Domácí sirupy
Jitrocelový sirup (prosypávaný)
Budete potřebovat
- čerstvé mladé listy jitrocele
- třtinový (nebo bílý) cukr
Natrhané mladé jitrocelové listy omyjte a pak je vrstvěte – střídavě s cukrem – do velké sklenice. Každá vrstva (jitrocele i cukru) by měla být asi 1 cm vysoká. Vrstvy důkladně stlačte a upěchujte. Sklenici uzavřete a nechte stát na tmavém chladnějším místě, dokud se z listů neuvolní šťáva a cukr se nerozpustí (asi 6–8 týdnů). Pak sirup slijte, přeceďte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v lednici. Můžete jej také sterilizovat, abyste prodloužili jeho trvanlivost.
Stejným způsobem můžete připravit sirup i z jiných léčivých bylin.
Popencový sirup (medový)
Budete potřebovat
- čerstvý kvetoucí popenec
- med
Natrhanou kvetoucí nať popence omyjte a vrstvěte do větší sklenice. každou vrstvu bylinky zalijte medem. Když je sklenice plná, uzavřete ji a dejte na tmavé chladnější místo. Asi po 6 týdnech je sirup hotový – stačí ho jen scedit a přelít do uzavíratelné lahve.
Stejně lze připravit sirup i z jiných léčivých bylin.
Lipový sirup (rychlý)
Budete potřebovat
- 100 g lipových květů
- 1 l studené převařené vody
- 2 citrony (šťávu)
- 1 kg cukru
Čerstvě natrhané plně rozkvetlé lipové květy dejte do větší nádoby, zalijte studenou převařenou vodou a nechte 24 hodin (nebo minimálně přes noc) luhovat. Druhý den výluh přeceďte přes plátýnko do hrnce, přidejte citronovou šťávu a cukr (může být i třtinový), zamíchejte a zahřejte k bodu varu. Ještě horký sirup nalijte do lahví nebo sklenic a uzavřete.
Takto můžete připravit sirup i z jiných aromatických květů a bylin.
Bezinkový sirup (z bobulí)
Budete potřebovat
- 1 kg plodů bezinek
- 1 l převařené vody
- 1 kg cukru
- 2 citrony (šťávu)
- celou skořici, hřebíček, badyán apod.
Omyté a odstopkované dobře vyzrálé bezinky umelte nebo rozmixujte, zalijte převařenou vodou a nechte v chladu stát přes noc. Odstátou šťávu přeceďte přes jemné síto nebo přes plátno do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a koření (podle chuti). Míchejte, aby se cukr rozpustil, a pomalu zahřívejte k bodu varu. Sirup za občasného promíchání vařte asi 30 minut (bezinky se musí vařit, jinak jsou mírně jedovaté a působí projímavě) a poté naplňte ještě horký do lahví a uzavřete.
Podobně (s kratší dobou varu) můžete připravit sirup i z jiných druhů bobulí.
Růžový sirup (z květů)
Budete potřebovat
- 2 hrsti okvětních plátků červených růží
- 1 kg cukru krupice
- 1 l vody
- 2 citrony (šťávu)
Čisté (chemicky neošetřené) okvětní plátky růží – nejlépe tmavě červených – dejte do větší sklenice, zalijte studenou převařenou vodou, přidejte citronovou šťávu a nechte 1–2 dny luhovat. Poté tekutinu přeceďte přes plátno do hrnce, přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí, poté sirup slijte do lahví a uzavřete.