Polévky s vůní česneku a cibule

Zahřejí, zasytí, a navíc pomáhají léčit nachlazení. Nad dobrou česnečku, cibulačku či pórkovou polévku zkrátka v tomto období není.

Babiččina česnečka

Budete potřebovat

  • kuřecí bujon nebo vývar
  • brambory
  • česnek
  • tvrdý sýr
  • chléb
  • olej na opečení chleba
  • petrželka

Recept

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kuřecí vývar dejte do kastrůlku, přidejte nakrájené brambory a přiveďte k varu. Jakmile vře, uberte teplotu a nechte jen mírně vařit, dokud nejsou brambory měkké. Tvrdý sýr nakrájejte na malé kostičky a vložte do talířů nebo misek. Chléb také nakrájejte na kostičky a opečte na pánvičce. Oloupejte velké množství česneku a stroužky rozdrťte. Rozdrcený česnek přidejte do vývaru a vařte asi jen jednu minutku. Tímto vývarem (musí být vařící) zalijte talíře či misky se sýrem. Nakonec přidejte opečený chléb a ozdobte petrželkou.

Francouzská cibulačka

Budete potřebovat

  • 4cibule
  • 100 ml sladšího bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • máslo
  • bagetu
  • plátkový sýr
  • strouhaný sýr
  • tymián
  • pažitku
  • olivový olej

Recept

V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte čerstvý tymián a zalijte vínem a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nakrájené plátky bagety. Polévku nandejte do misek, přidejte plátky bagety s plátky sýra a navrch ještě posypte strouhaným sýrem. Misky dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

Krémová pórková polévka

Budete potřebovat

  • 400 g pórku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mražený hrášek, brokolice (nemusí být)
  • 300 ml smetany
  • 50 ml mléka 1
  • žloutek
  • pepř
  • sůl

Recept

Na lžíci másla osmahněte nakrájený pórek, zalijte částí vývaru a duste doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravte jíšku, rozřeďte ji vývarem, rozšlehejte a povařte. Přidejte udušený pórek, který můžete i rozmixovat, a povařte. V této fázi můžete podle chuti do polévky přidat i mražený zelený hrášek či růžičky brokolice. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu, dosolte a opepřete. Zjemněte žloutkem rozšlehaným v mléce.

 

 

Text: red; foto: Shutterstock


Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Květinová mýdlová srdíčka

Květinová mýdlová srdíčka

Doma vyrobené mýdlo je krásným dárkem, který potěší. Nemusíte se s ním jen mýt, můžete ho využít i jako krásnou a voňavou dekoraci. Obzvlášť, když mu dáte tvar srdce.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.