Znamenité králičí

Králičí maso patří k oblíbeným českým pochoutkám. Kdo by rád nezavzpomínal na babiččina králíka na česneku či na smetaně. Zkuste si ho připravit podle našich receptů.


Králík na česneku

Budete potřebovat

  • 1 celého králíka, naporcovaného
  • 1 palici česneku
  • sůl, pepř podle chuti
  • 3 lžíce másla, rozpuštěného
  • 150 g slaniny v celku, na kostičky
  • 1 větší červenou cibuli, na kolečka
  • pár snítek tymiánu
  • smetanový špenát a brambory k podávání

1 Králíka očistěte, potřete rozmělněným česnekem, osolte a opepřete. Pak každou porci důkladně potřete máslem, uložte do pekáčku, zasypte slaninou a cibulí a dejte přes noc do chladu.
2 Pak podlijte vodou a při 180 °C pečte asi dvě hodiny. Podlévejte výpekem. Ke konci odklopte a dopečte dozlatova.
3 Králíka podávejte se smetanovým špenátem a brambory.


Králík na víně

Budete potřebovat

  • 1 celého králíka
  • čerstvě namletý pepř
  • 150 g plnotučné hořčice
  • 4 cibule, nakrájené na kolečka
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 125 g přepuštěného másla
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml suchého červeného vína
  • čerstvý tymián
  • bramborové krokety nebo chlupaté knedlíky k podávání

1 Králíka naporcujte na šest kusů. Každý důkladně ze všech stran opepřete, potřete silnou vrstvou hořčice a uložte do pekáčku. Zasypte kolečky cibule, novým kořením a jalovcem, přidejte rozmarýn. Přelijte přepuštěným máslem a nechte v chladu (lednici) uležet minimálně dva dny.
2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Maso jednou obraťte. Poté odklopený pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte hodinu a půl, nebo dokud maso zcela nezměkne. Během pečení maso obracejte a podlévejte.
3 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Do výpeku s cibulí přilijte víno a za stálého míchání chvíli vařte. Zjemněte máslem a podle chuti dosolte. Maso vraťte do sosu – podávejte společně, ozdobené tymiánem, ideálně s bramborovými kroketami nebo chlupatým knedlíkem.


Králík na smetaně

Budete potřebovat

  • 600 g králičího masa
  • 50 g uzené slaniny
  • 2 lžíce octa sůl pepř
  • 1 petržel
  • 4 mrkve
  • 200 g celeru
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci cukru
  • 80 g másla
  • 250 ml kysané smetany
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • bobkový list
  • citronovou šťávu
  • cukr
  • 2 lžíce hladké mouky

1 Králíka naložte den předem. Maso omyjte, osušte, vložte do pekáče, osolte, opepřete a obložte ho plátky slaniny. Přidejte nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso nechte odležet.
2 Druhý den přidejte máslo a za neustálého podlévání maso pečte, až změkne. Potom maso vyjměte, vyberte koření, zeleninu propasírujte. Přilijte smetanu, zahustěte moukou a chvíli povařte. Nakonec omáčku trochu oslaďte a okyselte citronovou šťávou.
3 Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.