Jablíčka z ráje

Rajčatová sezóna pomalu startuje, tak je na čase poohlédnout se po zajímavých receptech, díky kterým si letošní úrodu opravdu vychutnáte, Co třeba tyto, osvědčené?

 


Nakládaná cherry rajčátka

Budete potřebovat

  • 1 kg cherry rajčátek
  • 150 ml octa
  • 1 l vody
  • 1 lžíce soli
  • 5 lžic cukru
  • 1 hrst květenství čerstvého kopru
  • 1 lžíce kuliček bílého pepře

Do hrnce dejte jablečný ocet, vodu a sůl a svařte nálev. Do zavařovacích sklenic vložte květenství kopru, kuličky bílého pepře a naskládejte cherry rajčátka. Každé rajčátko můžete propíchnou párátkem. Zalijte teplým nálevem, zavíčkujte a sterilujte 15–20 minut na 85 °C.


Výborný domácí kečup

Budete potřebovat

  • 3 kg rajčat
  • 10 sladkých jablek
  • 6 velkých cibulí
  • 500 g cukru
  • 250 ml octu
  • 2 lžíce soli
  • 8 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 bobkové listy

Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Rajčata, jablka a cibuli dejte do většího hrnce, přidejte cukr, ocet, sůl a koření a za občasného promíchání vařte do zhoustnutí. Hotový kečup propasírujte přes síto, naplňte ještě horký do lahví nebo zavařovacích sklenic a dobře zavíčkujte.


Rajčata ve vlastní šťávě

Budete potřebovat

  • dobře vyzrálá rajčata
Dobře vyzrálá rajčata, celá nebo pokrájená, napěchujte do sklenic. K zalití můžete použít šťávu z rozmačkaných rajčat. Sklenice uzavřete a sterilujte 15 minut při 85 °C. Takto konzervovaná rajčata pak použijte na přípravu omáček, polévek a podobně.


Domácí rajčatový protlak

Budete potřebovat

  • hodně vyzrálá rajčata
  • sůl (nemusí být)
  • cukr (nemusí být)

Hodně vyzrálá rajčata omyjte a pokrájejte. Dejte do hrnce, trochu podlijte (na 1 kg rajčat asi 100 ml vody), rozvařte, prolisujte a získaný protlak na mírném plameni svařte na polovinu. Protlak můžete také dochutit cukrem a solí. Ještě horký ho naplňte do skleniček a dobře uzavřete.

 


Rajčatová omáčka s česnekem a bylinkami

Budete potřebovat

  • 1 kg rajčat
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • barevný pepř

Dobře vyzrálá sladká rajčata křížem nařízněte, spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky. Na pánvi osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř podle chuti. Na mírném ohni, za občasného míchání, vařte omáčku do zhoustnutí. Omáčku můžete hned využít nebo ji horkou naplnit do skleniček s patentním uzávěrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek