Jahodové potěšení

Voňavé, krásně červené jahody patří k nejoblíbenějšímu jarnímu ovoci. A to je dobře, protože obsahují hodně vitaminu C a spoustu dalších prospěšných látek. Tak si jich dopřejte co nejvíce.

Jahodový koláč

  • 3 vejce, 140 g cukru
  • 70 g rozpuštěného másla
  • citronová kůra
  • 140 g mouky
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • jahody
  • cukr

Vejce se čtvrt hodiny třou s cukrem, pak se přidá rozpuštěné máslo, trochu citronové
kůry a mouka. Těsto se rozmíchá, dá do kulaté, máslem vymazané, houskou vysypané formy,
navrch se dají jahody promíchané s cukrem a rychle se vše upeče.

Omeleta s jahodami

  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce mouky
  • z 1 bílku tuhý sníh
  • jahody
  • máslo nebo jiný tuk na smažení

Míchá se lžíce cukru a 1 žloutek čtvrt hodiny, pak se k tomu přidá 1 lžíce rumu, 3 lžíce mouky a naposled z 1 bílku tuhý sníh. Polovice těsta se vlije na rozpálenou, máslem nebo umělým tukem politou pánev, nechá se 3 minuty péci, pak se na ni nasypou jahody, nalije se na ně druhá polovice těsta, omeleta se obrátí a nechá dopéci. Místo jahod může se dáti též i rybíz nebo jiné ovoce. Pro 2 osoby.

Jahodový krém

  • 1 litr jahod
  • 250–300 ml smetany
  • cukr podle chuti

Čerstvé jahody se prolisují. Ušlehá se smetana, ocukruje dle libosti a smíchá s jahodami. Udělají se kopečky na mísu a dají se do studena, nejlépe na led zchladnout.

Jahodový kompot

  • 3 kg jahod
  • 500 g cukru
  • 3 litry vody
Okvětí zbavené, omyté jahody dají se odkapati na sítko. V měděném kotlíku se svaří 500 g cukru na 3 litru vody, přičemž se pilně sbírá pěna. Neobjevuje-li se již na povrchu, slije se vřelý cukr na jahody urovnané do zavařovacích lahví, načež uzavřené zcela pozvolna sterilizujeme při 75° C, a sice půllitrové láhve 15, čtvrtlitrové láhve 10 minut.

Jahody v rumu

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru
  • 1/8 litru vody
  • rum

Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do něho ¼ – ½ litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.

Jahodová šťáva

  • 1 kg cukru
  • 6 l jahod

Vaří se 1/4 litru vody s 1 kg cukru, při čemž se pěna sbírá. Po svaření se cukr nalije do hrnce na 6 litrů červených, zralých jahod. Hrnec se obváže a dá tři dny do sklepa státi. Pak se šťáva procedí plátnem, nalije do sklenic, které se obvážou papírem a dají asi 10 minut vařit do lázně. Po zchladnutí se papír sejme, láhve se zazátkují a zapečetí.

Jahodová polévka

  • 1,5 l mléka
  • 400 g lesních jahod
  • 130 g cukru

Čerstvé lesní jahody prolisujeme sítem, přidáme moučkový cukr a směs utřeme do pěny. Potom přilijeme svařené studené mléko a vše důkladně promícháme. Polévku podáváme vychlazenou.

Jahodové frappé

  • Mixér
  • 500 ml jogurtu nebo smetany ke šlehání
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 300 g čerstvých jahod
  • 6 vyšších sklenic

Do nádoby elektrického mixéru nalijeme jogurt nebo smetanu, přidáme vanilínový cukr a mixujeme do tuhé pěny. Sklenice naplníme do jedné třetiny vyšlehanou pěnou, na ni dáme vrstvu vidličkou rozmačkaných a slabě oslazených jahod a zbylou pěnou sklenice doplníme. Povrch ozdobíme čerstvými jahodami.


Recepty jsme vybrali z kuchařek Olgy Rozmarové a Viléma Vrabce.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.