Posilující pampelišky

Pampeliška lékařská není jen otravný plevel, využijte její květy pro posílení organismu, zlepšení trávení a pro jarní detoxikační kúru. Udělejte si z ní sirup nebo třeba léčivé víno.

Pampeliškový sirup

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin

  • 250 g pampelišky
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 2 citrony

 

1 Očištěné pampeliškové květy dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou a nechte je přikryté 24 hodin louhovat. Poté výluh přeceďte přes plátno a vymačkejte.

2 Přidejte citronovou šťávu, zahřejte a vařte do zhoustnutí. Teplý sirup naplňte do skleniček a uzavřete.

 

 

Pampeliškové želé

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin

  • 75 g pampeliškových květů
  • 1 menší citron
  • 500 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru

 

1 Očištěné květy pampelišek dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte citronovou šťávu a 10 minut povařte. Pak je nechte 24 hodin louhovat, sceďte přes plátno a vymačkejte.

2 Výluh (500 ml) svařte s 500 g želírovacího cukru a ještě chvíli povařte. Horké želé naplňte do sklenic a uzavřete.

 

 

Pampeliškové víno

Doba přípravy: 15 minut + kvašení

  • 1 kg pampeliškových květů
  • 1 kg cukru
  • 2 lžíce medu
  • 4 l vody
  • 1 balíček vinných kvasinek
  • 1 balíček živné soli
  • 15 g kyseliny citronové

 

1 Květy pampelišek zbavené stonků spařte 3 litry vroucí vody. Přidejte kyselinu citronovou, živnou sůl, med a roztok 1 kg cukru v 1 l vody. Nechte vychladnout (můžete nechat přes noc nebo 24 hodin louhovat).

2 Poté směs sceďte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky a živnou sůl a uzavřete kvasnou zátkou. Po dokončení kvašení (po několika týdnech) víno stočte, nechte dva dny odstát a pak naplňte do lahví.

 

 

Pampeliškový likér

Doba přípravy: 20 minut + 8 týdnů

  • 50 květů pampelišky
  • 250 g cukru
  • 750 ml vodky

 

1 Květy pampelišek omyjte a dejte do velké zavařovací sklenice. Zasypte je cukrem a zalijte vodkou. Promíchejte a nechte 4 týdny v chladu a temnu louhovat.

2 Poté výluh přeceďte a nalijte do lahví. Uzavřete a nechte další 4 týdny uležet. Poté můžete likér konzumovat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.