Dopřejte si kysané zelí

Je jednou z nejzdravějších potravin – obsahuje hodně vitaminu C, beta-karotenu, kyseliny listové a dalších vitaminů a minerálů. Navíc je chutné a můžete si z něj připravit spoustu dobrot.

Šumavské zelníky

Budete potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g sádla
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 1–2 lžíce husté zakysané smetany
  • hrst mletých škvarků
  • sůl

Mouku nasypte na vál, přidejte k ní kousky sádla, okapané a pokrájené zelí, jedno vejce, zakysanou smetanu i škvarky a vypracujte soudržné těsto. Z něj po částech odebírejte a mezi dlaněmi tvořte placičky. Vyskládejte je na plech potažený pečicím papírem, potřete druhým vejcem a pečte 20–30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Jihočeská couračka

Budete potřebovat

  • 4 středně velké brambory
  • sůl, kmín
  • 200 g kysaného zelí
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cukr
  • 30 g čerstvého másla

Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou, osolte, okmínujte a dejte vařit. Kysané zelí překrájejte, přidejte k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povařte. Na závěr polévku zalijte zakysanou smetanou rozmíchanou s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolte, oslaďte, případně okyselte lákem ze zelí, a už jen krátce povařte. Povrch polévky poklaďte vločkami másla.

Bramborová lepenice

Budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 3 lžíce mléka
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst kadeřavé petrželky
  • pepř, sůl

Oškrábané brambory uvařte v osolené vodě do změknutí. Sceďte, rozšťouchejte a zamíchejte s vroucím mlékem. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na sádle, vložte překrájené kysané zelí a krátce poduste. Zelí vmíchejte do kaše, dochuťte sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.

Valašská kyselica

Budete potřebovat:

  • 400 g kysaného zelí
  • ½ lžičky kmínu
  • 300 g nakrájených brambor
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • hrst sušených hub
  • sůl, pepř
  • hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
  • 30 g másla
  • 100 g cibule
  • 100 g klobásy
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100–150 ml mléka
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • citronovou šťávu k dochucení

V jednom hrnci uvařte okmínované zelí, ve druhém brambory spolu s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. Když jsou brambory měkké, vyndejte bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidejte zelí (včetně vody, ve které se vařilo). Na másle osmažte cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidejte ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmíchejte s mlékem, nalijte do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povařte asi dvacet minut. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, do polévky rozklepněte dvě vejce, povařte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Hanácký zelný salát

Budete potřebovat

  • 500 g kysaného červeného zelí
  • 200 g bílého přírodního jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • špetku cukru
  • mletý pepř
  • sůl

Pokud je kysané zelí nakrájené nahrubo, ještě jej překrájejte. Zelí smíchejte s jogurtem, majonézou, čerstvě nastrouhaným křenem a olejem. Dochuťte cukrem, pepřem a solí podle chuti a můžete podávat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Nenáročná rdesna

Nenáročná rdesna

Máte štěstí, že máte zahradu blízko potoka, nebo jí voda přímo protéká? Pokud přemýšlíte, jak přirozeně zpevnit či pokrýt jeho břehy, mohla by vám pomoci skromná, a přitom krásná rdesna.

Celý článek

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Brambory na slano i na sladko

Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…