Broskve a meruňky

Kdo by si rád nepochutnal na sladkých meruňkách a broskvích. Všelijaké laskominy z nich uměly skvěle připravit i naše prababičky. Zkuste a uvidíte.

Meruňkový koláč

Budete potřebovat

  • 200 g mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru
  • sůl
  • 2 žloutky
  • 3 bílky
  • 4 lžíce cukru
  • mleté mandle

Na vál se dá 20 dkg mouky, do ní se přidá 14 dkg másla, které se mezi dlaněmi rozetře do mouky, pak se přidá 7 dkg cukru, malinko soli, 2 žloutky, udělá se těsto, rozválí se a dá na plech napolo upéci. Potom se vyndá, pokládá se meruňkami, na ně se dá ze 3 bílků sníh, do kterého se zamíchají 4 lžíce cukru a něco rozemletých mandlí, stejnoměrně se to na koláč rozetře a dá ještě dopéci.

Knedlíky s broskvemi

Budete potřebovat

  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • asi 150 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • asi 400 g mouky

Utři lžíci čerstvého másla, vraz do něho dvě vejce a dobře ušlehej, pak přidej koflíček mléka, lžíci cukru a osol. Potom zamíchej lžičku prášku na pečení, do dvou koflíků mouky a přimíchej to k ostatnímu a dle potřeby přidej mouky, abys mohla vypracovat hebké těsto. Rozkrájej je na větší kousky a do každého kousku zaobal broskvi; pecky z broskví můžeš též vyloupati a jsou-li broskve velké, můžeš dáti do knedlíku pouze po půlce. Dej pak vařit do vařící slané vody a vař asi 15 minut.
Broskvové knedlíky polité smetanou chutnají dobře i za studena.

Meruňkové knedlíky

Budete potřebovat

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • zralé meruňky
  • kolik meruněk, tolik kostek cukru
  • perník na strouhání
  • cukr moučka
  • máslo na polévání

Z tvarohu, vejce a mouky vypracujte těsto (pokud se příliš lepí, přidejte mouku). Přidejte špetku soli a těsto vyválejte, nakrájejte na čtverce a do nich meruňky balte. Meruňky vždy nejprve vypeckujte a místo pecky dejte kostku cukru. Knedlíky vhazujte do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Posypte nastrouhaným perníkem a cukrem, zalijte rozehřátým máslem.

Broskvová bowle

Budete potřebovat

  • 2 kg broskví
  • 150–200 g cukru
  • ½ kg broskví
  • 50 g cukru
  • 2 láhve rýnského vína
  • 1 láhev šampaňského vína

Oloupané velké broskve nakrájíme na plátky, dáme do bowlové mísy, posypeme je jemným cukrem, přikryjeme a dáme do studena na 6 hodin. Po té době nalijeme na broskve 2 láhve studeného rýnského vína a vše dáme opět do ledu. Za hodinu bowli procedíme, přidáme do ní jiné čerstvé, loupané, nakrájené, pocukrované broskve, načež přilijeme 1 láhev dobře chlazeného šampaňského vína a hned podáváme. Místo vína šampaňského můžeme přilíti dobře chlazenou sodovku. Šumivá vína dáváme těsně před podáváním.

Lívanečky ovocné

Budete potřebovat

  • 15 g droždí
  • 25 g cukru
  • 1 l mléka
  • 300 g mouky
  • na špičku nože soli
  • citronová kůra
  • 1 vejce
  • 25 g másla do těsta
  • 30 g másla
  • 200 g ovoce
  • 50 g cukru se skořicí

Uděláme si kvásek z droždí, části cukru, mouky, vlahého mléka a dáme jej vykynouti. Do hrnce si připravíme mouku, málo soli, cukr a citronovou kůru. Pak přidáme vykynutý kvásek a po částech vlažné mléko s umíchaným vejcem, rozpuštěným máslem a vypracujeme řidší těsto, které dáme na vlahé místo vykynouti. Mezitím si připravíme na drobné kousky nakrájené očištěné čerstvé meruňky, třešně bez pecek, jahody nebo jablka. Ohřátý lívanečník vymažeme rozehřátým máslem, nalijeme na něj jen málo těsta, na ně dáme kávovou lžičku nakrájeného ovoce, zalijeme vše ještě vrstvou těsta, pokapeme trochu máslem a pečeme. Když těsto na povrchu osychá, obrátíme je kulatým nožem a propečeme na druhé straně. Teplé lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Piškotový koláč s meruňkami

Budete potřebovat

  • 140 g moučkovéhoho cukru
  • 4 žloutky
  • z 1/8 citronu kůra
  • ze 4 bílků sníh
  • 140 g hrubé mouky
  • 20 g másla
  • mouka na formu
  • 500 g čerstvých meruněk
  • vanilkový cukr na posypání

Tlučený cukr, žloutky a citronovou kůru utřeme do zhoustnutí. Poté přidáme tuhý sníh z bílků
současně s moukou. Těsto upravíme do čerstvým máslem vymazané, moukou vysypané dortové formy, poklademe zralými (pecek zbavenými) meruňkami. Připravený koláč upečeme v dobře vyhřáté troubě do růžova. Pečený, prochladlý pocukrujeme a nakrájíme.


Recepty jsme vybrali z kuchařek Marie Rosické, Olgy Rozmarové, Marie Janků-Sandtnerové a Receptů národního dědictví

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek