Francouzská inspirace

Patří mezi nejvyhlášenější mistry svého oboru na světě, tak proč se neinspirovat recepty francouzských kuchařů.

Slaný koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 malá cuketa nakrájená na plátky
  • 3/4 šálku strouhaného sýra Monterrey Jack nebo chedaru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku tučného jogurtu nebo kysané smetany
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky drceného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • čerstvá bazalka

Předehřejte troubu na 175 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy. Poklaďte jej půlenými rajčátky, plátky cukety a posypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte v misce, přidejte jogurt nebo smetanu, osolte, okořeňte rozmarýnem a pepřem a nalijte na koláč. Nakonec dozdobte lístky čerstvé bazalky. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Salát Niçoise

Budete potřebovat:

  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 250 g římského salátu
  • 150 g rajčat
  • 150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 10 g ančoviček
  • 80 g černých oliv

Na dresink:

  • 2 žloutky
  • střik vinného octa
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ančovičky

Fazolky spařte, ihned vložte do studené vody a sceďte. Salát natrhejte, rajčata nakrájejte na poloviny, brambory a vejce na čtvrtky. Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky. Připravte dresink: Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšlehejte v míse a postupně přilévejte olivový olej, až se vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmíchejte drcený česnek a nasekané ančovičky.

V míse smíchejte zeleninu a promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.

Levandulovo-pomerančový moučník

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíci levandulových květů
  • tuk na vymazání formy
  • mouku na vysypání formy

na želé:

  • 5 pomerančů
  • 220 g krupicového cukru
  • 4 plátky želatiny

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko, pomerančovou šťávu a levanduli. Vše prošlehejte, až vznikne vláčné těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové či koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 až 50 minut (špejlí vyzkoušejte, kdy je upečené). Nechte vychladnout. Připravte si želé. Z pomerančů vymačkejte šťávu a vlijte ji do rendlíku. Přidejte 120 g cukru. Míchejte směs na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Mezitím nechte v troše vody nabobtnat želatinu, trvá to asi 5 minut. Vymačkejte plátky želatiny a přidejte je do horké pomerančové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí, pak ji nechte trochu vychladnout. Želatinu nalijte na povrch moučníku a nechte ji v chladu ztuhnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Batikované aplikace na polštáře

Batikované aplikace na polštáře

Baví vás práce s textilem? Vyzkoušejte si techniku šité batiky a vyrobte si třeba pěkné povlaky na polštáře. S naším návodem to hravě zvládnete.

Celý článek

Starší semínka nevyhazujte

Starší semínka nevyhazujte

Našli jste při vánočním úklidu semena v sáčku, a netušíte, odkdy je tam máte? Jestliže byla v suché a chladné místnosti se stálou teplotou, nevyhazujte je. Některá vydrží pět, jiná až osm let.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.