Osvěžující zelný salát

Kysané i čerstvé zelí je plné vitaminů, které v zimně potřebujeme, abychom se cítili dobře. Proto by v našem jídelníčku rozhodně neměl chybět dobrý zelný salát.


Salát z červeného zelí s brusinkami

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 3/4 šálku sušených brusinek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • špetka drceného kmínu
  • sůl
  • 60 ml olivového oleje
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 velká mrkev
  • hrst mátových lístků
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů

1 Ve velké míse vyšlehejte citronovou šťávu, ocet, med, sůl a kmín a pomalu vmíchejte do směsi olej.

2 Do zálivky vložte najemno nakrouhané červené zelí, nastrouhanou mrkev, brusinky, mátu, polovinu ořechů a promíchejte. Salát podávejte posypaný zbylými ořechy.


Salát z kysaného zelí s jablky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 1 kysané zelí
  • 2 sladká jablka
  • 2 mrkve
  • 1 citron
  • sůl
  • cukr

1 Kysané zelí nechte okapat v cedníku, neproplachujte ho. Okapané nakrájejte na menší kousky. Jablka a mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte.

2 Promíchejte se zelím, citronovou šťávou, dochuťte solí a cukrem a můžete podávat.


Zelný salát s červenou řepou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 5 ks červené řepy
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl
  • cukr

1 Červenou řepu uvařte nebo upečte zabalenou v alobalu doměkka. Nechte vychladnout, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli nasekejte najemno. Kysané zelí nechte okapat.

2 Zelí, cibuli a řepu dejte od mísy, ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a cukrem, promíchejte a před podáváním nechte chvíli odležet.


Zelný salát s koprem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • čerstvý kopr
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl

1 Zelí nakrouhejte na nudličky, lehce prosolte a nechte asi půl hodiny stát.

2 Pak podle chuti oslaďte, okyselte octem, přidejte olej, nasekaný kopr a promíchejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si