Kuře pětkrát jinak

Rádi si pochutnáváte na kuřecím mase a přemýšlíte, na jaký způsob si ho připravíte tentokrát? Zkuste některý z vyzkoušených receptů.

Kuře s nádivkou

Budete potřebovat

  • 1 celé kuře
  • sůl
  • kmín

Na nádivku:

  • 3 housky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 50 g zauzené šunky nakrájené na kostičky
  • hrst petrželky
  • muškátový oříšek
  • sůl

Recept

Housky nakrájejte na kostičky, namočte v mléce a téměř ihned vymačkejte, aby se houska nerozmočila na kaši. Smíchejte s vajíčkem, kostičkami šunky, nasekanou petrželkou, solí a muškátovým oříškem. Nechte odležet v lednici. Kuře omyjte, osolte a okmínujte. Z nádivky vytvořte menší kuličky. Kuře dejte do zapékací mísy, přidejte nádivku a společně pečte v troubě dozlatova (ničím nemastěte, kuře pustí tuku dost). Před podáváním naporcujte. Ke každému kousku masa dávejte trochu nádivky. Podávejte s vařenými bramborami.

Pomalu pečené kuře

Budete potřebovat

  • máslo na potření
  • 1 kuře (asi 1,5 kg)
  • 1 kg brambor, pokrájených
  • sůl a pepř
  • 2 celé palice česneku, napříč překrojené
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 6 bobkových listů
  • 1 citron nakrájený na měsíčky

Recept

Troubu předehřejte na 160 °C. Velký pekáč i kuře dobře potřete máslem. Kuře vložte do pekáče a okolo rozložte brambory. Vše osolte a opepřete. Vložte česnek, zakápněte vínem i vývarem, překryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi hodinu, pak sejměte alobal a pekáčem zatřeste. Přidejte koření a kousky citronu a odkryté pečte ještě padesát minut.

Pak teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě půl hodiny dozlatova. Kuře vyjměte, volně přikryjte alobalem a nechte před porcováním odpočívat aspoň 10 minut. Brambory udržujte v teple. Kuře podávejte s bramborami a vypečenou šťávou.

Kuře na paprice

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetku sušeného tymiánu
  • 1 naporcované kuře
  • sůl a pepř
  • sladkou mletou papriku
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Recept

Cibuli nakrájejte najemno a v kastrolu ji na másle tři až pět minut smažte spolu s novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Naporcované, dobře omyté a osušené kuře osolte a opepřete a důkladně ze všech stran posypte sladkou paprikou. Pak porce masa vložte do základu do kastrolu na cibuli s kořením, lehce podlijte kuřecím vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečeme.

V průběhu pečení mírně podléváme vývarem.

Maso můžeme přelívat výpekem.

Když je maso měkké – pekáč vytáhneme z trouby a maso vyjmeme.

Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně a pak ji vlijeme do pekáčku.

Chvíli zahříváme a přiléváme vývar, aby vznikl dostatek hustší omáčky.

Dobře prohřejeme a pak na talíři maso omáčkou přelijeme.

Kuře à la bažant

Budete potřebovat

  • 1 kuře (celé nebo čtvrtky)
  • sůl
  • 1 cibuli
  • 100 g uzeného špeku
  • 6 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hrubě podrcených kuliček jalovce
  • 1 lžíci másla

Recept

Kuře nebo jeho díly trochu osolte (méně než obvykle, špek je slaný), vložte do pekáče, přidejte část špeku, nakrájenou cibuli a koření. Na povrch masa položte tenké plátky zbylého špeku. Trochu podlijte vodou, přikryjte poklicí a dejte péct na 200 °C.

Když je maso měkké a začíná červenat, přidejte do výpeku lžíci másla, kuře šťávou dobře polijte a odkryté dopečte dozlatova. Pak kuře vyjměte a výpek trochu podlijte horkou vodou, aby se odvařila upečená cibule a masová šťáva. Podávejte s opečenými brambory nebo bramborovou kaší.

Kuře na česneku a rozmarýnu

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce másla
  • 1 citron
  • hrubou sůl
  • drcený černý pepř
  • 1 kuře
  • 150 g anglické slaniny
  • 300 ml suchého bílého vína

Recept

Brambory oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky. Dejte je do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu. Vařte do poloměkka asi 5 minut. Hotové brambory slijte a odložte stranou.

Česnek oloupejte a rozmixujte spolu s odrhnutými lístky rozmarýnu. V misce smíchejte se změklým máslem. Z dobře omytého citronu ostrouhejte kůru. Hrubou sůl a kůru v hmoždíři rozetřete na pastu. Tu zašlehejte do ochuceného másla a přidejte drcený pepř.

Kuře očistěte, omyjte a dobře osušte. Prsty pak opatrně od krku uvolněte kůži na prsou a do vzniklého laloku opatrně napěchujte máslovou směs. Rozdělte ji rovnoměrně. Díky ní bude maso šťavnaté a voňavé. Zvenku kuře osolte a opepřete. Dovnitř vložte citron rozkrájený na čtvrtky.

Předvařené brambory rozložte na dno pekáčku, osolte je a opepřete. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nasypte ji na brambory.

Doprostřed položte kuře a vše podlijte suchým bílým vínem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny dozlatova. Hotové kuře naporcujte. Servírujte s porcí brambor z pekáčku.


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek