Tradiční středomořské dezerty

Máte rádi přímořskou kuchyni provoněnou létem a sluncem? Vyzkoušejte i dezerty podle tradičních receptů ze Středomoří. Třeba vám také zachutnají.

 

Španělské ensaimadas

Budete potřebovat

  • 250 ml vlažného mléka
  • 75 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžičku soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
  • 100 g změklého másla na potření
  • moučkový cukr

Z droždí, trochy cukru, mouky a vlažného mléka nechte vzejít kvásek, pak přidejte mouku, sůl, olivový olej, zbytek mléka a cukru a vypracujte hladké těsto – nejlépe s pomocí robota. Nechte aspoň hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na 10–12 stejných kousků, vytvořte z nich bochánky a přikryté utěrkou je nechte dalších 30 minut kynout. Každý bochánek pak rozválejte na tenký kruhový plát, potřete změklým máslem a srolujte do válečku. Váleček zatočte do tvaru šneka a uložte na plech potažený papírem na pečení. Bochánky pokládejte daleko od sebe (maximálně 6 na plech), při pečení hodně nakynou.
Přikryjte je utěrkou a znovu nechte asi půl hodiny kynout. Poté vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova, asi 15–18 minut. Upečené ensaimadas potřete na povrchu rozehřátým máslem. Vlažné pocukrujte a podávejte.

Francouzský clafoutis s meruňkami

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 30 g cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílého jogurtu
  • kůru z 1/2 citronu
  • 20 g mandlových lupínků
  • 350 g vypeckovaných půlených meruněk
  • máslo na vymazání plechu
  • moučkový cukr na posypání

Vejce utřete s cukrem, postupně přimíchejte mouku, smetanu, jogurt a kůru z citronu. Těsto nalijte do máslem vymazaného plechu nebo zapékací misky. Poklaďte na něj ovoce (kromě meruněk to mohou být i třešně a podobně) a posypte mandlovými lupínky. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C 30–40 minut do zlatova. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

Italské semifreddo s malinami

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g nasekaných pistácií
  • 250 g malin

Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do světlého krému. Ze smetany ušlehejte pevnou pěnu a poté do ní vmíchejte žloutky. Žloutkovou směs opatrně vmíchejte do sněhu. Nakonec do směsi přidejte větší část malin (zbytek nechte k podávání) a nasekané pistáciové oříšky.
Těsto nalijte do silikonové formy na biskupský chlebíček (nebo do klasické vyložené potravinářskou folií) a uložte na 5–6 hodin do mrazáku. Před podáváním nechtě zhruba 15 minut stát při pokojové teplotě, aby dezert mírně roztál. Pak ho vyklopte na podnos, nakrájejte a ihned podávejte ozdobené čerstvými malinami.

 


Text: red; foto: shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.