Máte rádi smoothies?

Pokud jste tyto nápoje z čerstvého ovoce a zeleniny ještě nevyzkoušeli, určitě to udělejte. A patříte-li mezi jejich příznivce, jistě vám přijde vhod pár receptů.

Tipy
K přípravě smoothie („smooth“ znamená anglicky hladký) můžete použít jen jeden, nebo více druhů ovoce (či zeleniny). Také je možné zkombinovat ovoce se zeleninou. Rovněž lze do nápoje přidat mléko či jogurt a připravit smoothie na způsob mléčného koktejlu. Můžete jej také přisladit nebo zchladit kostkami ledu. Vždy ho konzumujte čerstvé (do 24 hodin od přípravy).


Jahodovo-banánové smoothie

Budete potřebovat

  • 6–8 větších jahod
  • 1 zralý banán
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 00 ml mléka (nebo sójového mléka)

Jahody opláchněte, banán oloupejte a překrájejte na kusy. Vložte do mixéru, zalijte mlékem, přidejte med nebo sirup a rozmixujte dohladka.

Budete potřebovat

  • 1 zelené jablko
  • 1 banán
  • 1 hrst baby špenátu
  • 25 ml studené vody
  • 4 kostky ledu

Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kousky, banán oloupejte, překrájejte a spolu se špenátem vše dejte do mixéru. Přidejte kostky ledu a přilijte vodu a rozmixujte.


Borůvkové smoothie s jogurtem

Budete potřebovat

  • 250 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 200 ml mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu
Oloupaný banán a borůvky dejte do mixéru, přidejte mléko a jogurt, oslaďte medem a rozmixujte do hladka.


Malinovo-banánové smoothie s kokosovým mlékem

Budete potřebovat

  • 150 g čerstvých nebo mražených malin
  • 2 banány
  • 200 ml kokosového mléka

Oloupaný banán a maliny dejte do mixéru, přidejte kokosové mléko a rozmixujte dohladka.


Jablečné smoothie s kiwi a špenátem

Budete potřebovat

  • 2 zralá kiwi
  • 2 banány
  • 1 zelené jablko
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 lžíci medu
  • 100 ml vody

Oloupané kiwi, banány a jablko zbavené jádřince a pokrájené na kousky vložte do mixéru, přidejte špenát, med a vodu a rozmixujte dohladka.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.