Zdravé luštěniny

Fazole, čočka, hrách a další luštěniny jsou plné bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Dopřát bychom si je měli alespoň jednou týdně. Vyberte si z osvědčených receptů.

 


Chili con carne

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 400 g uvařených červených fazolí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1/2 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • cukr
  • sůl
  • pepř

1 Fazole přes noc namočte a poté uvařte doměkka. Na pánvi orestujte na oleji najemno nakrájenou cibuli doměkka, přidejte nakrájenou papriku, nasekaný česnek, okořeňte paprikou a kmínem a asi 5 minut opékejte. Přidejte mleté maso a na mírném plameni ho orestujte.

2 Zalijte vývarem, přilijte konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a okořeňte majoránkou. Nakonec přidejte uvařené fazole a vmíchejte rajčatový protlak. Nechte směs pod pokličkou asi 20 minut povařit, občas zamíchejte. Podle potřeby přilijte vodu. Podávejte s chlebem nebo s tortilou.


Fazole s chorizem

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g červených, bílých (nebo směs) fazolí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 paprika
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 3 bobkové listy
  • 500 g choriza

1 Fazole přes noc namočte. Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opečte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený řapíkatý celer a papriku a restujte, dokud zelenina nezměkne – asi 6 minut.

2 Ochuťte prolisovaným česnekem, zalijte vývarem, přidejte namočené fazole, pálivou papriku (nebo chilli papričku), bobkové listy, vinný ocet a chorizo nakrájené na kousky a nechte pod pokličkou, na mírném ohni dusit, dokud fazole nezměknou. Občas zamíchejte a podle potřeby dolijte vodou. Podávejte s chlebem nebo s vařenou rýží.


Hovězí guláš s fazolemi

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 300 g fazolí
  • 500 g hovězí kližky
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1/4 malého celeru
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 100 g hub

1 Přes noc namočené fazole uvařte doměkka. Čerstvé houby nakrájejte (sušené namočte, mražené uvařte doměkka). V hrnci rozškvařte nakrájenou slaninu, orestujte na ní nakrájenou cibuli, přidejte na kousky pokrájené maso a opečte ho. osolte, opepřete, okořeňte kmínem, podlijte vodou a duste do poloměkka.

2 Přidejte drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a duste, až je maso měkké. Podle potřeby podlévejte. Nakonec vmíchejte dobře uvařené scezené fazole, houby, dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, a ještě chvíli poduste. Podávejte s chlebem.

na str. 6-7


Čočkový salát s grilovanou paprikou

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • sůl
  • pepř
  • 300 g čočky
  • 1 malá cibule
  • 1 bobkový list
  • 200 g cherry rajčat
  • hrst nakrájené jarní cibulky
  • hrst listové petržele
  • olivový olej
  • šťáva z 1 limetky
  • černé olivy (podle chuti)

1 Čočku předem namočte. Papriky opečte na grilu, až slupka zčerná. Horké je vložte do igelitového sáčku a nechte vychladnout. Pak slupku oloupejte a papriky nakrájejte na kousky. Osolte, opepřete a dejte do mísy.

2 Namočenou čočku uvařte s celou oloupanou cibulí a bobkovým listem doměkka, slijte a dejte do mísy k paprikám. Přidejte nakrájenou cibulku a petržel, překrájená cherry rajčátka a olivy. Zakápněte olivovým olejem a limetkovou šťávou a podle chuti dosolte. Promíchejte a můžete podávat.


Gruzínský fazolový salát Lobio

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 4

  • 400 g fazolí
  • 1 malá cibule
  • 1 chilli paprička
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • hrst vlašských ořechů
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

1 Fazole přes noc namočte a poté je uvařte doměkka. Do mísy dejte nakrájenou cibuli, chilli papričku, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a ořechy, nastrouhanou mrkev a uvařené fazole.

2 Salát ochuťte vinným octem, olivovým olejem, solí a pepřem, dobře promíchejte a můžete podávat.


Dobrá hrachová kaše

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g suchého loupaného hrachu
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • cibule

1 Hrách namočte a nechte přes noc nabobtnat. Poté ho uvařte doměkka a slijte – vývar nevylévejte. Slitý hrách rozmixujte a podle potřeby pyré nařeďte vývarem. Podle chuti osolte, přidejte prolisovaný česnek a lžíci másla a promíchejte.

2 Na druhé lžíci másla na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Kaši podávejte ozdobenou osmaženou cibulkou, například s plátkem uzeného a kyselou okurkou.


Čočkové karbanátky

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g čočky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 100 g sýru eidam
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • sůl
  • olej na smažení

1 Čočku namočte na hodinu do vody, poté ji uvařte hodně doměkka, až se téměř rozvaří. Přebytečnou vodu slijte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno Česnek nakrájejte na plátky, mrkev a sýr nastrouhejte.

2 Na pánvi na oleji osmahněte cibulku, přidejte česnek a sejměte z ohně. Přisypte scezenou čočku, mrkev a sýr, 4 žloutky a hladkou mouku. Důkladně vše promíchejte, osolte a opepřete. Podle potřeby směs zahustěte trochou mouky. Z hmoty tvarujte placičky smažte v rozpáleném tuku dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si