Oblíbené květákové recepty
Květákové placičky se sýrem
Budete potřebovat
- 1 středně velký květák
- 50 g eidamu
- 100 g strouhanky
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- kmín
- pepř
- olej na smažení
Očištěný květák uvařte v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka. Sýr nastrouhejte a smíchejte se strouhankou. Vajíčka rozšlehejte. Uvařený, vychladlý květák nastrouhejte nahrubo do mísy, přisolte, opepřete, přidejte rozšlehaná vejce a mouku. Vše spojte v nepříliš tuhé těsto a tvořte z něj mokrou rukou placičky. Obalujte je ve strouhance smíchané se sýrem a smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Krémová květáková polévka
Budete potřebovat
- 1 středně velký květák
- 30 g másla
- 1 cibuli
- 1 větší bramboru
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- špetku mletého muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Omytý květák rozeberete na růžičky. V kastrolu rozehřejte máslo a krátce osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na kostky nakrájenou bramboru, růžičky květáku a promíchejte. Přilijte vývar a vařte do změknutí, přibližně 10 minut.
Jakmile je vše měkké, nechte chvíli vychladnout a ponorným mixérem rozmixujte polévku dohladka. Poté pomalu přidávejte smetanu a znovu mixujte na jemný krém. Podle chuti osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Podávejte ozdobenou opečenými růžičkami květáku a najemno nasekanou pažitkou.
Zapečený květák s kysanou smetanou
Budete potřebovat
- 1 menší květák
- 200 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 100 g eidamu, goudy nebo čedaru
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání pekáčku
Květák uvařte v osolené vodě, nechte trochu vychladnout a nadrobno nasekejte. Troubu předehřejte na 200 °C. Zakysanou smetanu smíchejte s vejci, osolte a opepřete. Do vymazaného pekáčku dejte květák a zalijte ho vaječnou směsí. Povrch posypte nastrouhaným sýrem a dejte do trouby asi na 30 minut zapéct dozlatova.
Obalovaný květák pečený v troubě
Budete potřebovat
- 1 větší květák
- 2 vejce
- hladkou mouku a strouhanku na obalení
- sůl
- olej
Syrový květák rozeberte na menší růžičky, velké rozpulte. Opláchněte je a dostatečně osolte. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem a pokapejte olejem. Z vajec, mouky, soli a trošky vody vymíchejte hladké těstíčko. Růžičky syrového květáku namočte v těstíčku a poté ještě obalte ve strouhance. Obalený květák naskládejte na plech a na povrchu jej ještě potřete olejem. Pečte asi 20 minut, poté obraťte a dopékejte dalších 20 minut dozlatova.