Dvojitý makový závin

Dobrý makový závin z kynutého těsta přijde k chuti i o jarních svátcích. Tak proč si jej neupéct hned dvojitý, s cukrovou polevou, posypaný mandlemi a ořechy.

Budete potřebovat

  • 40 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • citronovou kůru
  • vanilkový cukr
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka nebo smetany
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky

Na náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 500 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 20 g másla
  • 60 g nastrouhaného perníku
  • mletou skořici
  • citronovou kůru
  • 60 g rybízové zavařeniny

 

Na polevu:

  • 640 g moučkového cukru
  • 80 ml horké vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sekané mandle a ořechy na posypání

Rozetřete droždí se lžičkou cukru a 100 ml vlažného mléka, přidejte lžíci mouky a nechte v teple vykynout kvásek. Rozpuštěné máslo přilijte ke zbytku mléka, vmíchejte žloutky a spolu s moukou, cukrem, špetkou soli a kváskem vypracujte hladké těsto. Nechte ho asi hodinu vykynout.
Mezitím si připravte makovou nádivku. Mák povařte v mléce doměkka, přidejte máslo, perník, skořici, citronovou kůru a rybízovou zavařeninu. Dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.

Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválejte obdélník. Rozetřete na něj makovou nádivku téměř do krajů. Potom z jedné strany zamotejte závin do jeho středu a stejně postupujte i z druhé strany. Vznikne tak dvojitý závin. Pečte jej v dobře vyhřáté troubě do zlatohněda (zapíchnutá špejle musí být po vyjmutí čistá). Nechte vychladnout na mřížce. Pak ho polijte cukrovou polevou připravenou smícháním moučkového cukru s horkou vodou a citronovou šťávou, posypte sekanými mandlemi a ořechy a nechte asi 20 minut polevu ztuhnout.


Další články