Ořechové laskominy

Vlašské ořechy patří k nejstarším potravinám – lidé si je oblíbili už tisíce let před naším letopočtem. A není divu, jsou zdravé, výživné a velice chutné. Dopřejte si je po celý rok.

 


Ořechový koláč s máslovým krémem

Budete potřebovat

na krém:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g másla
  • 2 lžíce solamylu

na ozdobu:

  • 180 g másla
  • 450 g vlašských ořechů
  • 5 lžic medu
  • 120 g cukru krupice

na těsto:

  • 1 lžíci medu
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g tuku na pečení
  • 2 lžíce mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky sody bikarbony

Zaděláme těsto na vále a rozdělíme ho na dvě poloviny a vyválíme dvě placky o velikosti plechu, na kterém budeme koláč péct. První placku pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Připravíme si ozdobu. Ořechy rozsekáme, vsypeme je na pánev a osmažíme na másle. Ochutíme cukrem a medem. Horké ořechy naneseme na druhou syrovou placku a dáme ji péct.
Z mléka, cukru, mouky, solamylu a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši – základ na krém. Do vychladlé kaše zašleháme máslo. Máslový krém rozetřeme na placky, navrch přijde placka s ořechy. Koláč necháme v chladu odležet 24 hodin a poté krájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky.


Hrníčková ořechová bábovka

Budete potřebovat

  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů,
  • tuk na vymazání a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Mléko, olej vejce a cukr vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy a vymícháme těsto. Nalijeme ho do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut při teplotě 180 °C (pokud používáme hliněnou formu, pečeme asi o 20 minut déle).


Rohlíčky s ořechovou náplní

na těsto:

  • 150 g cukru moučka
  • 250 g másla
  • 125 ml mléka
  • 1 špetku soli
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 550 g hladké mouky
  • 1 lžičku cukru

na náplň:

  • 1 citron
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g mletých ořechů
  • 150 g cukru krupicemletou skořici
  • 100 ml horkého mléka
  • strouhanku
  • tuk na vymazání
  • mouku na vysypání

Z vlažného mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravíme kvásek, který necháme vzejít. Citron omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Připravíme si náplň z horkého mléka a mletých ořechů, přidáme cukr, citronovou kůru, skořici, vanilkový cukr a strouhanku na zahuštění.
Na vál prosejeme mouku, přidáme máslo, mletý cukr, žloutky, trošku posolíme a přilijeme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které hned rozválíme. Kynuté těsto nakrájíme rádýlkem na delší trojúhelníčky a plníme ořechovou nádivkou. Naplněné trojúhelníčky těsta srolujeme do tvaru rohlíčku. Pečeme na plechu s pečicím papírem dozlatova, poté pocukrujeme.

Kynutý ořechový závin

Budete potřebovat

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • nasekané ořechy

na náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce hnědého rumu
  • dětské piškoty

recept

Nejdříve připravíme náplň. Mléko zahřejeme, přisypeme oba druhy cukru a ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rum, zahustíme drobečky z piškotů a promícháme.
Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a tolik zbylého vlažného mléka, abychom zadělali vláčné nelepivé těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a potřeme ořechovou náplní, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a necháme 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu asi 30 minut.

Ořechy v karamelu

Budete potřebovat

  • 500 g vlašských ořechů
  • 200 g cukru krystal
  • 6 lžic pomerančové šťávy
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíci másla

Na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cukr, který svlažíme pomerančovou šťávou a rumem. Za stálého míchání pomalu zahříváme, až cukr začne probublávat a tekutiny se částečně vypaří. Pak na pánev nasypeme ořechy a promícháme. Ještě než začne cukr hnědnout, vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a jádra od sebe oddělíme vařečkou. Ořechy v karamelu hned ztuhnou.

 


Text: mik; foto: Shuttertock

Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Květinová mýdlová srdíčka

Květinová mýdlová srdíčka

Doma vyrobené mýdlo je krásným dárkem, který potěší. Nemusíte se s ním jen mýt, můžete ho využít i jako krásnou a voňavou dekoraci. Obzvlášť, když mu dáte tvar srdce.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.