Zdravé jarní saláty
Brokolicový salát s ředkvičkami a jogurtovou zálivkou
Budete potřebovat
- 1 brokolici
- 1 svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 100 g rukoly
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky podle chuti
postup
Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál můžete také použít – oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Připravenou brokolici dejte na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce povařte v páře – stačí 7–10 minut. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Brokolici, ředkvičky a cibulku dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly. Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami – například koprem, mátou, bazalkou a podobně. Salát promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.
Salát se zeleným hráškem, uzeným lososem a špenátem
Budete potřebovat
- 300 g mraženého zeleného hrášku
- 200 g uzeného lososa
- 1 svazek ředkviček
- 200 g čerstvého baby špenátu
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
postup
Hrášek krátce (asi 2 minuty) povařte v osolené vodě. Uzeného lososa natrhejte na kousky, ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky. Povařený hrášek, nakrájené ředkvičky a opláchnutý baby špenát dejte do mísy a přidejte kousky lososa. Limetkovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a přidejte k salátu. Podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat.
Svěží salát s cukrovým hráškem a vejci
Budete potřebovat
- 150 g mladých salátových lístků
- 150 g cukrového hrášku
- 1 svazek ředkviček
- 1 okurku
- 4 vejce
- 1 svazek čerstvé pažitky
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
postup
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a překrojte na čtvrtiny. Ředkvičky a okurku omyjte a nakrájejte na tenké plátky, pažitku nasekejte nadrobno. Do mísy dejte omyté salátové lístky, přidejte opláchnutý cukrový hrášek, okurku, ředkvičky a nasekanou pažitku. Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou a přilijte k salátu. Osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte na talíře a na každou porci přidejte dílky vařeného vejce.