Pochutnejte si na kachně

Její maso patří k těm nejoblíbenějším, a tak si ji určitě také rádi dopřejete. Pokud vám už dochází inspirace, jak ji tentokrát připravit, vyzkoušejte naše recepty.

 

Medová kachna s jablky

Budete potřebovat

  • 1 kachnu o váze do 2 kg
  • 4–5 lžiček soli
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 4–5 kyselejších jablek
  • 50 g sušených švestek
  • 2–3 lžičky kmínu
  • drůbeží vývar na podlévání
  • 2 lžíce medu
  • 150 ml červeného vína

Kachnu očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ji důkladně osolte – snažte se sůl vetřít do všech záhybů – a pak břišní dutinu kachny vysypte tymiánem. Jablka omyjte a přepulte. Tři až čtyři půlky smíchejte se sušenými švestkami, směs dejte do dutiny a otvor spíchněte. Kachnu dejte do pekáčku, posypte kmínem a lehce podlijte drůbežím vývarem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5– 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení nechte kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopte a teprve na poslední hodinu opět odklopte, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potírejte směsí vína a medu i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte do pekáčku i zbylá jablka, nakrájená na dílky. Dozlatova upečenou kachnu podávejte s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Šestihodinová kachna

Budete potřebovat

  • 1 kachnu
  • sůl
  • kmín
  • 100 ml mléka
Kachnu důkladně ze všech stran osolte – solí potřete i břišní dutinu – a okmínujte. Dejte do pekáčku, přiklopte a dejte na 24 hodin odležet, aby sůl prostoupila do všech částí masa. Pak kachnu lehce podlijte mlékem, opět přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte 6 hodin bez jediného zásahu a otevírání trouby. Pak pekáč odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 10–15 minut dopečte.

Kachní stehna na červeném víně

Budete potřebovat

  • 2 pěkná kachní stehna nebo čtvrtky
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno pekáčku rozložte snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku. Maso osolte, vložte do pekáče na rozmarýn a dejte péct do rozehřáté trouby dozlatova a doměkka.

V kastrůlku rozmíchejte víno s marmeládou, přidejte lžičku koření pěti vůní a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak nechte na mírném ohni 5 minut probublávat, až víno lehce zhoustne.

Z měkkých stehýnek slijte všechen tuk a maso přelijte připraveným vinným rozvarem. Pekáček vraťte ještě na 15 minut do trouby a v polovině času stehna ještě jednou přelijte, až pěkně zkaramelizují.

Podávejte s opečeným bramborem.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.