Hovězí klasika

Guláš na různé způsoby, svíčková, roštěná… Kdo by si rád nepochutnal na klasických domácích jídlech, které jsou ozdobou naší kuchyně.

Plzeňský guláš

Budete potřebovat:

  • olej na smažení
  • 250 g cibule
  • 15 g mleté papriky
  • 600 g hovězí kližky
  • pepř
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml piva
  • chlebovou střídku na zahuštění
  • 50 g slaniny
  • 60 g nakládané kapie a celeru
  • 2 vařená vejce

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli do zlatohněda. Zaprašte paprikou, zpěňte, přidejte na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečte. Přidejte pepř, utřený česnek, sůl, podlijte vývarem i pivem a duste minimálně hodinu, dokud maso nezměkne. Hotový guláš podle potřeby zahustěte chlebovou střídkou. Nakrájenou slaninu nasucho orestujte, přidejte nakrájené kapie a celer, prohřejte a směsí spolu s vejci nazdobte porce guláše.

Karlovarský guláš

Budete potřebovat

  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 600 g hovězího masa
  • 70 g mleté papriky
  • 12 g soli
  • asi 500 ml hovězího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g smetany
  • 80 g kysané smetany

Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova. Přidejte maso, mletou papriku, krátce osmahněte, osolte, podlijte částí vývaru a duste. Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, přidejte mouku a krátce osmahněte. Zalijte zbytkem vývaru a povařte asi 20 minut. Přidejte smetanu a hotovou omáčku přeceďte na maso. Při podávání zdobte nočkem kysané smetany. Servírujte s máslovými noky, karlovarským knedlíkem nebo dušenou rýží.

Znojemská roštěná

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • sádlo na smažení
  • 600 g hovězího zadního, na plátky
  • 2 vejce
  • 6 sterilovaných okurek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 párky
  • sůl a pepř podle chuti
  • trochu oleje

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmahněte na sádle. Hovězí plátky mírně naklepte, osmahněte na oleji a vložte na cibuli, trochu podlijte vodou. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte lžíci hořčice. Nechte vařit skoro doměkka. Pak přidejte nakrájenou půlku předepsaného množství okurek, párek a lžíci hořčice. Když je maso měkké, přidejte nakrájená vařená vejce a ještě okurky. Zamíchejte a chvilku povařte. Podávejte s rýží.

Zelný guláš

Budete potřebovat:

  • 500 g předního hovězího masa
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velkou cibuli
  • kmín
  • sladkou i pálivou mletou papriku podle chuti
  • sůl
  • 1 malou plechovku rajského protlaku
  • hladkou mouku
  • 6 velkých brambor
  • 1 menší hlávku zelí

Umyté a očištěné maso nakrájejte na kostky. Na sádle osmažte dozlatova cibuli s kmínem a přidejte obě mleté papriky. Vložte pokrájené maso a za občasného míchání ho poduste ve vlastní šťávě. Poté přidejte sůl, rajský protlak, zalijte vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a duste pod pokličkou. Občas zamíchejte a dolijte horkou vodou. Změklé maso vyjměte, základ nechte vysmahnout do tuku, zaprašte moukou a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Zalijte horkou vodou a nechte provařit. Přidejte oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše pak vařte ještě 20 minut. Přidejte maso a promíchejte. Jako přílohu podávejte chléb, nejlépe tmavý.

Svíčková na smetaně

Budete potřebovat

  • 750 g hovězí svíčkové (nebo zadního hovězího)
  • 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
  • sůl, mletý pepř
  • 1 větší cibuli
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 75 g petržele
  • 5 zrnek celého pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetku tymiánu
  • citronovou šťávu
  • 150 g másla
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání nebo mléko na zředění
  • cukr
  • citron nakrájený na plátky, brusinkový kompot

Odblaněné a očištěné maso prošpikujte slaninou, osolte, opepřete, posypte nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapejte citronovou šťávou a polijte rozpuštěným máslem. Nechejte jeden den v lednici odležet.

Druhý den maso zalijte vodou, aby bylo zcela potopené, a pod poklicí ho duste v troubě doměkka. Měkké maso vyjměte a odstraňte koření, především bobkový list. Kastrol se zeleninou poté umístěte na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Přidejte hořčici, zasypte cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujte. Zalijte šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji mlékem. Nakonec ji přeceďte. Podle chuti dosolte, okyselte citronovou šťávou nebo přislaďte.

Maso nakrájejte přes vlákno na jednotlivé porce, vložte ho zpět do omáčky a prohřejte. Podávejte spolu s houskovým knedlíkem, ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dobroty bez lepku

Dobroty bez lepku

Máte v rodině strávníka s alergií na lepek? Nebo jste se rozhodli zařazovat do svého jídelníčku více bezlepkových jídel? Pak vám jistě přijdou vhod naše recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.