Domácí sušenky

K odpolednímu čaji na zahřátí a malé svačince přijdou vhod sušenky. Proč je ale kupovat, když si můžete upéct své vlastní, domácí? Vyberte si z našich osvědčených receptů.


S kousky čokolády

Budete potřebovat

  • 8 lžic másla
  • ½ šálku cukru krupice
  • ¼ šálu hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ¾ šálku nasekané kvalitní čokolády

Recept

Předehřejte troubu na 175 °C. Změklé máslo dejte do misky, přisypte cukr (krupice, hnědý i vanilkový) a s pomocí ručního mixéru ho vyšlehejte. Přidejte vejce a šlehejte ještě až 10 až 15 sekund. Směs pak přilijte k hladké mouce se sodou a solí a vypracujte těsto. Nakonec zapracujte nasekanou čokoládu. Z těsta vytvarujte kuličky a poklaďte je na plech potažený pečicím papírem. Pečte asi 9–11 minut dorůžova. Nechte vychladnout na mřížce.


Ovesné s oříšky a rozinkami

Budete potřebovat

  • 1 šálek změklého másla
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice
  • 3 šálky ovesných vloček
  • rozinky a nasekané oříšky podle chuti

Recept

V misce smíchejte všechny druhy cukru, přidejte máslo a šlehejte. Postupně zašlehejte i vejce. Mouku promíchejte se skořicí, sodou a solí a přidejte k vyšlehané směsi. Nakonec zapracujte ovesné vločky a podle chuti i rozinky a nasekané oříšky. Dejte do lednice na hodinu vychladit. Troubu předehřejte na 190 °C a plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Z těsta tvořte kuličky a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut, poté plech vyndejte z trouby a nechte sušenky na plechu ještě 5 minut, než je dáte na mřížku zcela vychladnout.


Plněné čokoládové

Budete potřebovat

  • 1 šálek změklého másla
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šálek nadrobno nasekané tmavé čokolády
  • 1 vejce
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • ¾ šálku holandského kakaa
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky jedlé sody
    na náplň:
  • ½ šálku změklého másla
  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci mléka
  • špetku soli

V misce vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem a vmíchejte nasekanou čokoládu. Poté do směsi zašlehejte vejce. V jiné misce smíchejte mouku, kakaový prášek, sůl, sodu a suchou směs postupně vmíchejte do připravené mokré směsi. Těsto vypracujte rukama a nechte hodinu odpočinout v lednici. Pak z něj vyválejte plát silný asi půl centimetru a vykrájejte kolečka. Pečte je na plechu potaženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20–25 minut, dokud nejsou na dotek pevná. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Připravte si náplň: Změklé máslo s pomocí mixéru vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidejte mléko a špetku soli a znovu prošlehejte. Náplní pak vychladlé sušenky slepujte.


Křehké máslové

Budete potřebovat

  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g cukru krupice
  • 10 g prášku do pečiva
  • 660 g hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • 2 lžičky mléka

Recept

Máslo vyšlehejte s cukrem a vejci, postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a dejte do chladničky na hodinu odpočinout. Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta tvořte kuličky a skládejte je na plech potažený pečicím papírem. Každou kuličku zmáčkněte vidličkou do tvaru placičky. Pečte asi 15 minut dozlatova. Před podáváním nechte vychladnout na mřížce.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek