Jablíčka z ráje

Rajčatová sezóna pomalu startuje, tak je na čase poohlédnout se po zajímavých receptech, díky kterým si letošní úrodu opravdu vychutnáte, Co třeba tyto, osvědčené?

 


Nakládaná cherry rajčátka

Budete potřebovat

  • 1 kg cherry rajčátek
  • 150 ml octa
  • 1 l vody
  • 1 lžíce soli
  • 5 lžic cukru
  • 1 hrst květenství čerstvého kopru
  • 1 lžíce kuliček bílého pepře

Do hrnce dejte jablečný ocet, vodu a sůl a svařte nálev. Do zavařovacích sklenic vložte květenství kopru, kuličky bílého pepře a naskládejte cherry rajčátka. Každé rajčátko můžete propíchnou párátkem. Zalijte teplým nálevem, zavíčkujte a sterilujte 15–20 minut na 85 °C.


Výborný domácí kečup

Budete potřebovat

  • 3 kg rajčat
  • 10 sladkých jablek
  • 6 velkých cibulí
  • 500 g cukru
  • 250 ml octu
  • 2 lžíce soli
  • 8 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 bobkové listy

Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Rajčata, jablka a cibuli dejte do většího hrnce, přidejte cukr, ocet, sůl a koření a za občasného promíchání vařte do zhoustnutí. Hotový kečup propasírujte přes síto, naplňte ještě horký do lahví nebo zavařovacích sklenic a dobře zavíčkujte.


Rajčata ve vlastní šťávě

Budete potřebovat

  • dobře vyzrálá rajčata

Dobře vyzrálá rajčata, celá nebo pokrájená, napěchujte do sklenic. K zalití můžete použít šťávu z rozmačkaných rajčat. Sklenice uzavřete a sterilujte 15 minut při 85 °C. Takto konzervovaná rajčata pak použijte na přípravu omáček, polévek a podobně.


Domácí rajčatový protlak

Budete potřebovat

  • hodně vyzrálá rajčata
  • sůl (nemusí být)
  • cukr (nemusí být)

Hodně vyzrálá rajčata omyjte a pokrájejte. Dejte do hrnce, trochu podlijte (na 1 kg rajčat asi 100 ml vody), rozvařte, prolisujte a získaný protlak na mírném plameni svařte na polovinu. Protlak můžete také dochutit cukrem a solí. Ještě horký ho naplňte do skleniček a dobře uzavřete.

 


Rajčatová omáčka s česnekem a bylinkami

Budete potřebovat

  • 1 kg rajčat
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • barevný pepř

Dobře vyzrálá sladká rajčata křížem nařízněte, spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky. Na pánvi osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř podle chuti. Na mírném ohni, za občasného míchání, vařte omáčku do zhoustnutí. Omáčku můžete hned využít nebo ji horkou naplnit do skleniček s patentním uzávěrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.