Květinové menu

Chystáte se stolovat na zahradě? Překvapte svou rodinu a hosty stylovými jarními pochoutkami zdobenými jedlými květy a určitě budete mít úspěch.

Chlebíčky s bylinkovým pestem

Budete potřebovat

  • velký svazek medvědího česneku
  • další byliny podle chuti (roketa,mladé pampeliškové listy apod.)
  • hrst kešu nebo piniových oříšků
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl
  • čerstvý tmavý chléb
  • květy lichořeřišnice

Recept

Velký svazek medvědího česneku a další čerstvé byliny (například pampeliškové listy nebo listy rokety) rozmixujte s hrstí kešu nebo piniovými oříšky. Při mixování přilévejte kvalitní olivový olej a nakonec přidejte nastrouhaný parmazánu. Pesto dosolte podle chuti. Plátky čerstvého tmavého chleba lehce nasucho opečte na rozpálené pánvi, potřete pestem a dozdobte čerstvými květy lichořeřišnice.

 

Rozkvetlý salát

Budete potřebovat

  • čerstvé listy špenátu
  • mladé listy červené řepy
  • hlávkový salát
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá meduňka
  • čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice ad.)
  • na zálivku:
  • 3 lžíce medu
  • 1,5 lžíce balzamikového octa

Recept

Všechny salátové listy dobře omyjte, větší listy natrhejte na menší kusy a dejte do mísy. Přidejte bazalkové lístky a meduňku a lehce promíchejte. Připravte si zálivku – do skleničky s uzávěrem nalijte balzamikový ocet, přidejte med, uzavřete a dobře protřepejte.

Při podávání každou porci salátu dozdobte čerstvými květy a pokapejte zálivkou.

Tip: Do salátu si můžete přidat i nakrájené jahody a na kousky rozdrobený čerstvý kozí sýr.

 

Pestrý tvarohový dezert

Budete potřebovat

  • 600 g kakaových Bebe sušenek
  • 200 g másla
  • 1000 g tvarohu (kostka, ne z vaničky)
  • 400 g moučkový cukr
  • 800 ml smetana ke šlehání
  • 50 g želatina
  • 1 citron
  • čerstvé ovoce (jahody, kiwi, pomeranče, ananas, borůvky ad.)
  • čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice, měsíček apod.)

Recept

Kakaové sušenky rozdrťte nebo rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Připravte si vyšší obdélníkový plech na pečení, potáhněte ho pečicím papírem (i po stranách) a dno pokryjte sušenkovým základem. Vložte na 10–15 minut do trouby předehřáté na 175 °C a lehce upečte. Nechte vychladnout.

Želatinu připravte podle návodu na obalu. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte předem vyšlehanou šlehačku a vařečkou promíchejte. Přidejte šťávu z jednoho citronu, želatinu a opět dobře rozmíchejte. Tvarohovou směs navrstvěte na sušenkový základ a dejte do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout. (Trochu směsi si můžete odložit stranou a později ji použít na dozdobení dezertu.)

Před podáváním nakrájejte očištěné a oloupané ovoce na tenké plátky a poklaďte je na tvarohovou vrstvu. Dezert ozdobte čerstvými květy a případně i uchovaným tvarohovým krémem, ze kterého na dort s pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou uděláte malé kopečky. Vychlazený krájejte nožem ohřátým v horké vodě na čtverečky a ihned servírujte.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek