Palačinky naslano

Jemné palačinky si většinou spojujeme se sladkou ovocnou či tvarohovou náplní. Co si je tentokrát připravit naslano, třeba s čerstvým jarním špenátem?

Jemné palačinky si většinou spojujeme se sladkou ovocnou či tvarohovou náplní. Co si je tentokrát připravit naslano, třeba s čerstvým jarním špenátem?

Základní těsto na palačinky

Budete potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml vody
  • 3 vejce
  • 1 špetku soli
  • přepuštěné máslo na smažení

Všechny ingredience dejte do mísy a důkladně promíchejte, až vznikne řidší těsto. Nechte ho 30 minut odstát a poté na dobře rozehřáté pánvi (se silným dnem) potřené přepuštěným máslem smažte tenké palačinky.


Palačinky se špenátem a houbami

Budete potřebovat

  • 12 čerstvě usmažených palačinek
  • 500 g pevnějších hub (například žampionů, lišek nebo hříbků)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 50 g plocholisté petržele
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 150 g čerstvého sýra (například Lučiny)
  • 500 g nastrouhané mozzarelly

Připravte si 12 palačinek. Troubu předehřejte na 175 °C. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Olej rozpalte na pánvi a houby na něm asi 10 minut opékejte. Přidejte nasekanou petržel, tymián, prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete a krátce, asi jednu minutu, ještě opékejte. Poté stáhněte plamen na polovinu, přidejte špenát a dvě minuty duste. Nakonec vmíchejte čerstvý sýr. Každou palačinku potřete náplní, posypte mozzarellou, sbalte a naskládejte do pekáčku. V předehřáté troubě nechte 15 minut prohřát. Podávejte teplé.


Palačinky se špenátem a ricottou

Budete potřebovat

  • 12 palačinek
  • 600 g čerstvého špenátu
  • 20 g másla
  • 250 g sýra ricotta
  • 120 g mascarpone
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Připravte si 12 palačinek. Špenát spařte a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a na mírném ohni špenát osmažte. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nechte vychladnout. Mezitím si smíchejte ricottu, mascarpone, sůl a parmazán. Přidejte špenát a promíchejte. Usmažené palačinky naplňte špenátovou náplní a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Opojné šeříky

Opojné šeříky

Máte také tak rádi vůni šeříků? Jejich krásné bohaté květy jsou každé jaro ozdobou zahrady. Víte, že jich existuje více druhů? Vyberte si, které z nich budou vaší zahradě nejvíce slušet.

Celý článek

Jarní síla špenátu

Jarní síla špenátu

Ze špenátu nemusíte připravovat jen polévku nebo přílohu k masu. Zkuste jej využít například jako náplň do koláče či šátečků, nebo ho přidejte přímo do těsta.

Celý článek

Krakelovaná konvička

Krakelovaná konvička

Obyčejnou plechovou konvičku můžete proměnit k nepoznání – jen s pomocí barev a ubrousků s pěkným motivem. Pusťte se do toho s námi a dejte jí tak nový život.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.