Polévky s vůní česneku a cibule

Zahřejí, zasytí, a navíc pomáhají léčit nachlazení. Nad dobrou česnečku, cibulačku či pórkovou polévku zkrátka v tomto období není.

Babiččina česnečka

Budete potřebovat

  • kuřecí bujon nebo vývar
  • brambory
  • česnek
  • tvrdý sýr
  • chléb
  • olej na opečení chleba
  • petrželka

Recept

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kuřecí vývar dejte do kastrůlku, přidejte nakrájené brambory a přiveďte k varu. Jakmile vře, uberte teplotu a nechte jen mírně vařit, dokud nejsou brambory měkké. Tvrdý sýr nakrájejte na malé kostičky a vložte do talířů nebo misek. Chléb také nakrájejte na kostičky a opečte na pánvičce. Oloupejte velké množství česneku a stroužky rozdrťte. Rozdrcený česnek přidejte do vývaru a vařte asi jen jednu minutku. Tímto vývarem (musí být vařící) zalijte talíře či misky se sýrem. Nakonec přidejte opečený chléb a ozdobte petrželkou.

Francouzská cibulačka

Budete potřebovat

  • 4cibule
  • 100 ml sladšího bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • máslo
  • bagetu
  • plátkový sýr
  • strouhaný sýr
  • tymián
  • pažitku
  • olivový olej

Recept

V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Osolte a opepřete. Přidejte čerstvý tymián a zalijte vínem a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nakrájené plátky bagety. Polévku nandejte do misek, přidejte plátky bagety s plátky sýra a navrch ještě posypte strouhaným sýrem. Misky dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

Krémová pórková polévka

Budete potřebovat

  • 400 g pórku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mražený hrášek, brokolice (nemusí být)
  • 300 ml smetany
  • 50 ml mléka 1
  • žloutek
  • pepř
  • sůl

Recept

Na lžíci másla osmahněte nakrájený pórek, zalijte částí vývaru a duste doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravte jíšku, rozřeďte ji vývarem, rozšlehejte a povařte. Přidejte udušený pórek, který můžete i rozmixovat, a povařte. V této fázi můžete podle chuti do polévky přidat i mražený zelený hrášek či růžičky brokolice. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu, dosolte a opepřete. Zjemněte žloutkem rozšlehaným v mléce.

 

 

Text: red; foto: Shutterstock


Další články

Světelné odpočítávání

Světelné odpočítávání

Adventní svícny patří k oblíbené předvánoční výzdobě. Můžete si je zapalovat o adventních nedělích nebo třeba každý den. Chcete si vytvořit svůj vlastní originál? Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Psí výchova aneb Škola hrou

Psí výchova aneb Škola hrou

Víte, které povely by měl každý pes okamžitě vykonat, a to za každých okolností? Jsou to: „k noze“, „zůstaň“ a „nesmíš“. Přečtěte si, jak s výcvikem psa začít už od štěněte.

Celý článek

Nápady pro tvořivý advent

Nápady pro tvořivý advent

Těšíte se na svátky klidu a rodinné pospolitosti? Vyzdobte si svou domácnost už teď. Zpříjemněte si předvánoční čas vlastnoruční výrobou svátečních dekorací.

Celý článek