Domácí italská kuchyně

Patří k nejoblíbenějším světovým kuchyním, a to i u nás. Také máte rádi pizzu nebo třeba bramborové gnocchi? Tak proč si je nepřipravit doma – vyzkoušejte naše recepty.


Gnocchi s rajčatovou omáčkou

Budete potřebovat

na těsto:

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl

na omáčku:

  • plechovku konzervovaných rajčat
  • cherry rajčátka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci cukru
  • sůl
  • pepř
  • čerstvou bazalku
  • parmazán na posypání

Ještě horké brambory, uvařené ve slupce do poloměkka a oloupané, prolisujte do mísy nebo nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, mouku a vejce a velmi rychle vypracujte těsto. Na pomoučeném vále ho rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte váleček a nožem krájejte asi 1 cm dlouhé noky. Každý obalte v mouce a vidličkou mírně smáčkněte. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty (když vyplavou, jsou hotové).
Nadrobno nasekanou cibulku orestujte v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek, pár přepůlených cherry rajčátek a konzervovaná rajčata. Poduste asi 15 minut. Přidejte nasekanou čerstvou bazalku, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti.
Gnocchi podávejte teplé přelité rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným parmazánem.


Gnocchi se sýrovou omáčkou

Budete potřebovat

  • domácí gnocchi
  • 200 g nivy
  • 200 ml smetany na vaření
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • pepř

Gnocchi připravte podle receptu na gnocchi s rajčatovou omáčkou. Do pánve vlijte smetanu, zahřejte, přidejte rozdrobenou nivu a za stálého míchání nechte sýr rozpustit. Dochuťte čerstvými bylinkami (bazalkou, pažitkou, tymiánem apod.), přidejte uvařené gnocchi, promíchejte a ihned podávejte.

 

Pizza s feferonkami

Budete potřebovat

na těsto (na 4 ks):

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • špetku soli
  • špetku cukru

na omáčku:

  • konzervovaná rajčata
  • sůl
  • pepř
  • trochu cukru

na oblohu:

  • pikantní klobásu
  • čerstvou šunku
  • cherry rajčátka
  • feferonka
  • černé olivy
  • mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá rukola

Troubu předehřejte na 240 °C. Konzervovaná rajčata dejte do misky, rozmixujte a podle chuti osolte, opepřete a trochu oslaďte, pokud jsou kyselá. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí, sůl, cukr, přidejte vlažnou vodu a olej a uhněťte hladké těsto. Těsto odložte v míse přikryté utěrkou na teplé místo a nechte 60 minut kynout. Když těsto vykyne, na pomoučeném vále z něj vytvořte placku a dejte na plech. Těsto potřete připravenou rajčatovou omáčkou a poklaďte plátky klobásy, šunkou, přepůlenými cherry rajčátky, nakrájenou feferonkou a černými olivami. Posypte ji nasekanými bazalkovými lístky a nastrouhanou mozzarellou. Pečte 15 až 20 minut v předehřáté troubě dozlatova a podávejte ozdobenou čerstvou rukolou.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek