Znamenité králičí

Králičí maso patří k oblíbeným českým pochoutkám. Kdo by rád nezavzpomínal na babiččina králíka na česneku či na smetaně. Zkuste si ho připravit podle našich receptů.


Králík na česneku

Budete potřebovat

  • 1 celého králíka, naporcovaného
  • 1 palici česneku
  • sůl, pepř podle chuti
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného
  • 150 g slaniny v celku, na kostičky
  • 1 větší červenou cibuli, na kolečka
  • pár snítek tymiánu
  • smetanový špenát a brambory k podávání

1 Králíka očistěte, potřete rozmělněným česnekem, osolte a opepřete. Pak každou porci důkladně potřete máslem, uložte do pekáčku, zasypte slaninou a cibulí a dejte přes noc do chladu.
2 Pak podlijte vodou a při 180 °C pečte asi dvě hodiny. Podlévejte výpekem. Ke konci odklopte a dopečte dozlatova.
3 Králíka podávejte se smetanovým špenátem a brambory.


Králík na víně

Budete potřebovat

  • 1 celého králíka
  • čerstvě namletý pepř
  • 150 g plnotučné hořčice
  • 4 cibule, nakrájené na kolečka
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 125 g přepuštěného másla
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml suchého červeného vína
  • čerstvý tymián
  • bramborové krokety nebo chlupaté knedlíky k podávání

1 Králíka naporcujte na šest kusů. Každý důkladně ze všech stran opepřete, potřete silnou vrstvou hořčice a uložte do pekáčku. Zasypte kolečky cibule, novým kořením a jalovcem, přidejte rozmarýn. Přelijte přepuštěným máslem a nechte v chladu (lednici) uležet minimálně dva dny.
2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Maso jednou obraťte. Poté odklopený pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte hodinu a půl, nebo dokud maso zcela nezměkne. Během pečení maso obracejte a podlévejte.
3 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Do výpeku s cibulí přilijte víno a za stálého míchání chvíli vařte. Zjemněte máslem a podle chuti dosolte. Maso vraťte do sosu – podávejte společně, ozdobené tymiánem, ideálně s bramborovými kroketami nebo chlupatým knedlíkem.


Králík na smetaně

Budete potřebovat

  • 600 g králičího masa
  • 50 g uzené slaniny
  • 2 lžíce octa sůl pepř
  • 1 petržel
  • 4 mrkve
  • 200 g celeru
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci cukru
  • 80 g másla
  • 250 ml kysané smetany
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • bobkový list
  • citronovou šťávu
  • cukr
  • 2 lžíce hladké mouky

1 Králíka naložte den předem. Maso omyjte, osušte, vložte do pekáče, osolte, opepřete a obložte ho plátky slaniny. Přidejte nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso nechte odležet.
2 Druhý den přidejte máslo a za neustálého podlévání maso pečte, až změkne. Potom maso vyjměte, vyberte koření, zeleninu propasírujte. Přilijte smetanu, zahustěte moukou a chvíli povařte. Nakonec omáčku trochu oslaďte a okyselte citronovou šťávou.
3 Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek