Jarní pochoutky (nejen) na velikonoční stůl

Vejce, nové brambory, křehká zelenina a voňavé ovoce… Jaro prostě chutná skvěle. Připravte si svěží lehká jídla plná vitaminů a čerstvých chutí.


Plněná vejce s uzeným lososem

  • 1 oloupaný malý brambor nakrájený na menší kousky
  • 6 natvrdo vařených vajec
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ¼ šálku jemně nasekaného uzeného lososa
  • 3 lžíce jemně nasekané pažitky
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře

V kastrůlku uvařte bramboru doměkka. Vejce překrojte napůl a vyjměte žloutky. Bílky nechte stranou. V misce utřete vidličkou žloutky s vařeným bramborem, majonézou a citronovou šťávou. Vmíchejte lososa a pažitku, osolte a opepřete. Naplňte směsí vařené bílky a nechte v lednici aspoň 2 hodiny vychladit. Podávejte jako předkrm nebo jako chuťovku.

 


Kuře v parmazánové košilce

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • ½ šálku majonézy
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu
  • strouhanka na obalení

Předehřejte troubu na 220 °C. Majonézu smíchejte v misce s parmazánem. Kuřecí prsa obalte nejprve v parmazánové směsi, a pak ve strouhance. Narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte asi 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s brambory.

 


Bramborový salát s polníčkem a ředkvičkami

  • 450 g vařených nových brambor nakrájených na kousky
  • 200 g polníčku
  • 1 svazek ředkviček nakrájených na plátky
  • ½ okurky nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky soli

Na zálivku:

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Nakrájené brambory, ředkvičky a okurku dejte do mísy, přidejte polníček. Zalijte zálivkou připravenou z hořčice, oleje, octa a pažitky – přísady dejte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepejte. Lehce salát promíchejte a před podáváním dejte aspoň na půl hodiny do chladu odpočinout.

 


Chřestový koláč se špenátem

  • 3 velké nové brambory
  • 16 silných stonků chřestu
  • 200 g listového špenátu
  • 3 velká vejce
  • 225 ml smetany
  • 5 listů filo těsta nebo půl balíčku listového těsta
  • sůl, pepř a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička tymiánu
  • 175 g nastrouhaného sýra, například čedaru
  • máslo na potření

Brambory uvařte v osolené vodě a nakrájejte na 1 cm silná kolečka. Chřest důkladně oloupejte (ve směru od hlavičky dolů). Pekáček vyložte pečicím papírem a na něj rozložte plátky filo těsta nebo plát rozváleného listového těsta a nechte asi 5 cm okraje přečnívat. Na těsto naskládejte vrstvu brambor, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Na to rozložte špenát. Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte na brambory. Posypejte pažitkou, petrželkou, tymiánem a strouhaným sýrem a poklaďte stonky chřestu. Okraje těsta přehrňte směrem dovnitř a potřete máslem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Koláč chutná teplý i studený.

 


Rychlý rebarborový koláč

  • 4 celá vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku oleje
  • 2 šálky oloupané rebarbory nakrájené na kousky

Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva mléko. Nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

 


Špenátové lasagne s brokolicí

  • 500 g brokolice
  • 1 balíček listového špenátu
  • 12 plátků lasagní
  • 250 ml smetany
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýra
  • pepř, sůl, muškátový oříšek

Brokolici uvařte do poloměkka a nadrobno rozsekejte. Z másla a mouky udělejte jíšku a rozřeďte ji chladným vývarem. Přidejte smetanu a uvařte bešamelovou omáčku, okořeňte solí, pepřem a muškátem. Polovinu dejte stranou, do druhé poloviny zamíchejte brokolici a špenát.

Pekáček malinko vymažte máslem a rozprostřeme do něj polovinu bešamelové omáčky. Na omáčku narovnejte plátky syrových lasagní tak, aby se nepřekrývaly. Pak dejte polovinu zeleninové směsi, ještě jednou lasagne, zeleninu a znovu lasagne, které budou tvořit horní vrstvu. Tu potřete zbývající částí bílé bešamelové omáčky a posypejte sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte asi 45 minut, až vidlička projede bez zábrany všemi vrstvami.

 


Jahodový cheesecake

  • 150 g máslových sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 500 g krémového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 50 ml vařící vody
  • 1 balíček jahod
  • 1 balíček červeného želé

Dno i boky dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice. Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky důkladně vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte do formy na sušenkový základ, uhlaďte a nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je špičkou nahoru v soustředných kruzích na ztuhlý povrch cheesecaku ve směru od středu k okraji. Balíček červeného želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte další asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce. Při servírování dort krájejte nožem namočeným v horké vodě.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek