Oblíbené zeleninové polévky
Barevná jarní polévka
Budete potřebovat
- 1/2 malého květáku
- 2 mladé mrkve
- 1 mladou kedlubnu
- hrst zeleného hrášku (může být i mražený)
- 2 lžíce másla
- 2 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř na dochucení
- sekanou petrželku
Recept
Květák rozeberte na drobné růžičky, mrkev oškrábejte, kedlubnu oloupejte. Vše nakrájete na plátky a na nudličky nebo drobné špalíčky. V hrnci rozpusťte máslo a lehce na něm veškerou zeleninu osmahněte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, stáhněte plamen a čtvrt hodiny až dvacet minut mírně vařte – zelenina by měla zůstat ještě trochu křupavá. Podle potřeby polévku dosolte a dochuťte pepřem. Před podáváním posypte sekanou zelenou petrželkou.
Krémová květáková polévka
Budete potřebovat
- 30 g másla
- 1 cibule
- 1 ks větší moučnou bramboru
- 500 g květáku
- sůl, pepř
- 1 ks bobkový list
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- 1 l silného zeleninového vývaru
- 100 ml smetany nebo plnotučného mléka
Recept
V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte nadrobno nasekanou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte jednu větší moučnou bramboru nakrájenou na kostičky a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák nasekaný na větší kousky, osolte a opepřete, přidejte bobkový list a muškátový oříšek. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut.
Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne.
Vyndejte bobkový list a potom dobře rozmixujte, aby byla směs hladká. Dejte zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.
Polévka z pečeného česneku
Budete potřebovat
- 6 velkých neoloupaných stroužků česneku
- 4 pastináky
- 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 1 lžíci rozmarýnu
- 1 lžíci mořské soli
- čerstvě namletý černý pepř
- 1 konzervu bílých fazolí
- 6 šálků zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
- opečené krutony k podávání
Recept
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj neoloupané česnekové stroužky, pastinák nakrájený na větší kousky, cibuli nakrájenou na klínky, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř a vše zakapejte olivovým olejem. Pečte 45–55 minut, až bude zelenina měkká a upečená lehce dozlatova. Stroužky česneku zbavte slupky a dejte je do mixéru spolu s pastinákem, cibulí, slitými fazolemi, vodou či vývarem a citronovou šťávou. Rozmixujte vše dohladka, pokud bude polévka příliš hustá, můžete přidat více vody nebo vývaru. Také můžete dát všechny ingredience do velkého hrnce a rozmixovat je ponorným mixérem.
Hladkou polévku přelijte do hrnce a za častého míchání ji na středním plameni prohřejte. Podávejte s opečenými krutony z bílého chleba.
Rajská polévka
Budete potřebovat
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l vývaru
- 1 bobkový list
- 1 lžička bazalky
- 2 nové koření
- 150 g rajského protlaku
- cukr
- sůl
- 6 lžic vařené rýže
Recept
Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Zalijte ji vlažným vývarem, promíchejte, přidejte bobkový list, bazalku a nové koření a vařte asi 30 minut. Poté přidejte rajský protlak a za občasného míchání vařte ještě asi 15 minut. Polévku přeceďte, ochuťte solí a cukrem, přidejte vařenou rýži. Promícháme a nechte přejít varem.
Pórková polévka
Budete potřebovat
- 3 ks pórku
- 3 + 1 lžíce másla
- 2–3 brambory
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
Recept
Pórky rozkrojte podélně a dobře propláchněte, pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka. 3 lžíce másla rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi 2–3 minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte nakrájené brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi 5 minut spolu prohřejte. Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.
Fazolková polévka
Budete potřebovat
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 menšího celeru
- 1 petržel
- 1 rajče
- 200 g fazolových lusků
- 4 brambory
- pepř celý
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- 1 lžičku octa
- 20 ml smetany
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce kopru
Recept
Na másle orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidejte rajče (překrojené). Zalijte vodou a nechte chvilku vařit, pak přidejte pokrájené fazolové lusky a brambory. Současně přidejte koření (ve „vajíčku“), bobkový list a sůl. Když je všechno měkké, okyselte polévku podle chuti trochou octa. Nakonec zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. (Je dobré vyrovnat teplotu smetany s polévkou, aby se nesrazila). Do hotové polévky přidejte podle chuti nasekaný kopr.