Dopřejte si kysané zelí

Je jednou z nejzdravějších potravin – obsahuje hodně vitaminu C, beta-karotenu, kyseliny listové a dalších vitaminů a minerálů. Navíc je chutné a můžete si z něj připravit spoustu dobrot.

Šumavské zelníky

Budete potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g sádla
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 1–2 lžíce husté zakysané smetany
  • hrst mletých škvarků
  • sůl

Mouku nasypte na vál, přidejte k ní kousky sádla, okapané a pokrájené zelí, jedno vejce, zakysanou smetanu i škvarky a vypracujte soudržné těsto. Z něj po částech odebírejte a mezi dlaněmi tvořte placičky. Vyskládejte je na plech potažený pečicím papírem, potřete druhým vejcem a pečte 20–30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Jihočeská couračka

Budete potřebovat

  • 4 středně velké brambory
  • sůl, kmín
  • 200 g kysaného zelí
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cukr
  • 30 g čerstvého másla

Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou, osolte, okmínujte a dejte vařit. Kysané zelí překrájejte, přidejte k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povařte. Na závěr polévku zalijte zakysanou smetanou rozmíchanou s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolte, oslaďte, případně okyselte lákem ze zelí, a už jen krátce povařte. Povrch polévky poklaďte vločkami másla.

Bramborová lepenice

Budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 3 lžíce mléka
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst kadeřavé petrželky
  • pepř, sůl

Oškrábané brambory uvařte v osolené vodě do změknutí. Sceďte, rozšťouchejte a zamíchejte s vroucím mlékem. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na sádle, vložte překrájené kysané zelí a krátce poduste. Zelí vmíchejte do kaše, dochuťte sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.

Valašská kyselica

Budete potřebovat:

  • 400 g kysaného zelí
  • ½ lžičky kmínu
  • 300 g nakrájených brambor
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • hrst sušených hub
  • sůl, pepř
  • hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
  • 30 g másla
  • 100 g cibule
  • 100 g klobásy
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100–150 ml mléka
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • citronovou šťávu k dochucení
V jednom hrnci uvařte okmínované zelí, ve druhém brambory spolu s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. Když jsou brambory měkké, vyndejte bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidejte zelí (včetně vody, ve které se vařilo). Na másle osmažte cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidejte ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmíchejte s mlékem, nalijte do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povařte asi dvacet minut. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, do polévky rozklepněte dvě vejce, povařte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Hanácký zelný salát

Budete potřebovat

  • 500 g kysaného červeného zelí
  • 200 g bílého přírodního jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • špetku cukru
  • mletý pepř
  • sůl

Pokud je kysané zelí nakrájené nahrubo, ještě jej překrájejte. Zelí smíchejte s jogurtem, majonézou, čerstvě nastrouhaným křenem a olejem. Dochuťte cukrem, pepřem a solí podle chuti a můžete podávat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek