Oblíbené zeleninové polévky

Máte už dost masitých pokrmů a chcete trochu odlehčit svůj jídelníček? Nezapomeňte do něj zařadit dobré zeleninové polévky. Inspirujte se našimi recepty.

Barevná jarní polévka

Budete potřebovat

  • 1/2 malého květáku
  • 2 mladé mrkve
  • 1 mladou kedlubnu
  • hrst zeleného hrášku (může být i mražený)
  • 2 lžíce másla
  • 2 l zeleninového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • sekanou petrželku

Recept

Květák rozeberte na drobné růžičky, mrkev oškrábejte, kedlubnu oloupejte. Vše nakrájete na plátky a na nudličky nebo drobné špalíčky. V hrnci rozpusťte máslo a lehce na něm veškerou zeleninu osmahněte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, stáhněte plamen a čtvrt hodiny až dvacet minut mírně vařte – zelenina by měla zůstat ještě trochu křupavá. Podle potřeby polévku dosolte a dochuťte pepřem. Před podáváním posypte sekanou zelenou petrželkou.

 

 

Krémová květáková polévka

Budete potřebovat

  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 1 ks větší moučnou bramboru
  • 500 g květáku
  • sůl, pepř
  • 1 ks bobkový list
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 l silného zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany nebo plnotučného mléka

Recept

V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte nadrobno nasekanou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte jednu větší moučnou bramboru nakrájenou na kostičky a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák nasekaný na větší kousky, osolte a opepřete, přidejte bobkový list a muškátový oříšek. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.

Vyndejte bobkový list a potom dobře rozmixujte, aby byla směs hladká. Dejte zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.

 

 

Polévka z pečeného česneku

Budete potřebovat

  • 6 velkých neoloupaných stroužků česneku
  • 4 pastináky
  • 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1 lžíci rozmarýnu
  • 1 lžíci mořské soli
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 1 konzervu bílých fazolí
  • 6 šálků zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
  • opečené krutony k podávání

Recept

Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj neoloupané česnekové stroužky, pastinák nakrájený na větší kousky, cibuli nakrájenou na klínky, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř a vše zakapejte olivovým olejem. Pečte 45–55 minut, až bude zelenina měkká a upečená lehce dozlatova. Stroužky česneku zbavte slupky a dejte je do mixéru spolu s pastinákem, cibulí, slitými fazolemi, vodou či vývarem a citronovou šťávou. Rozmixujte vše dohladka, pokud bude polévka příliš hustá, můžete přidat více vody nebo vývaru. Také můžete dát všechny ingredience do velkého hrnce a rozmixovat je ponorným mixérem.

Hladkou polévku přelijte do hrnce a za častého míchání ji na středním plameni prohřejte. Podávejte s opečenými krutony z bílého chleba.

 

 

Rajská polévka

Budete potřebovat

  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička bazalky
  • 2 nové koření
  • 150 g rajského protlaku
  • cukr
  • sůl
  • 6 lžic vařené rýže

Recept

Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Zalijte ji vlažným vývarem, promíchejte, přidejte bobkový list, bazalku a nové koření a vařte asi 30 minut. Poté přidejte rajský protlak a za občasného míchání vařte ještě asi 15 minut. Polévku přeceďte, ochuťte solí a cukrem, přidejte vařenou rýži. Promícháme a nechte přejít varem.

 

Pórková polévka

Budete potřebovat

  • 3 ks pórku
  • 3 + 1 lžíce másla
  • 2–3 brambory
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Recept

Pórky rozkrojte podélně a dobře propláchněte, pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka. 3 lžíce másla rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi 2–3 minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte nakrájené brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi 5 minut spolu prohřejte. Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.

 

 

Fazolková polévka

Budete potřebovat

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 petržel
  • 1 rajče
  • 200 g fazolových lusků
  • 4 brambory
  • pepř celý
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 1 lžičku octa
  • 20 ml smetany
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce kopru

Recept

Na másle orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidejte rajče (překrojené). Zalijte vodou a nechte chvilku vařit, pak přidejte pokrájené fazolové lusky a brambory. Současně přidejte koření (ve „vajíčku“), bobkový list a sůl. Když je všechno měkké, okyselte polévku podle chuti trochou octa. Nakonec zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. (Je dobré vyrovnat teplotu smetany s polévkou, aby se nesrazila). Do hotové polévky přidejte podle chuti nasekaný kopr.

 

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.