Ořechové laskominy

Vlašské ořechy patří k nejstarším potravinám – lidé si je oblíbili už tisíce let před naším letopočtem. A není divu, jsou zdravé, výživné a velice chutné. Dopřejte si je po celý rok.

 


Ořechový koláč s máslovým krémem

Budete potřebovat

na krém:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g másla
  • 2 lžíce solamylu

na ozdobu:

  • 180 g másla
  • 450 g vlašských ořechů
  • 5 lžic medu
  • 120 g cukru krupice

na těsto:

  • 1 lžíci medu
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g tuku na pečení
  • 2 lžíce mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky sody bikarbony

Zaděláme těsto na vále a rozdělíme ho na dvě poloviny a vyválíme dvě placky o velikosti plechu, na kterém budeme koláč péct. První placku pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Připravíme si ozdobu. Ořechy rozsekáme, vsypeme je na pánev a osmažíme na másle. Ochutíme cukrem a medem. Horké ořechy naneseme na druhou syrovou placku a dáme ji péct.
Z mléka, cukru, mouky, solamylu a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši – základ na krém. Do vychladlé kaše zašleháme máslo. Máslový krém rozetřeme na placky, navrch přijde placka s ořechy. Koláč necháme v chladu odležet 24 hodin a poté krájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky.


Hrníčková ořechová bábovka

Budete potřebovat

  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů,
  • tuk na vymazání a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Mléko, olej vejce a cukr vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy a vymícháme těsto. Nalijeme ho do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut při teplotě 180 °C (pokud používáme hliněnou formu, pečeme asi o 20 minut déle).


Rohlíčky s ořechovou náplní

na těsto:

  • 150 g cukru moučka
  • 250 g másla
  • 125 ml mléka
  • 1 špetku soli
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 550 g hladké mouky
  • 1 lžičku cukru

na náplň:

  • 1 citron
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g mletých ořechů
  • 150 g cukru krupicemletou skořici
  • 100 ml horkého mléka
  • strouhanku
  • tuk na vymazání
  • mouku na vysypání

Z vlažného mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravíme kvásek, který necháme vzejít. Citron omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Připravíme si náplň z horkého mléka a mletých ořechů, přidáme cukr, citronovou kůru, skořici, vanilkový cukr a strouhanku na zahuštění.
Na vál prosejeme mouku, přidáme máslo, mletý cukr, žloutky, trošku posolíme a přilijeme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které hned rozválíme. Kynuté těsto nakrájíme rádýlkem na delší trojúhelníčky a plníme ořechovou nádivkou. Naplněné trojúhelníčky těsta srolujeme do tvaru rohlíčku. Pečeme na plechu s pečicím papírem dozlatova, poté pocukrujeme.

Kynutý ořechový závin

Budete potřebovat

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • nasekané ořechy

na náplň:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce hnědého rumu
  • dětské piškoty

recept

Nejdříve připravíme náplň. Mléko zahřejeme, přisypeme oba druhy cukru a ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rum, zahustíme drobečky z piškotů a promícháme.
Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a tolik zbylého vlažného mléka, abychom zadělali vláčné nelepivé těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a potřeme ořechovou náplní, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a necháme 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu asi 30 minut.

Ořechy v karamelu

Budete potřebovat

  • 500 g vlašských ořechů
  • 200 g cukru krystal
  • 6 lžic pomerančové šťávy
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíci másla

Na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cukr, který svlažíme pomerančovou šťávou a rumem. Za stálého míchání pomalu zahříváme, až cukr začne probublávat a tekutiny se částečně vypaří. Pak na pánev nasypeme ořechy a promícháme. Ještě než začne cukr hnědnout, vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a jádra od sebe oddělíme vařečkou. Ořechy v karamelu hned ztuhnou.

 


Text: mik; foto: Shuttertock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.