Moučníky s červeným ovocem

Máte chuť na dobrý ovocný moučník k odpolední kávě? Přidejte si do něj čerstvé červené ovoce! Nechte se inspirovat našimi recepty.

 


Jahodový závin

Budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 500 g jahod
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mletých ořechů
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • šlehačka k podávání

Strouhanku a mleté ořechy orestujte na másle dozlatova, po vychladnutí k nim přidejte cukr a vanilkový cukr a vše dobře promíchejte. Z listového těsta rozválejte dva pláty, na každý rovnoměrně nasypte směs strouhanky a ořechů, kraje nechte volně. Na strouhanku poklaďte jahody a těsto zaviňte. Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem a přitiskněte. Záviny dejte na plech potažený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem a šlehačkou (podle chuti).


Třešňový koláč s kefírem a mandlemi

Budete potřebovat

  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml kefíru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • 30 g plátků mandlí

Nechte změknout máslo, dejte ho do misky a ručním mixérem rozšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci a kefírem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a všechny suroviny řádně promíchejte. Pekáček o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a rovnoměrně ho poklaďte vypeckovanými třešněmi. Povrch koláče posypte plátky mandlí. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova.


Rybízová bábovka s jogurtem

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g červeného rybízu
  • tuk na vymazání
  • strouhanku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přimíchejte jogurt, olej a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta i s rybízem. Nalijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a pečte při 160 °C asi 50 minut. Vychladlou bábovku před podáváním pocukrujte.


Jahodový koláč s mascarpone

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru
  • sůl
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 750 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jahod

Z mouky, změklého másla, vajec, cukru a špetky soli vypracujte křehké těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 15 minut. mezitím si připravte náplň.
V míse utřete vejce s cukrem do pěny. V hrnci zahřejte mléko a přidejte semínka vanilky z vanilkového lusku. Do teplého mléka vmíchejte vejce s cukrem. Nakonec přes sítko vsypte mouku a uvařte hustou kaši. Do kaše vmíchejte mascarpone. Do koláčové formy roztlačte těsto. Na korpus vlijte nádivku. Pečte 40 minut při 180 °C. Nechte vychladnout a nakonec koláč ozdobte plátky čerstvých jahod.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek