Nádivka čili hlavička, sekanina či řežábek
Kynutá velikonoční nádivka
Budete potřebovat
- 10 rohlíků
- 10 vajec
- 1 kostku droždí
- 500 ml mléka
- česnek
- sůl, pepř, majoránku
- 125 g tuku
- 750 g vařeného uzeného masa
- 1 hrst polohrubé mouky
- 1 hrst hrubé mouky
- 1 hrst dětské krupičky
- 1 šálek čerstvých kopřiv nasekaných nadrobno
- tuk na vymazání hrubou mouku na vysypání pekáče
recept
Rohlíky nakrájejte na plátky, mléko dejte vařit a přidejte do něj tuk. Horkým mlékem zalijte rohlíky. Přidejte vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, rozdrobte kostku droždí a vše dobře rozmíchejte. Poté přidejte uzené maso, hrst polohrubé mouky, hrst hrubé mouky a hrst dětské krupičky. Vše znovu promíchejte a přidejte čerstvé kopřivy nasekané nadrobno. Pekáč vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, nalijte do něj těsto a nechte je asi hodinu kynout.
Po vykynutí nádivku upečte v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova.
Hlavička ze tří druhů masa
Budete potřebovat:
- 200 g uzené krkovice
- 200 g kuřecího masa
- 200 g vepřové plece
- 6 vajec
- hrst mladých kopřiv
- svazek zelené petrželky
- 6 žemlí
- 120 ml mléka
- pepř, sůl
- špetku muškátového květu
- tuk na vymaštění pekáče
recept
Uzené a kuřecí maso uvařte každé zvlášť doměkka. Vepřovou plec omyjte, osolte a upečte. Maso dejte vychladnout a poté ho nakrájejte na kostičky. Omyté kopřivy a petrželovou nať nasekejte nadrobno. Žemle pokrájejte na kostičky, vložte do misky a navlhčete mlékem, vývarem z uzeného masa a můžete přidat i trochu výpečků z vepřového masa.
K žemlím přidejte pokrájené maso a nasekané bylinky, podle chuti osolte a okořeňte. Nakonec vmíchejte žloutky, dobře promíchejte a do hmoty opatrně zapracujte tuhý sníh z bílků. Pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 140 °C.
Babiččina nádivka
Budete potřebovat:
- 200 g vepřového ramínka
- 250 g hovězího nebo telecího masa
- 250 g uzeného masa
- 6 rohlíků
- 250 ml vývaru z masa
- 6 vajec
- jarní bylinky
- mletý pepř, muškátový oříšek
- tuk na vymazání pekáčku
recept
Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte vývarem. Uvařené maso pokrájejte na kousky, přidejte
namočené rohlíky, žloutky, posekané bylinky, okořeňte a osolte. Nakonec do hmoty vmíchejte pevně ušlehaný sníh. Směs dejte do vymazaného pekáčku a zapečte při 150 °C dočervena.
Kopřivová nádivka se slaninou
Budete potřebovat
- 300 g libového uzeného bůčku
- 4 čerstvá vejce
- 4 vejce natvrdo
- 5 rohlíků
- trochu mléka
- misku spařených kopřiv
- 100 g anglické slaniny
- pepř, sůl
recept
V mléce zvlhčené rohlíky, 4 rozkvedlaná vejce, na kostičky nakrájené maso a nasekané kopřivy osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pekáček vyložte pečicím papírem, ten pokryjte plátky slaniny a na ně navršte polovinu směsi. Na ni urovnejte půlky zbylých čtyř vajec uvařených natvrdo, překryjte je zbylou nádivkou, formu vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte 45 až 50 minut.
Nádivka bez masa
Budete potřebovat:
- 400 g čerstvých lístků z mladých kopřiv
- 1 ks cibule
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 4 ks rohlíků
- 3 ks vajec
- 3 špetky soli
- 2 špetky mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce hrubé mouky – na vysypání formy
Na vymazání
- 1 lžíce másla
recept
Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte omyté a pokrájené mladé kopřivy.
Směs duste zhruba pět minut, potom do ní přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte je do misky, přidejte k nim žloutky a kopřivovou směs. Pečlivě promíchejte, až se vše spojí. Nakonec do této směsi opatrně vmíchejte tuhý sníh, vyšlehaných z bílků se špetkou soli. Pekáček vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a pomocí stěrky do ní přendejte nádivku. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.