Sladké i slané nákypy

Patřívaly k oblíbeným jídlům tradiční české kuchyně a ve starých kuchařkách na ně najdete spoustu receptů. Vyzkoušejte kromě osvědčeného rýžového nákypu i další, skoro zapomenuté varianty.

Špenátový nákyp

  • 500 g špenátu
  • 40 g másla
  • 40 g mouky
  • 20 g cibule
  • 250 ml mléka
  • sůl, pepř
  • 5 žloutků
  • 80 g parmezánského nebo ementálského sýra
  • 5 bílků
  • 20 g másla

Přebraný, dobře vypraný špenát uvaříme v osolené vodě, poté jej dáme okapati a jemně usekáme. Zvlášť si připravíme žlutou máslovou jíšku s cibulkou, zředíme ji mlékem na zahoustlou omáčku a povaříme. Do vychladlé omáčky zamícháme žloutky, sůl, pepř, připravený špenát, strouhaný parmezánský sýr a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, naplníme špenátovou směsí a v horké troubě pečeme ½ až ¾ hodiny. Nákyp podáváme v nádobě, ve které se pekl.

Makaronový nákyp

  • 250 g makaronů
  • 30 g másla
  • 250 g uzeného hodně tučného uvařeného masa
  • 3 žloutky
  • sůl
  • ze 3 bílků sníh
  • 20 g parmezánského nebo 30 g ementálského sýra
  • 40 g másla
  • 30 g housky na formu

Makarony povaříme ve slané vodě 20 až 25 minut. Pak je nakrájíme na drobné kousky, zamícháme do nich čerstvé máslo, sekané, vařené uzené maso, sůl, žloutky a z bílků sníh. Těsto vložíme do máslem vymazaného a houskou vysypaného kastrolu a pečeme v troubě
3/4 hodiny. Vyklopený nákyp posypeme strouhaným parmezánským neb ementálským sýrem a hned podáváme.

Bramborový nákyp

  • 600 g čistých prolisovaných brambor
  • 300 g cukru
  • 5 žloutků
  • 50 g mandlí
  • z ½ citronu kůra i šťáva
  • z 5 bílků sníh
  • 20 g másla
  • 20 g mouky

Vyprané brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupané prolisujeme a dáme vychladnouti. V míse umícháme jemný cukr se žloutky a citronovou kůrou (15 minut), Do utřeného těstíčka přikapeme citronovou šťávu, přidáme připravené brambory, loupané mandle a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou nebo formu z ohnivzdorného skla vymažeme čerstvým máslem, vysypeme moukou, těstem naplníme a nákyp v přiměřeně vytopené troubě upečeme do růžova. Pocukrovaný podáváme.

Tvarohový nákyp

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 6 žloutků
  • ze ¼ citronu kůru
  • 100 g tvarohu
  • 100 g mandlí neb oříšků
  • 100 g hrozinek
  • ze 6 bílků sníh
  • 15 g másla
  • 20 g strouhané housky
  • 20 g vanilkového cukru na posypání
  • ¼ l ovocné šťávy (jahodové neb malinové)

Do utřeného másla zamícháme cukr, žloutky a citronovou kůru a znovu třeme 15 minut. Pak přidáváme, stále míchajíce, strouhaný tvaroh, rozsekané, přebrané hrozinky, oloupané strouhané mandle neb oříšky a naposled z bílků tuhý sníh. Těsto rozetřeme do máslem vymazané, houskou vysypané nákypové formy a nákyp pečeme velmi zvolna ¾ hodiny. Upečený pocukrujeme vanilkovým cukrem. K němu podáváme ovocnou šťávu.

Rýže se švestkami

  • 160 g rýže
  • ½ l mléka
  • 50 g másla
  • 85 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 2 žloutky
  • 40 g čokolády
  • 20 g opražených strouhaných oříšků
  • ze 2 bílků sníh
  • 250 g švestek nebo višní
  • 20 g másla
  • 20 g housky
  • 10 g cukru

Z přebrané, vyprané a spařené rýže a mléka uvaříme kaši a dáme ji vychladnouti. V míse umícháme máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku, poté přidáme vychladlou rýži, ustrouhanou čokoládu, oříšky a z bílků sníh. Nákypovou formu nebo pekáček vymažeme
máslem, vysypeme jemně ustrouhanou houskou, polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe očištěnými, pecek zbavenými švestkami. Na ně rozetřeme druhou polovinu hmoty a upečeme ji v troubě do červena. Pak upravíme rýži na mísu a pocukrujeme. Takto můžeme připraviti rýži se zavařenými švestkami nebo višněmi nebo s nakrájenými oloupanými jablky.

