Polévky s vůní česneku a cibule

Zahřejí, zasytí, a navíc pomáhají léčit nachlazení. Nad dobrou česnečku, cibulačku či pórkovou polévku zkrátka v tomto období není.

Babiččina česnečka

Budete potřebovat

  • kuřecí bujon nebo vývar
  • brambory
  • česnek
  • tvrdý sýr
  • chléb
  • olej na opečení chleba
  • petrželka

Recept

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kuřecí vývar dejte do kastrůlku, přidejte nakrájené brambory a přiveďte k varu. Jakmile vře, uberte teplotu a nechte jen mírně vařit, dokud nejsou brambory měkké. Tvrdý sýr nakrájejte na malé kostičky a vložte do talířů nebo misek. Chléb také nakrájejte na kostičky a opečte na pánvičce. Oloupejte velké množství česneku a stroužky rozdrťte. Rozdrcený česnek přidejte do vývaru a vařte asi jen jednu minutku. Tímto vývarem (musí být vařící) zalijte talíře či misky se sýrem. Nakonec přidejte opečený chléb a ozdobte petrželkou.

Francouzská cibulačka

Budete potřebovat

  • 4cibule
  • 100 ml sladšího bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • máslo
  • bagetu
  • plátkový sýr
  • strouhaný sýr
  • tymián
  • pažitku
  • olivový olej

Recept

V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte čerstvý tymián a zalijte vínem a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nakrájené plátky bagety. Polévku nandejte do misek, přidejte plátky bagety s plátky sýra a navrch ještě posypte strouhaným sýrem. Misky dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

Krémová pórková polévka

Budete potřebovat

  • 400 g pórku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mražený hrášek, brokolice (nemusí být)
  • 300 ml smetany
  • 50 ml mléka 1
  • žloutek
  • pepř
  • sůl

Recept

Na lžíci másla osmahněte nakrájený pórek, zalijte částí vývaru a duste doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravte jíšku, rozřeďte ji vývarem, rozšlehejte a povařte. Přidejte udušený pórek, který můžete i rozmixovat, a povařte. V této fázi můžete podle chuti do polévky přidat i mražený zelený hrášek či růžičky brokolice. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu, dosolte a opepřete. Zjemněte žloutkem rozšlehaným v mléce.

 

 

Text: red; foto: Shutterstock


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek