Mlsejte s mléčnými výrobky

Také rádi přidáváte do sladkého pečiva jogurt, kefír, podmáslí a další mléčné výrobky? Není divu, je pak vláčné a lahodné. Vyberte si z našich receptů.

Kefírová kakaová bábovka

Budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 350 g cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 500 ml kefíru
  • mouku na vysypání a tuk na vymazání formy

Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. K základu přidejte olej, kakao, mouku se sodou a nakonec vmíchejte kefír. Těsto na kefírovou bábovku nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Kefírovou bábovku pečte ve středně vyhřáté troubě (175 °C) asi 45 minut. Nechte vychladnout, vyklopte, podle chuti pocukrujte nebo polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou a podávejte.

Mrkvové muffiny s podmáslím

Budete potřebovat

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžičku sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového ořechu
  • špetku soli, špetku zázvoru, špetku nového koření
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 a 1/2 šálku mrkve nastrouhané najemno
  • 1/2 šálku rozinek nebo brusinek
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů

Mouku, sodu, kypřicí prášek, cukr a všechno koření smíchejte v míse. V jiné míse smíchejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a olej, po smíchání přidejte nastrouhanou mrkev s rozinkami a ořechy. Druhou směs pak pomalu postupně vmíchejte do suchých přísad. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20–25 minut.

Jogurtový koláč s borůvkami

Budete potřebovat

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 100 g cukru
  • 30 ml mléka
  • 1 lžíci rumu
  • 60 ml oleje
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 šálky borůvek
  • máslo na vymazání a kokos na vysypání formy

Plech na pečení vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Troubu dejte rozehřát na 180 °C. Borůvky opláchněte a nechte okapat. Prosijte mouku s práškem do pečiva a dejte stranou. V míse vyšlehejte vejce spolu s cukrem do pěny, přidejte mléko, rum, olej a jogurt a znovu pořádně vymíchejte. Pak postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře rozmíchejte. Do těsta zamíchejte polovinu borůvek a vlijte do vymazaného pekáče. Druhou polovinu borůvek nasypte na povrch těsta. Pečte dozlatova zhruba 35 minut.

Strouhané tvarohové řezy

Budete potřebovat

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 40 g kakaa
  • 300 g másla
  • 2 žloutky
  • 6–8 polévkových lžic mléka

na náplň

  • 750 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 200–250 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 5 bílků
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • nastrouhanou kůru z citronu

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte kakao, máslo, žloutky a mléko a vypracujte těsto. Dejte ho na půl hodiny vychladit do lednice. Mezitím si připravte základ náplně – tvaroh rozmíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky, rum a trochu strouhané citronové kůry. Polovinu vychlazeného těsta nahrubo nastrouhejte a odložte do lednice. Druhou část rozválejte a dejte na plech potažený pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a vmíchejte ho do tvarohové směsi. Pak náplň natřete na těsto. Druhou, nastrouhanou část těsta nasypte na náplň. Pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Moučníky s lesním ovocem

Moučníky s lesním ovocem

Borůvky a ostružiny mají skvělou chuť i barvu – a právě díky obsaženým tmavě modrým přírodním barvivům patří k nejzdravějším potravinám. Oslaďte si s nimi léto!

Celý článek

Rajčat není nikdy dost

Rajčat není nikdy dost

Nejlépe chutnají ta domácí, dozrálá na slunci, a tak je pravděpodobné, že je také máte na zahradě. Už nevíte, co s letošní úrodou? Třeba vám přijdou vhod naše tipy.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.