Jablíčka z ráje
Nakládaná cherry rajčátka
Budete potřebovat
- 1 kg cherry rajčátek
- 150 ml octa
- 1 l vody
- 1 lžíce soli
- 5 lžic cukru
- 1 hrst květenství čerstvého kopru
- 1 lžíce kuliček bílého pepře
Do hrnce dejte jablečný ocet, vodu a sůl a svařte nálev. Do zavařovacích sklenic vložte květenství kopru, kuličky bílého pepře a naskládejte cherry rajčátka. Každé rajčátko můžete propíchnou párátkem. Zalijte teplým nálevem, zavíčkujte a sterilujte 15–20 minut na 85 °C.
Výborný domácí kečup
Budete potřebovat
- 3 kg rajčat
- 10 sladkých jablek
- 6 velkých cibulí
- 500 g cukru
- 250 ml octu
- 2 lžíce soli
- 8 ks hřebíčku
- 1/2 lžičky skořice
- 2 bobkové listy
Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Rajčata, jablka a cibuli dejte do většího hrnce, přidejte cukr, ocet, sůl a koření a za občasného promíchání vařte do zhoustnutí. Hotový kečup propasírujte přes síto, naplňte ještě horký do lahví nebo zavařovacích sklenic a dobře zavíčkujte.
Rajčata ve vlastní šťávě
Budete potřebovat
- dobře vyzrálá rajčata
Domácí rajčatový protlak
Budete potřebovat
- hodně vyzrálá rajčata
- sůl (nemusí být)
- cukr (nemusí být)
Hodně vyzrálá rajčata omyjte a pokrájejte. Dejte do hrnce, trochu podlijte (na 1 kg rajčat asi 100 ml vody), rozvařte, prolisujte a získaný protlak na mírném plameni svařte na polovinu. Protlak můžete také dochutit cukrem a solí. Ještě horký ho naplňte do skleniček a dobře uzavřete.
Rajčatová omáčka s česnekem a bylinkami
Budete potřebovat
- 1 kg rajčat
- olivový olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- čerstvé nebo sušené oregano
- čerstvá petrželka
- sůl
- barevný pepř
Dobře vyzrálá sladká rajčata křížem nařízněte, spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky. Na pánvi osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř podle chuti. Na mírném ohni, za občasného míchání, vařte omáčku do zhoustnutí. Omáčku můžete hned využít nebo ji horkou naplnit do skleniček s patentním uzávěrem.