Domácí sirupy

Léčivé sirupy z bylin a květů vám přijdou vhod například při nachlazení, nebo si z nich můžete připravit osvěžující nápoj. Jejich výroba není složitá – můžete si vybrat z několika osvědčených postupů.


Jitrocelový sirup (prosypávaný)

Budete potřebovat

  • čerstvé mladé listy jitrocele
  • třtinový (nebo bílý) cukr

Natrhané mladé jitrocelové listy omyjte a pak je vrstvěte – střídavě s cukrem – do velké sklenice. Každá vrstva (jitrocele i cukru) by měla být asi 1 cm vysoká. Vrstvy důkladně stlačte a upěchujte. Sklenici uzavřete a nechte stát na tmavém chladnějším místě, dokud se z listů neuvolní šťáva a cukr se nerozpustí (asi 6–8 týdnů). Pak sirup slijte, přeceďte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici. Můžete jej také sterilizovat, abyste prodloužili jeho trvanlivost.
Stejným způsobem můžete připravit sirup i z jiných léčivých bylin.


Popencový sirup (medový)

Budete potřebovat

  • čerstvý kvetoucí popenec
  • med

Natrhanou kvetoucí nať popence omyjte a vrstvěte do větší sklenice. každou vrstvu bylinky zalijte medem. Když je sklenice plná, uzavřete ji a dejte na tmavé chladnější místo. Asi po 6 týdnech je sirup hotový – stačí ho jen scedit a přelít do uzavíratelné lahve.
Stejně lze připravit sirup i z jiných léčivých bylin.


Lipový sirup (rychlý)

Budete potřebovat

  • 100 g lipových květů
  • 1 l studené převařené vody
  • 2 citrony (šťávu)
  • 1 kg cukru

Čerstvě natrhané plně rozkvetlé lipové květy dejte do větší nádoby, zalijte studenou převařenou vodou a nechte 24 hodin (nebo minimálně přes noc) luhovat. Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko do hrnce, přidejte citronovou šťávu a cukr (může být i třtinový), zamíchejte a zahřejte k bodu varu. Ještě horký sirup nalijte do lahví nebo sklenic a uzavřete.
Takto můžete připravit sirup i z jiných aromatických květů a bylin.


Bezinkový sirup (z bobulí)

Budete potřebovat

  • 1 kg plodů bezinek
  • 1 l převařené vody
  • 1 kg cukru
  • 2 citrony (šťávu)
  • celou skořici, hřebíček, badyán apod.

Omyté a odstopkované dobře vyzrálé bezinky umelte nebo rozmixujte, zalijte převařenou vodou a nechte v chladu stát přes noc. Odstátou šťávu přeceďte přes jemné síto nebo přes plátno do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a koření (podle chuti). Míchejte, aby se cukr rozpustil, a pomalu zahřívejte k bodu varu. Sirup za občasného promíchání vařte asi 30 minut (bezinky se musí vařit, jinak jsou mírně jedovaté a působí projímavě) a poté naplňte ještě horký do lahví a uzavřete.
Podobně (s kratší dobou varu) můžete připravit sirup i z jiných druhů bobulí.


Růžový sirup (z květů)

Budete potřebovat

  • 2 hrsti okvětních plátků červených růží
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 l vody
  • 2 citrony (šťávu)

Čisté (chemicky neošetřené) okvětní plátky růží – nejlépe tmavě červených – dejte do větší sklenice, zalijte studenou převařenou vodou, přidejte citronovou šťávu a nechte 1–2 dny luhovat. Poté tekutinu přeceďte přes plátno do hrnce, přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí, poté sirup slijte do lahví a uzavřete.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek