Oblíbené květákové recepty

Je zdravý, snadno dostupný a můžete z něj vykouzlit skvělé pokrmy. Pochutnejte si s námi na dobrotách, které nám rády připravovaly už naše babičky.


Květákové placičky se sýrem

Budete potřebovat

  • 1 středně velký květák
  • 50 g eidamu
  • 100 g strouhanky
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • olej na smažení

Očištěný květák uvařte v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka. Sýr nastrouhejte a smíchejte se strouhankou. Vajíčka rozšlehejte. Uvařený, vychladlý květák nastrouhejte nahrubo do mísy, přisolte, opepřete, přidejte rozšlehaná vejce a mouku. Vše spojte v nepříliš tuhé těsto a tvořte z něj mokrou rukou placičky. Obalujte je ve strouhance smíchané se sýrem a smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.


Krémová květáková polévka

Budete potřebovat

  • 1 středně velký květák
  • 30 g másla
  • 1 cibuli
  • 1 větší bramboru
  • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Omytý květák rozeberete na růžičky. V kastrolu rozehřejte máslo a krátce osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na kostky nakrájenou bramboru, růžičky květáku a promíchejte. Přilijte vývar a vařte do změknutí, přibližně 10 minut.
Jakmile je vše měkké, nechte chvíli vychladnout a ponorným mixérem rozmixujte polévku dohladka. Poté pomalu přidávejte smetanu a znovu mixujte na jemný krém. Podle chuti osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Podávejte ozdobenou opečenými růžičkami květáku a najemno nasekanou pažitkou.


Zapečený květák s kysanou smetanou

Budete potřebovat

  • 1 menší květák
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 100 g eidamu, goudy nebo čedaru
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání pekáčku

Květák uvařte v osolené vodě, nechte trochu vychladnout a nadrobno nasekejte. Troubu předehřejte na 200 °C. Zakysanou smetanu smíchejte s vejci, osolte a opepřete. Do vymazaného pekáčku dejte květák a zalijte ho vaječnou směsí. Povrch posypte nastrouhaným sýrem a dejte do trouby asi na 30 minut zapéct dozlatova.


Obalovaný květák pečený v troubě

Budete potřebovat

  • 1 větší květák
  • 2 vejce
  • hladkou mouku a strouhanku na obalení
  • sůl
  • olej

Syrový květák rozeberte na menší růžičky, velké rozpulte. Opláchněte je a dostatečně osolte. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem a pokapejte olejem. Z vajec, mouky, soli a trošky vody vymíchejte hladké těstíčko. Růžičky syrového květáku namočte v těstíčku a poté ještě obalte ve strouhance. Obalený květák naskládejte na plech a na povrchu jej ještě potřete olejem. Pečte asi 20 minut, poté obraťte a dopékejte dalších 20 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Znáte malinoostružiníky?

Znáte malinoostružiníky?

Rod ostružiníků je velmi bohatý, ačkoli na zahradách se většinou pěstují jen dva jeho zástupci – maliníky a ostružiníky. Kromě nich ale najdete i méně známé druhy, jejichž plody jsou také jedlé.

Celý článek

Jaro v růžové

Jaro v růžové

Barvy jsou při výběru rostlin velmi důležité. Platí to i pro dřeviny, zvlášť ty kvetoucí na jaře, kdy jiné druhy teprve raší. Pokud máte rádi růžovou a hledáte zajímavý keř do své zahrady, zkuste mandloně nebo lýkovce.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.