Zdravé jarní saláty

Dopřejte si jarní porci vitaminů v podobě chutného salátu z čerstvé zeleniny. Zkuste do něj přidat třeba sladký hrášek, lahodnou brokolici a pikantní šťavnaté ředkvičky.

Dopřejte si jarní porci vitaminů v podobě chutného salátu z čerstvé zeleniny. Zkuste do něj přidat třeba sladký hrášek, lahodnou brokolici a pikantní šťavnaté ředkvičky.


Brokolicový salát s ředkvičkami a jogurtovou zálivkou

Budete potřebovat

  • 1 brokolici
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g rukoly
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

postup

Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál můžete také použít – oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Připravenou brokolici dejte na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce povařte v páře – stačí 7–10 minut. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Brokolici, ředkvičky a cibulku dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly. Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami – například koprem, mátou, bazalkou a podobně. Salát promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.


Salát se zeleným hráškem, uzeným lososem a špenátem

Budete potřebovat

  • 300 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup

Hrášek krátce (asi 2 minuty) povařte v osolené vodě. Uzeného lososa natrhejte na kousky, ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky. Povařený hrášek, nakrájené ředkvičky a opláchnutý baby špenát dejte do mísy a přidejte kousky lososa. Limetkovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a přidejte k salátu. Podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat.


Svěží salát s cukrovým hráškem a vejci

Budete potřebovat

  • 150 g mladých salátových lístků
  • 150 g cukrového hrášku
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurku
  • 4 vejce
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a překrojte na čtvrtiny. Ředkvičky a okurku omyjte a nakrájejte na tenké plátky, pažitku nasekejte nadrobno. Do mísy dejte omyté salátové lístky, přidejte opláchnutý cukrový hrášek, okurku, ředkvičky a nasekanou pažitku. Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou a přilijte k salátu. Osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte na talíře a na každou porci přidejte dílky vařeného vejce.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Opojné šeříky

Opojné šeříky

Máte také tak rádi vůni šeříků? Jejich krásné bohaté květy jsou každé jaro ozdobou zahrady. Víte, že jich existuje více druhů? Vyberte si, které z nich budou vaší zahradě nejvíce slušet.

Celý článek

Jarní síla špenátu

Jarní síla špenátu

Ze špenátu nemusíte připravovat jen polévku nebo přílohu k masu. Zkuste jej využít například jako náplň do koláče či šátečků, nebo ho přidejte přímo do těsta.

Celý článek

Krakelovaná konvička

Krakelovaná konvička

Obyčejnou plechovou konvičku můžete proměnit k nepoznání – jen s pomocí barev a ubrousků s pěkným motivem. Pusťte se do toho s námi a dejte jí tak nový život.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.