Foto: Shutterstock

Bylinky pro detoxikaci organismu

Detox organismu není žádné zázračné probuzení přívalem energie, ale spíše snaha o zrychlení metabolismu a podporu činnosti jater a ledvin, která vede k vyloučení škodlivin z těla.

Smetanka lékařská

Ze smetanky lékařské neboli pampelišky (Taraxacum officinale) můžete používat nejen květy, ale i kořen nebo mladé listy. Hořčiny v nich obsažené povzbuzují činnost žaludku, jater, střev a srdce, posilují organismus a zlepšují náladu. Obsahují významné množství minerálů, nejčastěji se přidávají do lehkých salátů. Díky hojnému rozšíření po celém území včetně horských oblastí a všeobecné dostupnosti patří smetanka neboli pampeliška společně s mladou kopřivou k nejdostupnějším jarním bylinám, které lze k ozdravění použít.

Nejvíce účinných látek obsahují kořeny smetanky, můžete je sušit nebo nasekané a čerstvé přidávat do salátů. Ale lze je i očistěné povařit a jíst podobně jako černý kořen. Tato část smetanky se hodí lépe pro povzbuzení jater.

Tip pro vás: Z listů smetanky si jednoduše připravíte nálev k ledvinové proplachovací kúře. Dvě čajové lžičky čerstvých nasekaných listů zalijte šálkem studené vody, krátce povařte a po deseti minutách slijte. Pijte třikrát denně do dobu jednoho měsíce až šesti týdnů.

Popenec břečťanovitý

Typické okrouhlé listy popence (Glechoma hederacea) s vroubkováním po obvodu najdete jako plevel v trávnících nebo na louce. Je velmi odolný, snáší i pošlapání. Jako o všech hluchavkovitých rostlin má fialové květy seskupené do přeslenů. Svoji chuť ani obsah účinných látek neztrácí léčivka ani po odkvětu, lze ji tedy využívat po celou sezonu. Čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C, celá rostlina dobře působí na játra, podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému, a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr.

Čerstvé listy popence se používají do čerstvý do salátů a pomazánek, včetně velikonoční nádivky. Mají příjemně kořenitou chuť. Bylinu si můžete i nasušit, a to ve stínu nebo při teplotách do 40 °C. Protože je silice v něm obsažená prchavá, skladujte ho v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.

Tip pro vás: Celoročně můžete k posílení imunity užívat popencový sirup. 50 g sušené byliny zalijte 1 l vody a přiveďte k varu. Poté nechte 15 minut louhovat a důkladně přeceďte. Do čisté tekutiny vmíchejte med, množství zvolte takové, aby vznikl sirup.

 

Foto: Shutterstock

Pupečník asijský

Říká se mu také gotukola (Centella asiatica) a využívá se v čínské medicíně. Má široké léčivé účinky, zlepšuje srdeční činnost a trávení, čímž povzbuzuje celý organismus. Jako mírné tonikum zvyšuje tlak, proto pomůže i s prokrvením rukou a nohou, je výborný pro rekonvalescenty. Celkově má pupečník, v Indii nazývaný brahmí, pověst rostliny prodlužující život a posilující mentální sílu a odolnost. Pěstuje se jako poléhavá letnička, zakrytý přežije i zimu. Na záhon si můžete vysít i semena, vyroste z nich zhruba za tři měsíce. Nejlépe se mu daří ve vlhké kypré půdě na mírně zastíněných místech. Nenápadné malé květy najdete skryté při zemi v úžlabí listových pupenů. Sklízí se během celého roku, ze semen dorůstá za tři měsíce.

Tip pro vás: Čajovou lžičku sušené byliny přelijte šálkem vroucí vody a užívejte jednou denně proti únavě a depresím. Navíc se vám vylepší pleť a ustoupí i bolest kloubů.

Česnek medvědí

Hitem posledních let je česnek medvědí (Allium ursinum). Na rozdíl od toho kuchyňského má listy široké a ploché, bez výrazného žlábku. Jako většina jarních cibulovin i tato po odkvětu zatahuje, proto ho lze sbírat jen několik týdnů, nejčastěji od konce dubna po počátku června.

Už samotná typická chuť medvědího česneku organismus povzbudí, navíc obsahuje přírodní antibiotika. Ale také látky, jež umí účinně čistit střeva a pomáhají při jejich osídlení těmi správnými druhy mikroorganismů, které umožní bezchybné trávení. Rostlina dále dokáže zrychlit průtok krve a lymfy, navíc má silný antioxidační účinek, kdy z těla odstraňuje volné radikály – to vše přispívá k detoxikaci!

Medvědí česnek se dá pěstovat na zahradě, kde se mu bude dařit na vlhčím místě pod stromy nebo živými ploty. Půda nesmí být suchá a kamenitá, tam se neudrží a po dvou sezonách vymizí. Najdete ho ale i volné v přírodě, tam ale dejte pozor na záměnu s listy konvalinky vonné, které jsou velmi jedovaté. Oproti česneku ale postrádají typickou vůni a rostou zpravidla po dvou, částečně jsou zasunuté do sebe a mají velmi krátký stonek.

Tip pro vás: Listy, ale i stonky a plody česneku medvědího jsou nejúčinnější čerstvé. Připravuje se z nich ochucené máslo, polévky, používají se na těstoviny. Uchovat si je můžete na zbytek roku – listy najemno pokrájejte a naplňte jimi šroubovací sklenice o objemu asi šest set mililitrů. Poté je přelijte vinným destilátem nebo 45% alkoholem, nechte stát na slunci tři týdny, sceďte a rozdělte do tmavých lékovek. Uchovávejte je v chladničce. Při detoxikaci během roku užívejte tři krát denně po dvaceti kapkách, a to šest týdnů.


Text: Dagmar Cvrčková; foto: Shutterstock

Další články

3 recepty na skvělé letní osvěžení

3 recepty na skvělé letní osvěžení

Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Vyzkoušejte třeba domácí limoncello nebo levandulovou limonádu! Nebo je libo něco ostřejšího? A co třeba vodka s levandulí?

Celý článek