Moučníky s červeným ovocem

Máte chuť na dobrý ovocný moučník k odpolední kávě? Přidejte si do něj čerstvé červené ovoce! Nechte se inspirovat našimi recepty.

 


Jahodový závin

Budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 500 g jahod
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mletých ořechů
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • šlehačka k podávání

Strouhanku a mleté ořechy orestujte na másle dozlatova, po vychladnutí k nim přidejte cukr a vanilkový cukr a vše dobře promíchejte. Z listového těsta rozválejte dva pláty, na každý rovnoměrně nasypte směs strouhanky a ořechů, kraje nechte volně. Na strouhanku poklaďte jahody a těsto zaviňte. Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem a přitiskněte. Záviny dejte na plech potažený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem a šlehačkou (podle chuti).


Třešňový koláč s kefírem a mandlemi

Budete potřebovat

  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml kefíru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • 30 g plátků mandlí

Nechte změknout máslo, dejte ho do misky a ručním mixérem rozšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci a kefírem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a všechny suroviny řádně promíchejte. Pekáček o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a rovnoměrně ho poklaďte vypeckovanými třešněmi. Povrch koláče posypte plátky mandlí. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova.


Rybízová bábovka s jogurtem

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g červeného rybízu
  • tuk na vymazání
  • strouhanku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přimíchejte jogurt, olej a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta i s rybízem. Nalijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a pečte při 160 °C asi 50 minut. Vychladlou bábovku před podáváním pocukrujte.


Jahodový koláč s mascarpone

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru
  • sůl
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 750 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jahod

Z mouky, změklého másla, vajec, cukru a špetky soli vypracujte křehké těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 15 minut. mezitím si připravte náplň.
V míse utřete vejce s cukrem do pěny. V hrnci zahřejte mléko a přidejte semínka vanilky z vanilkového lusku. Do teplého mléka vmíchejte vejce s cukrem. Nakonec přes sítko vsypte mouku a uvařte hustou kaši. Do kaše vmíchejte mascarpone. Do koláčové formy roztlačte těsto. Na korpus vlijte nádivku. Pečte 40 minut při 180 °C. Nechte vychladnout a nakonec koláč ozdobte plátky čerstvých jahod.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.