Jablíčkový nákyp

  • 200 g cukru
  • 6 žloutků
  • citronovou kůru
  • vanilku
  • 160 g polohrubé mouky
  • ze 6 bílků sníh
  • 50 g hrozinek
  • 40 g mandlí neb oříšků
  • 500 g jablek
  • 20 g másla
  • 20 g mouky
  • 20 g vanilkového cukru

Tlučený, prosátý cukr, žloutky, tlučenou vanilku a strouhanou citronovou kůru třeme v míse 30 minut. Pak přidáme tuhý sníh z bílků současně s prosátou krupičkovou (polohrubou) moukou, oloupanými, na tenké lístky nakrájenými jablky, na nudličky nakrájenými, oloupanými mandlemi a hrozinkami. Lehce pro míchané těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou vysypané nákypové neb dortové formy a 1 hod. pečeme nákyp v mírně vytopené troubě. Pečený vyklopíme, pocukrujeme a podáváme.

Oříškový nákyp

  • 160 g oříšků
  • 80 g cukru
  • 6 žloutků
  • ze ¼ citronu kůra
  • z 6 bílků sníh
  • 20 g mouky
  • 15 g másla
  • 30 g housky na vymazání a vysypání formy

Ustrouhané lískové oříšky rozdělíme na 2 díly. V míse utřeme do husta cukr, žloutky, citronovou kůru a 1 díl oříšků. Do utřeného přidáme tuhý sníh z bílků, současně s druhým dílem oříšků a přidáme 1 lžíci mouky. Těsto lehce promícháme a upravíme do máslem vymazané, houskou vysypané formy a nákyp zvolna pečeme ½ – ¾ hodiny. Před podáváním nakrájíme jej na fezy, které polijeme oříškovým krémem.
Krém: 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, 40 g cukru, 1/2 kávové lžičky polohrubé mouky a kousek vanilky šleháme na plotně v kotlíku, ponořeném ve vařící vodě tak dlouho, až krém zhoustne. Do hustého krému zamícháme 20 g másla, zrnko soli a 30 g opražených, oloupaných a ustrouhaných oříšků.

Smetanový nákyp

Na krém:

  • ¼ l sladké smetany
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce mouky
  • vanilka

na tření:

  • 5 žloutků
  • 100 g cukru
  • z 5 bílků sníh
  • 20g másla
  • 20 g mouky
  • ¼ l šlehané smetany
  • 30 g cukru do smetany

Sladkou smetanu, žloutky, lžíci mouky a vanilku šleháme v hrnku metlou. Pak postavíme hrnek do vařící vody a na plotně šleháme, až krém zhoustne. Pak dáme vychladnouti. V míse umícháme cukr a žloutky do husta, pak přidáme vychladlý vařený krém a z bílků sníh. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, těsto do ní rozetřeme a nákyp pečeme ½ – ¾ hodiny. Studený ozdobíme šlehanou smetanou.


Recepty jsme vybrali z kuchařky Marie Janků Sandtnerové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Něžné kouzlení s květinami

Něžné kouzlení s květinami

Cestu ke šperkařině si Kateřina Loukotová našla až v dospělosti. Vydala se cestou neprošlapanou. Občas zakopla, ale nikdy to nevzdala. Dnes ji její jedinečné šperky, v nichž se zrcadlí příroda, a hlavně květiny, uživí. Nesou jméno Dandylion.

Celý článek

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Ručně tkané koberce z ovčí vlny u nás umí vyrobit jen Zdeňka Zábojová ze Sebranic. Jedinečná technologie zůstává v rodině – nově v ní pokračuje i dcera paní Zdeňky, Blanka Šestáková. Unikátní technologii výroby „odkoukala“ od rodičů, kteří mají rodinnou firmu.

Celý článek

Přečtěte si

Vymalujte si sami!

Vymalujte si sami!

www.chatar-chalupar.cz

Chceme vás inspirovat k tomu, abyste se do malování interiérů pustili sami. Dá se to zvládnout, ale vyžaduje to trochu strategie a předem promyšlené nákupy. Postupujte systematicky a nepodceňujte kroky, ke kterým se už nepůjde vrátit.

Zelené hnojení

Zelené hnojení

www.floranazahrade.cz

Nemáte možnost dopřát svým záhonům pravidelnou dávku chlévské mrvy? Rostliny přesto nemusejí trpět nedostatkem živin. Nahraďte ho zeleným hnojením.