Domácí sirupy

Léčivé sirupy z bylin a květů vám přijdou vhod například při nachlazení, nebo si z nich můžete připravit osvěžující nápoj. Jejich výroba není složitá – můžete si vybrat z několika osvědčených postupů.


Jitrocelový sirup (prosypávaný)

Budete potřebovat

  • čerstvé mladé listy jitrocele
  • třtinový (nebo bílý) cukr

Natrhané mladé jitrocelové listy omyjte a pak je vrstvěte – střídavě s cukrem – do velké sklenice. Každá vrstva (jitrocele i cukru) by měla být asi 1 cm vysoká. Vrstvy důkladně stlačte a upěchujte. Sklenici uzavřete a nechte stát na tmavém chladnějším místě, dokud se z listů neuvolní šťáva a cukr se nerozpustí (asi 6–8 týdnů). Pak sirup slijte, přeceďte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici. Můžete jej také sterilizovat, abyste prodloužili jeho trvanlivost.
Stejným způsobem můžete připravit sirup i z jiných léčivých bylin.


Popencový sirup (medový)

Budete potřebovat

  • čerstvý kvetoucí popenec
  • med

Natrhanou kvetoucí nať popence omyjte a vrstvěte do větší sklenice. každou vrstvu bylinky zalijte medem. Když je sklenice plná, uzavřete ji a dejte na tmavé chladnější místo. Asi po 6 týdnech je sirup hotový – stačí ho jen scedit a přelít do uzavíratelné lahve.
Stejně lze připravit sirup i z jiných léčivých bylin.


Lipový sirup (rychlý)

Budete potřebovat

  • 100 g lipových květů
  • 1 l studené převařené vody
  • 2 citrony (šťávu)
  • 1 kg cukru

Čerstvě natrhané plně rozkvetlé lipové květy dejte do větší nádoby, zalijte studenou převařenou vodou a nechte 24 hodin (nebo minimálně přes noc) luhovat. Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko do hrnce, přidejte citronovou šťávu a cukr (může být i třtinový), zamíchejte a zahřejte k bodu varu. Ještě horký sirup nalijte do lahví nebo sklenic a uzavřete.
Takto můžete připravit sirup i z jiných aromatických květů a bylin.


Bezinkový sirup (z bobulí)

Budete potřebovat

  • 1 kg plodů bezinek
  • 1 l převařené vody
  • 1 kg cukru
  • 2 citrony (šťávu)
  • celou skořici, hřebíček, badyán apod.

Omyté a odstopkované dobře vyzrálé bezinky umelte nebo rozmixujte, zalijte převařenou vodou a nechte v chladu stát přes noc. Odstátou šťávu přeceďte přes jemné síto nebo přes plátno do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a koření (podle chuti). Míchejte, aby se cukr rozpustil, a pomalu zahřívejte k bodu varu. Sirup za občasného promíchání vařte asi 30 minut (bezinky se musí vařit, jinak jsou mírně jedovaté a působí projímavě) a poté naplňte ještě horký do lahví a uzavřete.
Podobně (s kratší dobou varu) můžete připravit sirup i z jiných druhů bobulí.


Růžový sirup (z květů)

Budete potřebovat

  • 2 hrsti okvětních plátků červených růží
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 l vody
  • 2 citrony (šťávu)

Čisté (chemicky neošetřené) okvětní plátky růží – nejlépe tmavě červených – dejte do větší sklenice, zalijte studenou převařenou vodou, přidejte citronovou šťávu a nechte 1–2 dny luhovat. Poté tekutinu přeceďte přes plátno do hrnce, přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí, poté sirup slijte do lahví a uzavřete.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.