Pochutnejte si na kachně

Její maso patří k těm nejoblíbenějším, a tak si ji určitě také rádi dopřejete. Pokud vám už dochází inspirace, jak ji tentokrát připravit, vyzkoušejte naše recepty.

 

Medová kachna s jablky

Budete potřebovat

  • 1 kachnu o váze do 2 kg
  • 4–5 lžiček soli
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 4–5 kyselejších jablek
  • 50 g sušených švestek
  • 2–3 lžičky kmínu
  • drůbeží vývar na podlévání
  • 2 lžíce medu
  • 150 ml červeného vína

Kachnu očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ji důkladně osolte – snažte se sůl vetřít do všech záhybů – a pak břišní dutinu kachny vysypte tymiánem. Jablka omyjte a přepulte. Tři až čtyři půlky smíchejte se sušenými švestkami, směs dejte do dutiny a otvor spíchněte. Kachnu dejte do pekáčku, posypte kmínem a lehce podlijte drůbežím vývarem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5– 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení nechte kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopte a teprve na poslední hodinu opět odklopte, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potírejte směsí vína a medu i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte do pekáčku i zbylá jablka, nakrájená na dílky. Dozlatova upečenou kachnu podávejte s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Šestihodinová kachna

Budete potřebovat

  • 1 kachnu
  • sůl
  • kmín
  • 100 ml mléka

Kachnu důkladně ze všech stran osolte – solí potřete i břišní dutinu – a okmínujte. Dejte do pekáčku, přiklopte a dejte na 24 hodin odležet, aby sůl prostoupila do všech částí masa. Pak kachnu lehce podlijte mlékem, opět přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte 6 hodin bez jediného zásahu a otevírání trouby. Pak pekáč odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 10–15 minut dopečte.

Kachní stehna na červeném víně

Budete potřebovat

  • 2 pěkná kachní stehna nebo čtvrtky
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno pekáčku rozložte snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku. Maso osolte, vložte do pekáče na rozmarýn a dejte péct do rozehřáté trouby dozlatova a doměkka.

V kastrůlku rozmíchejte víno s marmeládou, přidejte lžičku koření pěti vůní a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak nechte na mírném ohni 5 minut probublávat, až víno lehce zhoustne.

Z měkkých stehýnek slijte všechen tuk a maso přelijte připraveným vinným rozvarem. Pekáček vraťte ještě na 15 minut do trouby a v polovině času stehna ještě jednou přelijte, až pěkně zkaramelizují.

Podávejte s opečeným bramborem.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Znáte malinoostružiníky?

Znáte malinoostružiníky?

Rod ostružiníků je velmi bohatý, ačkoli na zahradách se většinou pěstují jen dva jeho zástupci – maliníky a ostružiníky. Kromě nich ale najdete i méně známé druhy, jejichž plody jsou také jedlé.

Celý článek

Jaro v růžové

Jaro v růžové

Barvy jsou při výběru rostlin velmi důležité. Platí to i pro dřeviny, zvlášť ty kvetoucí na jaře, kdy jiné druhy teprve raší. Pokud máte rádi růžovou a hledáte zajímavý keř do své zahrady, zkuste mandloně nebo lýkovce.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.