Francouzská inspirace

Patří mezi nejvyhlášenější mistry svého oboru na světě, tak proč se neinspirovat recepty francouzských kuchařů.

Slaný koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 malá cuketa nakrájená na plátky
  • 3/4 šálku strouhaného sýra Monterrey Jack nebo chedaru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku tučného jogurtu nebo kysané smetany
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky drceného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • čerstvá bazalka

Předehřejte troubu na 175 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy. Poklaďte jej půlenými rajčátky, plátky cukety a posypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte v misce, přidejte jogurt nebo smetanu, osolte, okořeňte rozmarýnem a pepřem a nalijte na koláč. Nakonec dozdobte lístky čerstvé bazalky. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Salát Niçoise

Budete potřebovat:

  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 250 g římského salátu
  • 150 g rajčat
  • 150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 10 g ančoviček
  • 80 g černých oliv

Na dresink:

  • 2 žloutky
  • střik vinného octa
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ančovičky

Fazolky spařte, ihned vložte do studené vody a sceďte. Salát natrhejte, rajčata nakrájejte na poloviny, brambory a vejce na čtvrtky. Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky. Připravte dresink: Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšlehejte v míse a postupně přilévejte olivový olej, až se vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmíchejte drcený česnek a nasekané ančovičky.

V míse smíchejte zeleninu a promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.

Levandulovo-pomerančový moučník

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíci levandulových květů
  • tuk na vymazání formy
  • mouku na vysypání formy

na želé:

  • 5 pomerančů
  • 220 g krupicového cukru
  • 4 plátky želatiny

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko, pomerančovou šťávu a levanduli. Vše prošlehejte, až vznikne vláčné těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové či koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 až 50 minut (špejlí vyzkoušejte, kdy je upečené). Nechte vychladnout. Připravte si želé. Z pomerančů vymačkejte šťávu a vlijte ji do rendlíku. Přidejte 120 g cukru. Míchejte směs na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Mezitím nechte v troše vody nabobtnat želatinu, trvá to asi 5 minut. Vymačkejte plátky želatiny a přidejte je do horké pomerančové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí, pak ji nechte trochu vychladnout. Želatinu nalijte na povrch moučníku a nechte ji v chladu ztuhnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

K výhodám narcisů patří poměrně snadné pěstování. Jsou méně náročné než tulipány, nemusíte je pravidelně přesazovat do dobře vyhnojené půdy, stačí jednou za tři až čtyři roky. Méně tvoří dceřiné cibule ani nejsou tak citlivé na kvalitu zeminy. Lépe se hodí zejména do vlhčích míst s vyšší hladinou spodní vody, kde ostatní cibuloviny hnijí. Neohrožují je tolik ani virózy.

Celý článek

Sami uprostřed přírody

Sami uprostřed přírody

Když koupili pozemek pod lesem, postavili v nejvyšším místě na stráni lavičku. Spali pod širákem a říkali si, že jednou tu bude stát jejich chalupa.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.