Pochutnejte si na kachně

Její maso patří k těm nejoblíbenějším, a tak si ji určitě také rádi dopřejete. Pokud vám už dochází inspirace, jak ji tentokrát připravit, vyzkoušejte naše recepty.

 

Medová kachna s jablky

Budete potřebovat

  • 1 kachnu o váze do 2 kg
  • 4–5 lžiček soli
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 4–5 kyselejších jablek
  • 50 g sušených švestek
  • 2–3 lžičky kmínu
  • drůbeží vývar na podlévání
  • 2 lžíce medu
  • 150 ml červeného vína

Kachnu očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ji důkladně osolte – snažte se sůl vetřít do všech záhybů – a pak břišní dutinu kachny vysypte tymiánem. Jablka omyjte a přepulte. Tři až čtyři půlky smíchejte se sušenými švestkami, směs dejte do dutiny a otvor spíchněte. Kachnu dejte do pekáčku, posypte kmínem a lehce podlijte drůbežím vývarem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5– 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení nechte kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopte a teprve na poslední hodinu opět odklopte, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potírejte směsí vína a medu i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte do pekáčku i zbylá jablka, nakrájená na dílky. Dozlatova upečenou kachnu podávejte s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Šestihodinová kachna

Budete potřebovat

  • 1 kachnu
  • sůl
  • kmín
  • 100 ml mléka
Kachnu důkladně ze všech stran osolte – solí potřete i břišní dutinu – a okmínujte. Dejte do pekáčku, přiklopte a dejte na 24 hodin odležet, aby sůl prostoupila do všech částí masa. Pak kachnu lehce podlijte mlékem, opět přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte 6 hodin bez jediného zásahu a otevírání trouby. Pak pekáč odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 10–15 minut dopečte.

Kachní stehna na červeném víně

Budete potřebovat

  • 2 pěkná kachní stehna nebo čtvrtky
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno pekáčku rozložte snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku. Maso osolte, vložte do pekáče na rozmarýn a dejte péct do rozehřáté trouby dozlatova a doměkka.

V kastrůlku rozmíchejte víno s marmeládou, přidejte lžičku koření pěti vůní a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak nechte na mírném ohni 5 minut probublávat, až víno lehce zhoustne.

Z měkkých stehýnek slijte všechen tuk a maso přelijte připraveným vinným rozvarem. Pekáček vraťte ještě na 15 minut do trouby a v polovině času stehna ještě jednou přelijte, až pěkně zkaramelizují.

Podávejte s opečeným bramborem.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Náušnice z korálků

Náušnice z korálků

V dnešním dílu našeho seriálu o výtvarných technikách se seznámíte s tvorbou šperků z korálků metodou takzvaného ketlování. Zkuste si s námi vyrobit originální náušnice.

Celý článek

Tmavomodré mlsání

Tmavomodré mlsání

Pochutnáte si rádi na ovocných moučnících? Můžete si je dopřát k obědu, ke svačince nebo je nabídnout hostům ke kávě. Co takhle šťavnatý borůvkový koláč, lehké taštičky nebo nadýchané muffiny?

Celý článek

Působivé hortenzie

Působivé hortenzie

Jejich květy jsou v zahradě nepřehlédnutelné, navíc vypadají krásně ve váze i v nejrůznějších květinových dekoracích včetně věnců. A tak není divu, že hortenzie patří k nejoblíbenějším okrasným rostlinám. Jak je správně pěstovat a z jakých druhů vybírat?

Celý článek

Majka Wichnerová: Stačí mi jen hřebík a sádra

Majka Wichnerová: Stačí mi jen hřebík a sádra

Když se procházíte po zahradě akademické sochařky Majky Wichnerové, připadáte si, jako byste byli součástí výtvarného díla. V břečťanu sedí drobná soška mladé dívky, o pár kroků dál stojí Golem a jsou tu i skulptury fenyklu. I tenhle s láskou opečovávaný kus zeleně je dokladem jejího celoživotního díla. Přestože značnou část svého života prožila v emigraci, ve vesnici nedaleko Rožďalovic se cítí doma.

Celý článek

Přečtěte si

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

www.chatar-chalupar.cz

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Drátěná paráda

Drátěná paráda

www.chatar-chalupar.cz

Právě prošla vašima rukama nepotřebná klec. Co s ní? Zavěste ji do zahrady nebo do ní naaranžujte kytky a dejte ji na parapet. Vyrábějí se čistě ozdobné klece, které nemají dvířka pro ptáčky, ale celý vrchní díl je odklápěcí. V nich můžete pěstovat rostliny v květináči nebo sem postavit svíčky; jejich zapalování půjde snadno.