Hovězí klasika

Guláš na různé způsoby, svíčková, roštěná… Kdo by si rád nepochutnal na klasických domácích jídlech, které jsou ozdobou naší kuchyně.

Plzeňský guláš

Budete potřebovat:

  • olej na smažení
  • 250 g cibule
  • 15 g mleté papriky
  • 600 g hovězí kližky
  • pepř
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml piva
  • chlebovou střídku na zahuštění
  • 50 g slaniny
  • 60 g nakládané kapie a celeru
  • 2 vařená vejce

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli do zlatohněda. Zaprašte paprikou, zpěňte, přidejte na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečte. Přidejte pepř, utřený česnek, sůl, podlijte vývarem i pivem a duste minimálně hodinu, dokud maso nezměkne. Hotový guláš podle potřeby zahustěte chlebovou střídkou. Nakrájenou slaninu nasucho orestujte, přidejte nakrájené kapie a celer, prohřejte a směsí spolu s vejci nazdobte porce guláše.

Karlovarský guláš

Budete potřebovat

  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 600 g hovězího masa
  • 70 g mleté papriky
  • 12 g soli
  • asi 500 ml hovězího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g smetany
  • 80 g kysané smetany

Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova. Přidejte maso, mletou papriku, krátce osmahněte, osolte, podlijte částí vývaru a duste. Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, přidejte mouku a krátce osmahněte. Zalijte zbytkem vývaru a povařte asi 20 minut. Přidejte smetanu a hotovou omáčku přeceďte na maso. Při podávání zdobte nočkem kysané smetany. Servírujte s máslovými noky, karlovarským knedlíkem nebo dušenou rýží.

Znojemská roštěná

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • sádlo na smažení
  • 600 g hovězího zadního, na plátky
  • 2 vejce
  • 6 sterilovaných okurek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 párky
  • sůl a pepř podle chuti
  • trochu oleje

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmahněte na sádle. Hovězí plátky mírně naklepte, osmahněte na oleji a vložte na cibuli, trochu podlijte vodou. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte lžíci hořčice. Nechte vařit skoro doměkka. Pak přidejte nakrájenou půlku předepsaného množství okurek, párek a lžíci hořčice. Když je maso měkké, přidejte nakrájená vařená vejce a ještě okurky. Zamíchejte a chvilku povařte. Podávejte s rýží.

Zelný guláš

Budete potřebovat:

  • 500 g předního hovězího masa
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velkou cibuli
  • kmín
  • sladkou i pálivou mletou papriku podle chuti
  • sůl
  • 1 malou plechovku rajského protlaku
  • hladkou mouku
  • 6 velkých brambor
  • 1 menší hlávku zelí

Umyté a očištěné maso nakrájejte na kostky. Na sádle osmažte dozlatova cibuli s kmínem a přidejte obě mleté papriky. Vložte pokrájené maso a za občasného míchání ho poduste ve vlastní šťávě. Poté přidejte sůl, rajský protlak, zalijte vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a duste pod pokličkou. Občas zamíchejte a dolijte horkou vodou. Změklé maso vyjměte, základ nechte vysmahnout do tuku, zaprašte moukou a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Zalijte horkou vodou a nechte provařit. Přidejte oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše pak vařte ještě 20 minut. Přidejte maso a promíchejte. Jako přílohu podávejte chléb, nejlépe tmavý.

Svíčková na smetaně

Budete potřebovat

  • 750 g hovězí svíčkové (nebo zadního hovězího)
  • 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
  • sůl, mletý pepř
  • 1 větší cibuli
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 75 g petržele
  • 5 zrnek celého pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetku tymiánu
  • citronovou šťávu
  • 150 g másla
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání nebo mléko na zředění
  • cukr
  • citron nakrájený na plátky, brusinkový kompot

Odblaněné a očištěné maso prošpikujte slaninou, osolte, opepřete, posypte nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapejte citronovou šťávou a polijte rozpuštěným máslem. Nechejte jeden den v lednici odležet.

Druhý den maso zalijte vodou, aby bylo zcela potopené, a pod poklicí ho duste v troubě doměkka. Měkké maso vyjměte a odstraňte koření, především bobkový list. Kastrol se zeleninou poté umístěte na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Přidejte hořčici, zasypte cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujte. Zalijte šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji mlékem. Nakonec ji přeceďte. Podle chuti dosolte, okyselte citronovou šťávou nebo přislaďte.

Maso nakrájejte přes vlákno na jednotlivé porce, vložte ho zpět do omáčky a prohřejte. Podávejte spolu s houskovým knedlíkem, ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek