Květinové menu

Chystáte se stolovat na zahradě? Překvapte svou rodinu a hosty stylovými jarními pochoutkami zdobenými jedlými květy a určitě budete mít úspěch.

Chlebíčky s bylinkovým pestem

Budete potřebovat

  • velký svazek medvědího česneku
  • další byliny podle chuti (roketa,mladé pampeliškové listy apod.)
  • hrst kešu nebo piniových oříšků
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl
  • čerstvý tmavý chléb
  • květy lichořeřišnice

Recept

Velký svazek medvědího česneku a další čerstvé byliny (například pampeliškové listy nebo listy rokety) rozmixujte s hrstí kešu nebo piniovými oříšky. Při mixování přilévejte kvalitní olivový olej a nakonec přidejte nastrouhaný parmazánu. Pesto dosolte podle chuti. Plátky čerstvého tmavého chleba lehce nasucho opečte na rozpálené pánvi, potřete pestem a dozdobte čerstvými květy lichořeřišnice.

 

Rozkvetlý salát

Budete potřebovat

  • čerstvé listy špenátu
  • mladé listy červené řepy
  • hlávkový salát
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá meduňka
  • čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice ad.)
  • na zálivku:
  • 3 lžíce medu
  • 1,5 lžíce balzamikového octa

Recept

Všechny salátové listy dobře omyjte, větší listy natrhejte na menší kusy a dejte do mísy. Přidejte bazalkové lístky a meduňku a lehce promíchejte. Připravte si zálivku – do skleničky s uzávěrem nalijte balzamikový ocet, přidejte med, uzavřete a dobře protřepejte.

Při podávání každou porci salátu dozdobte čerstvými květy a pokapejte zálivkou.

Tip: Do salátu si můžete přidat i nakrájené jahody a na kousky rozdrobený čerstvý kozí sýr.

 

Pestrý tvarohový dezert

Budete potřebovat

  • 600 g kakaových Bebe sušenek
  • 200 g másla
  • 1000 g tvarohu (kostka, ne z vaničky)
  • 400 g moučkový cukr
  • 800 ml smetana ke šlehání
  • 50 g želatina
  • 1 citron
  • čerstvé ovoce (jahody, kiwi, pomeranče, ananas, borůvky ad.)
  • čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice, měsíček apod.)

Recept

Kakaové sušenky rozdrťte nebo rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Připravte si vyšší obdélníkový plech na pečení, potáhněte ho pečicím papírem (i po stranách) a dno pokryjte sušenkovým základem. Vložte na 10–15 minut do trouby předehřáté na 175 °C a lehce upečte. Nechte vychladnout.

Želatinu připravte podle návodu na obalu. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte předem vyšlehanou šlehačku a vařečkou promíchejte. Přidejte šťávu z jednoho citronu, želatinu a opět dobře rozmíchejte. Tvarohovou směs navrstvěte na sušenkový základ a dejte do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout. (Trochu směsi si můžete odložit stranou a později ji použít na dozdobení dezertu.)

Před podáváním nakrájejte očištěné a oloupané ovoce na tenké plátky a poklaďte je na tvarohovou vrstvu. Dezert ozdobte čerstvými květy a případně i uchovaným tvarohovým krémem, ze kterého na dort s pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou uděláte malé kopečky. Vychlazený krájejte nožem ohřátým v horké vodě na čtverečky a ihned servírujte.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek