To je zlaté posvícení…

K podzimu už tradičně patří posvícení či hody. Neobejdou se bez dobrého jídla, pití a tance. Upečte si s námi posvícenskou husu a nezapomeňte ani na dobré koláče.

Posvícenské koláčky

Budete potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 95 g krupicového cukru
  • 5 g vanilkového cukru
  • 90 g rozpuštěného másla
  • špetku soli
  • 1 vejce + 1–2 vejce na potření náplně
  • rozinky a mandle na ozdobu

na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 25 g másla
  • 25 g krupicového cukru

Recept

Na teplém místě nechte vzejít kvásek z trochy mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a droždí. Zbývající hladkou a polohrubou mouku promíchejte ve velké míse, přidejte oba druhy cukru, sůl a rozklepněte vejce. Přilijte vzešlý kvásek, zbývající mléko a rozpuštěné máslo. Uhněťte hladké těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat na válu.

Těsto rozdělte na kousky a v dlani z nich vytvarujte kuličky. Rozložte je na plech potažený pečicím papírem (dostatečně daleko od sebe), přikryjte je utěrkou a nechte dalších 45 minut kynout.

Dnem sklenice pak vytlačujte z kuliček koláčky tak, aby zůstal asi 0,5cm okraj. Nebojte se hodně zatlačit, těsto pod náplní má být tenké. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem, naplňte náplněmi a ozdobte rozinkami a mandlemi. Nechte 10 minut kynout a pečte při 160 °C 15 minut.

Hanácké koláče

Budete potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky + mouku na vál
  • 25 g droždí
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 vaječné žloutky
  • 150 g másla
  • špetku soli
  • citronovou kůru
  • vanilkový cukr

Recept

Do mísy prosejte mouku a udělejte do ní důlek. Vložte rozdrobené droždí, cukr a zalijte částí vlažného mléka. Dejte na teplé místo lehce nakynout. Poté přidejte vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymíchejte a opět dejte na teplé místo dostatečně vykynout.

Z kynutého těsta připravte asi 20–25 dílků, které naplníte tvarohovou náplní a utvoříte bochánky. Ty vyskládejte na pečicí plech. Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskněte a důlek vyplňte druhou náplní z povidel. Nahoru položte mandli. Těsto okolo potřete žloutkem rozmíchaným s mlékem.

Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečte. Náplně do koláčků můžete střídat, například s makovou či ořechovou.


Tradiční náplně do koláčů

Tvarohová náplň: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.

Povidlová náplň: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem.

Ořechová náplň: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů. Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit. Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.

Maková náplň: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly. Koláče zdobte drobenkou.

Husa s červeným zelím a chlupatými knedlíky

Budete potřebovat

  • 1 husu o váze 3–4 kg
  • sůl
  • kmín
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • hrst švestek

na knedlíky:

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 50 g dětské krupičky
  • 300 g hrubé mouky

na zelí:

  • 4–5 šalotek
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 sterilovaná červená zelí
  • kmín
  • 100 ml červeného vína
  • sůl

Recept

Husu důkladně ze všech stran osolte – sůl se snažte do všech záhybů vetřít – a okmínujte. Do břišní dutiny dejte jedno na dílky pokrájené jablko, vložte ji do pekáče a nechte přes noc uležet – sůl prostoupí masem a to bude po upečení rovnoměrně slané.

Druhý den husu dejte péct na 5 hodin do trouby předehřáté na 170 °C. Během pečení ji podlévejte. Když je maso poloměkké, husu obložte zbylými jablky bez jádřinců. Na posledních 20 minut přidejte hrušky a švestky. Porce husy podávejte se zelím a knedlíkem, přelité výpekem.

Na knedlíky si připravte brambory – vyberte z nich dvě největší a ty dejte ve slupce na 20 minut vařit do vroucí vody. Poté je vyndejte, nechte zcela zchladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Zbylé brambory omyjte, oloupejte a syrové nastrouhejte. Vymačkejte z nich veškerou tekutinu a smíchejte s nastrouhanými vařenými brambory, přidejte vejce, krupičku a tolik hrubé mouky, abyste získali spíš tužší těsto. Lžící z něj odebírejte, abyste získali větší noky a ty vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě.

Na zelí nasekejte šalotky najemno a asi 5 minut je opékejte na rozpáleném másle. Vsypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Teprve pak do hrnce dejte scezené, okapané, pokrájené zelí (lák uschovejte), kmín a víno. Dolijte uschovaným lákem a případně vodou, aby bylo zelí ponořené. Vařte doměkka, dochucujte cukrem, aby se vždy varem rozpustil. Měkké zelí osolte a podle chuti ocukrujte.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Brambory na slano i na sladko

Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Celý článek

Půvabné pivoňky

Půvabné pivoňky

V žádné okrasné zahradě by neměly chybět tradiční pivoňky se svými velkými atraktivními květy. Jakou si vyberete do té svojí? Na trhu jsou k dostání desítky druhů, odrůd i barev.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…