Svěží chuť jahod

Máte chuť na lehký moučník, po kterém se bude celá rodina jen olizovat? Pak vsaďte na jahody a vykouzlete z nich úžasné laskominy.

Tvarohový dort s jahodovou pěnou

Budete potřebovat

na základ:

  • 160 g máslových sušenek
  • 30 g rozpuštěného másla

na tvarohovou vrstvu:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 3 lžíce hladké mouky

na jahodovou vrstvu:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 500 g jahod
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 100 g krystalového cukru
  • 14 g želatiny v prášku

Recept

Sušenky a rozpuštěné máslo pomocí kuchyňského mixéru rozmixujte a vzniklou hmotu napěchujte na dno dortové formy o průměru 23 cm, vyložené pečicím papírem. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 175 °C asi 12 minut. Poté vyjměte a nechte vychladnout.

Všechny suroviny na tvarohovou vrstvu musí mít pokojovou teplotu. Dejte je do mísy, důkladně utřete do jednotné hmoty a nalijte na vychladlý korpus. Vložte do trouby a pečte při teplotě 150 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout.

Jahody, citronovou šťávu a cukr dejte do hrnce a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak rozvar přeceďte přes jemné síto. Želatinu připravte ve vodě podle návodu na obalu. Připravenou želatinu přidejte do horké jahodové hmoty a promíchejte. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky a jemně do ní vařečkou vmíchejte jahodovou hmotu. Navrstvěte na tvarohovou vrstvu a odložte do chladničky ztuhnout (nejlépe přes noc).

Jahodové košíčky

Budete potřebovat

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 110 g másla, studeného
  • 110 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • tuk na vymazání formiček
  • suché fazole na pečení

na krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 6 žloutků
  • 100 g jemného krupicového cukru
  • vanilkový cukr
  • 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
  • 50 g másla
  • 300 g jahod pokrájených na čtvrtky
  • borůvky na ozdobení

Z mouky, másla a cukru vypracujte drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

Troubu předehřejte na 180 °C a vložte do ní plech. Těsto rozdělte na šest až osm dílů (podle toho, jak máte velké košíčky) a vyválejte ho na pomoučeném vále. Pláty vložte do vymazaných formiček a pečlivě vymačkejte; přečnívající okraje odřízněte. Dno košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na ně vsypte trochu suchých fazolí. Formičky položte na rozpálený plech a čtvrt hodiny pečte. Odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Do mísy nalijte studenou vodu. Ve velkém hrnci svařte a odstavte. Prošlehejte žloutky s cukrem vanilkovým cukrem a na závěr přidejte škrob. Za stálého míchání přilijte ke žloutkové směsi půl hrnku teplého mléka. Přesuňte do kastrolu s mlékem, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Směs přeceďte přes síto do vhodné nádoby, tu postavte do mísy se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup.

Upečené košíčky naplňte krémem (nejlépe cukrářským sáčkem), posázejte jahodami a dozdobte borůvkami.

Jahodový dort Charlotte

Budete potřebovat

  • asi 30 cukrářských piškotů (podle velikosti formy)
  • 6 plátků želatiny
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 170 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 žloutků
  • 250 g bílé čokolády
  • 50 ml amaretta (mandlového likéru)
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • jahody

Recept

Obvod dortové formy vyložte pečicím papírem. Na dno i podél okraje naskládejte cukrářské piškoty – těm po stranách spodek seřízněte, aby dobře stály. Plátky želatiny namočte na 10 minut do studené vody. Poté z nich vodu vyždímejte. Mléko nalijte do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr a přiveďte téměř k varu. Prošlehejte žloutky a za stálého míchání je nalijte do mléka, ihned přidejte také želatinu. Pořádně promíchejte a opět přiveďte až téměř k varu. Želatina se nesmí vařit, proto když mléko dosáhne správné teploty, rychle hrnec stáhněte z plotýnky a přidejte na kousky nalámanou bílou čokoládu. Už nevařte, čokoláda se v teplém krému sama rozpustí. Přilijte amaretto. Krém nechte za občasného promíchání vychladnout.

Šlehačku ušlehejte dotuha a vmíchejte ji do chladného krému. Poté celou směs nalijte do formy vyložené piškoty a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice. Dort nebude úplně tuhý, ale spíše nadýchaně pěnový. Před podáváním dort na vrchu ozdobte jahodami.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek