. Potom ji nechte ještě kynout. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Dejte ji do dobře vyhřáté trouby a pečte asi hodinu.
Babiččina vánočka
Budete potřebovat
- 250 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 120 g másla
- 40 g droždí
- 5 g soli
- kůru z ½ citronu
- 90 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 220 ml smetany
- 3 žloutky
- 50 g jader vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 3 lžíce rumu
- na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
- 1 vejce na potření vánočky
- 30 g mandlí nakrájených na lístky
- máslo na pomaštění papíru
Rychlá tvarohová vánočka
Budete potřebovat
- 140 g cukru
- 150 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 vejce na potření
- 500 g polohrubé mouky
- 1,5 prášku do pečiva
- hrst hrozinek
- hrst loupaných sekaných mandlí
- citronovou kůru
- 2 lžíce rumu
Měkké máslo smíchejte s cukrem, vejci, tvarohem a citronovou kůrou. Na válu promíchejte vzniklou hmotu s moukou a práškem do pečiva. Přidejte rozinky předem namočené v rumu a nasekané mandle. Hotové těsto rozdělte na 9 stejných dílů, z každého vyválejte váleček a vyhřáté troubě (180 °C) asi 45 minut.
Bramborová vánočka
Budete potřebovat
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- hnědý rum
- 500 g vařených brambor
- 500 ml mléka
- rozinky
- 1 kg polohrubé mouky
- ořechy
- 60 g droždí
- mletý badyán
- 1 vejce na potření
Do velké mísy nasypte mouku, najemno do ní nastrouhejte vychladlé brambory a vmíchejte změklé máslo. Z části cukru, vlažného mléka a kvasnic udělejte kvásek. Zbylý cukr s badyánem, mlékem a rumem vmíchejte do základu a doplňte kváskem, rozinkami a nasekanými ořechy. Vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj 9 válečků. Ze 4 upleťte spodní část vánočky a ze 3 prostřední cop. Dva poslední stočte a dejte jako vrchní část vánočky, konce podložte pod spodek. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 1 hodinu.