Nádivka čili hlavička, sekanina či řežábek

Patří k tradičním velikonočním pokrmům, ale můžete si ji připravit kdykoli během roku. Kromě vajec a jarních bylinek do ní patří i nasekané kousky masa, odtud její další názvy.

Kynutá velikonoční nádivka

Budete potřebovat

  • 10 rohlíků
  • 10 vajec
  • 1 kostku droždí
  • 500 ml mléka
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránku
  • 125 g tuku
  • 750 g vařeného uzeného masa
  • 1 hrst polohrubé mouky
  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 hrst dětské krupičky
  • 1 šálek čerstvých kopřiv nasekaných nadrobno
  • tuk na vymazání hrubou mouku na vysypání pekáče

recept

Rohlíky nakrájejte na plátky, mléko dejte vařit a přidejte do něj tuk. Horkým mlékem zalijte rohlíky. Přidejte vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, rozdrobte kostku droždí a vše dobře rozmíchejte. Poté přidejte uzené maso, hrst polohrubé mouky, hrst hrubé mouky a hrst dětské krupičky. Vše znovu promíchejte a přidejte čerstvé kopřivy nasekané nadrobno. Pekáč vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, nalijte do něj těsto a nechte je asi hodinu kynout.
Po vykynutí nádivku upečte v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova.

Hlavička ze tří druhů masa

Budete potřebovat:

  • 200 g uzené krkovice
  • 200 g kuřecího masa
  • 200 g vepřové plece
  • 6 vajec
  • hrst mladých kopřiv
  • svazek zelené petrželky
  • 6 žemlí
  • 120 ml mléka
  • pepř, sůl
  • špetku muškátového květu
  • tuk na vymaštění pekáče

recept

Uzené a kuřecí maso uvařte každé zvlášť doměkka. Vepřovou plec omyjte, osolte a upečte. Maso dejte vychladnout a poté ho nakrájejte na kostičky. Omyté kopřivy a petrželovou nať nasekejte nadrobno. Žemle pokrájejte na kostičky, vložte do misky a navlhčete mlékem, vývarem z uzeného masa a můžete přidat i trochu výpečků z vepřového masa.
K žemlím přidejte pokrájené maso a nasekané bylinky, podle chuti osolte a okořeňte. Nakonec vmíchejte žloutky, dobře promíchejte a do hmoty opatrně zapracujte tuhý sníh z bílků. Pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 140 °C.

Babiččina nádivka

Budete potřebovat:

  • 200 g vepřového ramínka
  • 250 g hovězího nebo telecího masa
  • 250 g uzeného masa
  • 6 rohlíků
  • 250 ml vývaru z masa
  • 6 vajec
  • jarní bylinky
  • mletý pepř, muškátový oříšek
  • tuk na vymazání pekáčku

recept

Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte vývarem. Uvařené maso pokrájejte na kousky, přidejte
namočené rohlíky, žloutky, posekané bylinky, okořeňte a osolte. Nakonec do hmoty vmíchejte pevně ušlehaný sníh. Směs dejte do vymazaného pekáčku a zapečte při 150 °C dočervena.

Kopřivová nádivka se slaninou

Budete potřebovat

  • 300 g libového uzeného bůčku
  • 4 čerstvá vejce
  • 4 vejce natvrdo
  • 5 rohlíků
  • trochu mléka
  • misku spařených kopřiv
  • 100 g anglické slaniny
  • pepř, sůl

recept

V mléce zvlhčené rohlíky, 4 rozkvedlaná vejce, na kostičky nakrájené maso a nasekané kopřivy osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pekáček vyložte pečicím papírem, ten pokryjte plátky slaniny a na ně navršte polovinu směsi. Na ni urovnejte půlky zbylých čtyř vajec uvařených natvrdo, překryjte je zbylou nádivkou, formu vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte 45 až 50 minut.

Nádivka bez masa

Budete potřebovat:

  • 400 g čerstvých lístků z mladých kopřiv
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks rohlíků
  • 3 ks vajec
  • 3 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hrubé mouky – na vysypání formy

Na vymazání

  • 1 lžíce másla

recept

Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte omyté a pokrájené mladé kopřivy.
Směs duste zhruba pět minut, potom do ní přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte je do misky, přidejte k nim žloutky a kopřivovou směs. Pečlivě promíchejte, až se vše spojí. Nakonec do této směsi opatrně vmíchejte tuhý sníh, vyšlehaných z bílků se špetkou soli. Pekáček vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a pomocí stěrky do ní přendejte nádivku. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek