Kuře pětkrát jinak

Rádi si pochutnáváte na kuřecím mase a přemýšlíte, na jaký způsob si ho připravíte tentokrát? Zkuste některý z vyzkoušených receptů.

Kuře s nádivkou

Budete potřebovat

  • 1 celé kuře
  • sůl
  • kmín

Na nádivku:

  • 3 housky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 50 g zauzené šunky nakrájené na kostičky
  • hrst petrželky
  • muškátový oříšek
  • sůl

Recept

Housky nakrájejte na kostičky, namočte v mléce a téměř ihned vymačkejte, aby se houska nerozmočila na kaši. Smíchejte s vajíčkem, kostičkami šunky, nasekanou petrželkou, solí a muškátovým oříškem. Nechte odležet v lednici. Kuře omyjte, osolte a okmínujte. Z nádivky vytvořte menší kuličky. Kuře dejte do zapékací mísy, přidejte nádivku a společně pečte v troubě dozlatova (ničím nemastěte, kuře pustí tuku dost). Před podáváním naporcujte. Ke každému kousku masa dávejte trochu nádivky. Podávejte s vařenými bramborami.

Pomalu pečené kuře

Budete potřebovat

  • máslo na potření
  • 1 kuře (asi 1,5 kg)
  • 1 kg brambor, pokrájených
  • sůl a pepř
  • 2 celé palice česneku, napříč překrojené
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 6 bobkových listů
  • 1 citron nakrájený na měsíčky

Recept

Troubu předehřejte na 160 °C. Velký pekáč i kuře dobře potřete máslem. Kuře vložte do pekáče a okolo rozložte brambory. Vše osolte a opepřete. Vložte česnek, zakápněte vínem i vývarem, překryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak sejměte alobal a pekáčem zatřeste. Přidejte koření a kousky citronu a odkryté pečte ještě padesát minut.

Pak teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě půl hodiny dozlatova. Kuře vyjměte, volně přikryjte alobalem a nechte před porcováním odpočívat aspoň 10 minut. Brambory udržujte v teple. Kuře podávejte s bramborami a vypečenou šťávou.

Kuře na paprice

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetku sušeného tymiánu
  • 1 naporcované kuře
  • sůl a pepř
  • sladkou mletou papriku
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Recept

Cibuli nakrájejte najemno a v kastrolu ji na másle tři až pět minut smažte spolu s novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Naporcované, dobře omyté a osušené kuře osolte a opepřete a důkladně ze všech stran posypte sladkou paprikou. Pak porce masa vložte do základu do kastrolu na cibuli s kořením, lehce podlijte kuřecím vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečeme.

V průběhu pečení mírně podléváme vývarem.

Maso můžeme přelívat výpekem.

Když je maso měkké – pekáč vytáhneme z trouby a maso vyjmeme.

Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně a pak ji vlijeme do pekáčku.

Chvíli zahříváme a přiléváme vývar, aby vznikl dostatek hustší omáčky.

Dobře prohřejeme a pak na talíři maso omáčkou přelijeme.

Kuře à la bažant

Budete potřebovat

  • 1 kuře (celé nebo čtvrtky)
  • sůl
  • 1 cibuli
  • 100 g uzeného špeku
  • 6 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hrubě podrcených kuliček jalovce
  • 1 lžíci másla

Recept

Kuře nebo jeho díly trochu osolte (méně než obvykle, špek je slaný), vložte do pekáče, přidejte část špeku, nakrájenou cibuli a koření. Na povrch masa položte tenké plátky zbylého špeku. Trochu podlijte vodou, přikryjte poklicí a dejte péct na 200 °C.

Když je maso měkké a začíná červenat, přidejte do výpeku lžíci másla, kuře šťávou dobře polijte a odkryté dopečte dozlatova. Pak kuře vyjměte a výpek trochu podlijte horkou vodou, aby se odvařila upečená cibule a masová šťáva. Podávejte s opečenými brambory nebo bramborovou kaší.

Kuře na česneku a rozmarýnu

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 1 citron
  • hrubou sůl
  • drcený černý pepř
  • 1 kuře
  • 150 g anglické slaniny
  • 300 ml suchého bílého vína

Recept

Brambory oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky. Dejte je do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu. Vařte do poloměkka asi 5 minut. Hotové brambory slijte a odložte stranou.

Česnek oloupejte a rozmixujte spolu s odrhnutými lístky rozmarýnu. V misce smíchejte se změklým máslem. Z dobře omytého citronu ostrouhejte kůru. Hrubou sůl a kůru v hmoždíři rozetřete na pastu. Tu zašlehejte do ochuceného másla a přidejte drcený pepř.

Kuře očistěte, omyjte a dobře osušte. Prsty pak opatrně od krku uvolněte kůži na prsou a do vzniklého laloku opatrně napěchujte máslovou směs. Rozdělte ji rovnoměrně. Díky ní bude maso šťavnaté a voňavé. Zvenku kuře osolte a opepřete. Dovnitř vložte citron rozkrájený na čtvrtky.

Předvařené brambory rozložte na dno pekáčku, osolte je a opepřete. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nasypte ji na brambory.

Doprostřed položte kuře a vše podlijte suchým bílým vínem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny dozlatova. Hotové kuře naporcujte. Servírujte s porcí brambor z pekáčku.


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…