Zdravé luštěniny

Fazole, čočka, hrách a další luštěniny jsou plné bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Dopřát bychom si je měli alespoň jednou týdně. Vyberte si z osvědčených receptů.

 


Chili con carne

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 400 g uvařených červených fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1/2 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • cukr
  • sůl
  • pepř

1 Fazole přes noc namočte a poté uvařte doměkka. Na pánvi orestujte na oleji najemno nakrájenou cibuli doměkka, přidejte nakrájenou papriku, nasekaný česnek, okořeňte paprikou a kmínem a asi 5 minut opékejte. Přidejte mleté maso a na mírném plameni ho orestujte.

2 Zalijte vývarem, přilijte konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a okořeňte majoránkou. Nakonec přidejte uvařené fazole a vmíchejte rajčatový protlak. Nechte směs pod pokličkou asi 20 minut povařit, občas zamíchejte. Podle potřeby přilijte vodu. Podávejte s chlebem nebo s tortilou.


Fazole s chorizem

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g červených, bílých (nebo směs) fazolí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 paprika
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 3 bobkové listy
  • 500 g choriza

1 Fazole přes noc namočte. Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opečte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený řapíkatý celer a papriku a restujte, dokud zelenina nezměkne – asi 6 minut.

2 Ochuťte prolisovaným česnekem, zalijte vývarem, přidejte namočené fazole, pálivou papriku (nebo chilli papričku), bobkové listy, vinný ocet a chorizo nakrájené na kousky a nechte pod pokličkou, na mírném ohni dusit, dokud fazole nezměknou. Občas zamíchejte a podle potřeby dolijte vodou. Podávejte s chlebem nebo s vařenou rýží.


Hovězí guláš s fazolemi

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 300 g fazolí
  • 500 g hovězí kližky
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1/4 malého celeru
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 100 g hub

1 Přes noc namočené fazole uvařte doměkka. Čerstvé houby nakrájejte (sušené namočte, mražené uvařte doměkka). V hrnci rozškvařte nakrájenou slaninu, orestujte na ní nakrájenou cibuli, přidejte na kousky pokrájené maso a opečte ho. osolte, opepřete, okořeňte kmínem, podlijte vodou a duste do poloměkka.

2 Přidejte drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a duste, až je maso měkké. Podle potřeby podlévejte. Nakonec vmíchejte dobře uvařené scezené fazole, houby, dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, a ještě chvíli poduste. Podávejte s chlebem.

na str. 6-7


Čočkový salát s grilovanou paprikou

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • sůl
  • pepř
  • 300 g čočky
  • 1 malá cibule
  • 1 bobkový list
  • 200 g cherry rajčat
  • hrst nakrájené jarní cibulky
  • hrst listové petržele
  • olivový olej
  • šťáva z 1 limetky
  • černé olivy (podle chuti)

1 Čočku předem namočte. Papriky opečte na grilu, až slupka zčerná. Horké je vložte do igelitového sáčku a nechte vychladnout. Pak slupku oloupejte a papriky nakrájejte na kousky. Osolte, opepřete a dejte do mísy.

2 Namočenou čočku uvařte s celou oloupanou cibulí a bobkovým listem doměkka, slijte a dejte do mísy k paprikám. Přidejte nakrájenou cibulku a petržel, překrájená cherry rajčátka a olivy. Zakápněte olivovým olejem a limetkovou šťávou a podle chuti dosolte. Promíchejte a můžete podávat.


Gruzínský fazolový salát Lobio

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 4

  • 400 g fazolí
  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • hrst vlašských ořechů
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

1 Fazole přes noc namočte a poté je uvařte doměkka. Do mísy dejte nakrájenou cibuli, chilli papričku, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a ořechy, nastrouhanou mrkev a uvařené fazole.

2 Salát ochuťte vinným octem, olivovým olejem, solí a pepřem, dobře promíchejte a můžete podávat.


Dobrá hrachová kaše

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g suchého loupaného hrachu
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • cibule

1 Hrách namočte a nechte přes noc nabobtnat. Poté ho uvařte doměkka a slijte – vývar nevylévejte. Slitý hrách rozmixujte a podle potřeby pyré nařeďte vývarem. Podle chuti osolte, přidejte prolisovaný česnek a lžíci másla a promíchejte.

2 Na druhé lžíci másla na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Kaši podávejte ozdobenou osmaženou cibulkou, například s plátkem uzeného a kyselou okurkou.


Čočkové karbanátky

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g čočky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 100 g sýru eidam
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení

1 Čočku namočte na hodinu do vody, poté ji uvařte hodně doměkka, až se téměř rozvaří. Přebytečnou vodu slijte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno Česnek nakrájejte na plátky, mrkev a sýr nastrouhejte.

2 Na pánvi na oleji osmahněte cibulku, přidejte česnek a sejměte z ohně. Přisypte scezenou čočku, mrkev a sýr, 4 žloutky a hladkou mouku. Důkladně vše promíchejte, osolte a opepřete. Podle potřeby směs zahustěte trochou mouky. Z hmoty tvarujte placičky smažte v rozpáleném tuku dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek