Dejte zelenou zdravému jídlu

Zažeňte jarní únavu vitaminy. Připravte si dobré menu ze zelených potravin. Jsou zdravé a chutnají báječně.

Hráškový krém

Budete potřebovat

  • 50 g másla
  • 40 g cibule
  • 50 g pórku
  • 500 g zeleného hrášku
  • 100 ml 12% smetany
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

K podávání:

  • opečenou slaninu
  • zakysanou smetanu

Recept

1 V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidejte zelený hrášek, ještě krátce orestujte a podlijte zeleninovým vývarem.

2 Krátce povařte, jen 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Poté směs rozmixujte kuchyňským mixérem, můžete ho ještě přecedit přes síto. Podle chuti osolte a opepřete.

3 Podávejte s opečenou slaninou a lžící zakysané smetany.

Brokolicový slaný koláč

Budete potřebovat

  • 1 větší brokolici
  • 100 g tvrdého sýra typu eidam
  • 200 g lučiny
  • 1 zakysanou smetanu
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • balíček křehkého těsta

Recept

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozválejte na velikost koláčové formy a vložte dovnitř. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír, vsypte hrst suchých fazolí na zatížení a dejte do trouby na 10 minut předpéct.

2 Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v páře do poloměkka. V míse promíchejte lučinu se zakysanou smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem, osolte a opepřete.

3 Z předpečeného těsta sundejte fazole. Rozložte na něj část brokolice, zalijte vaječnou směsí a vložte zbylou brokolici. Pečte 25 až 30 minut, dokud směs není pevná. Hotový koláč nechte 5 minut vychladnout a podávejte.

Špenátový závin s nivou

Budete potřebovat

  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • 150 g rozdrobené nivy
  • listové těsto
  • 1 vejce

Recept

1 Na másle krátce opečte 3 pokrájené stroužky česneku; přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.

2 Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte a závin potřete vajíčkem.

3 V troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek