Posilující pampelišky

Pampeliška lékařská není jen otravný plevel, využijte její květy pro posílení organismu, zlepšení trávení a pro jarní detoxikační kúru. Udělejte si z ní sirup nebo třeba léčivé víno.

Pampeliškový sirup

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin

  • 250 g pampelišky
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 2 citrony

 

1 Očištěné pampeliškové květy dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou a nechte je přikryté 24 hodin louhovat. Poté výluh přeceďte přes plátno a vymačkejte.

2 Přidejte citronovou šťávu, zahřejte a vařte do zhoustnutí. Teplý sirup naplňte do skleniček a uzavřete.

 

 

Pampeliškové želé

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin

  • 75 g pampeliškových květů
  • 1 menší citron
  • 500 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru

 

1 Očištěné květy pampelišek dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte citronovou šťávu a 10 minut povařte. Pak je nechte 24 hodin louhovat, sceďte přes plátno a vymačkejte.

2 Výluh (500 ml) svařte s 500 g želírovacího cukru a ještě chvíli povařte. Horké želé naplňte do sklenic a uzavřete.

 

 

Pampeliškové víno

Doba přípravy: 15 minut + kvašení

  • 1 kg pampeliškových květů
  • 1 kg cukru
  • 2 lžíce medu
  • 4 l vody
  • 1 balíček vinných kvasinek
  • 1 balíček živné soli
  • 15 g kyseliny citronové

 

1 Květy pampelišek zbavené stonků spařte 3 litry vroucí vody. Přidejte kyselinu citronovou, živnou sůl, med a roztok 1 kg cukru v 1 l vody. Nechte vychladnout (můžete nechat přes noc nebo 24 hodin louhovat).

2 Poté směs sceďte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky a živnou sůl a uzavřete kvasnou zátkou. Po dokončení kvašení (po několika týdnech) víno stočte, nechte dva dny odstát a pak naplňte do lahví.

 

 

Pampeliškový likér

Doba přípravy: 20 minut + 8 týdnů

  • 50 květů pampelišky
  • 250 g cukru
  • 750 ml vodky

 

1 Květy pampelišek omyjte a dejte do velké zavařovací sklenice. Zasypte je cukrem a zalijte vodkou. Promíchejte a nechte 4 týdny v chladu a temnu louhovat.

2 Poté výluh přeceďte a nalijte do lahví. Uzavřete a nechte další 4 týdny uležet. Poté můžete likér konzumovat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.