Oblíbené zeleninové polévky

Máte už dost masitých pokrmů a chcete trochu odlehčit svůj jídelníček? Nezapomeňte do něj zařadit dobré zeleninové polévky. Inspirujte se našimi recepty.

Barevná jarní polévka

Budete potřebovat

  • 1/2 malého květáku
  • 2 mladé mrkve
  • 1 mladou kedlubnu
  • hrst zeleného hrášku (může být i mražený)
  • 2 lžíce másla
  • 2 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • sekanou petrželku

Recept

Květák rozeberte na drobné růžičky, mrkev oškrábejte, kedlubnu oloupejte. Vše nakrájete na plátky a na nudličky nebo drobné špalíčky. V hrnci rozpusťte máslo a lehce na něm veškerou zeleninu osmahněte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, stáhněte plamen a čtvrt hodiny až dvacet minut mírně vařte – zelenina by měla zůstat ještě trochu křupavá. Podle potřeby polévku dosolte a dochuťte pepřem. Před podáváním posypte sekanou zelenou petrželkou.

 

 

Krémová květáková polévka

Budete potřebovat

  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 1 ks větší moučnou bramboru
  • 500 g květáku
  • sůl, pepř
  • 1 ks bobkový list
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 l silného zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany nebo plnotučného mléka

Recept

V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte nadrobno nasekanou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte jednu větší moučnou bramboru nakrájenou na kostičky a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák nasekaný na větší kousky, osolte a opepřete, přidejte bobkový list a muškátový oříšek. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.

Vyndejte bobkový list a potom dobře rozmixujte, aby byla směs hladká. Dejte zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.

 

 

Polévka z pečeného česneku

Budete potřebovat

  • 6 velkých neoloupaných stroužků česneku
  • 4 pastináky
  • 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1 lžíci rozmarýnu
  • 1 lžíci mořské soli
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 1 konzervu bílých fazolí
  • 6 šálků zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
  • opečené krutony k podávání

Recept

Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj neoloupané česnekové stroužky, pastinák nakrájený na větší kousky, cibuli nakrájenou na klínky, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř a vše zakapejte olivovým olejem. Pečte 45–55 minut, až bude zelenina měkká a upečená lehce dozlatova. Stroužky česneku zbavte slupky a dejte je do mixéru spolu s pastinákem, cibulí, slitými fazolemi, vodou či vývarem a citronovou šťávou. Rozmixujte vše dohladka, pokud bude polévka příliš hustá, můžete přidat více vody nebo vývaru. Také můžete dát všechny ingredience do velkého hrnce a rozmixovat je ponorným mixérem.

Hladkou polévku přelijte do hrnce a za častého míchání ji na středním plameni prohřejte. Podávejte s opečenými krutony z bílého chleba.

 

 

Rajská polévka

Budete potřebovat

  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička bazalky
  • 2 nové koření
  • 150 g rajského protlaku
  • cukr
  • sůl
  • 6 lžic vařené rýže

Recept

Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Zalijte ji vlažným vývarem, promíchejte, přidejte bobkový list, bazalku a nové koření a vařte asi 30 minut. Poté přidejte rajský protlak a za občasného míchání vařte ještě asi 15 minut. Polévku přeceďte, ochuťte solí a cukrem, přidejte vařenou rýži. Promícháme a nechte přejít varem.

 

Pórková polévka

Budete potřebovat

  • 3 ks pórku
  • 3 + 1 lžíce másla
  • 2–3 brambory
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Recept

Pórky rozkrojte podélně a dobře propláchněte, pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka. 3 lžíce másla rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi 2–3 minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte nakrájené brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi 5 minut spolu prohřejte. Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.

 

 

Fazolková polévka

Budete potřebovat

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 petržel
  • 1 rajče
  • 200 g fazolových lusků
  • 4 brambory
  • pepř celý
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 1 lžičku octa
  • 20 ml smetany
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce kopru

Recept

Na másle orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidejte rajče (překrojené). Zalijte vodou a nechte chvilku vařit, pak přidejte pokrájené fazolové lusky a brambory. Současně přidejte koření (ve „vajíčku“), bobkový list a sůl. Když je všechno měkké, okyselte polévku podle chuti trochou octa. Nakonec zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. (Je dobré vyrovnat teplotu smetany s polévkou, aby se nesrazila). Do hotové polévky přidejte podle chuti nasekaný kopr.

 

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravý spánek

Bylinky pro zdravý spánek

Velká fyzická únava, psychické vypětí či dlouhodobý stres mohou způsobit potíže s usínáním. Místo počítání oveček doporučujeme osvědčené bylinky, jejichž kvalitu prověřila staletí užívání.

Celý článek