Dejte zelenou zdravému jídlu

Zažeňte jarní únavu vitaminy. Připravte si dobré menu ze zelených potravin. Jsou zdravé a chutnají báječně.

Hráškový krém

Budete potřebovat

  • 50 g másla
  • 40 g cibule
  • 50 g pórku
  • 500 g zeleného hrášku
  • 100 ml 12% smetany
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

K podávání:

  • opečenou slaninu
  • zakysanou smetanu

Recept

1 V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidejte zelený hrášek, ještě krátce orestujte a podlijte zeleninovým vývarem.

2 Krátce povařte, jen 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Poté směs rozmixujte kuchyňským mixérem, můžete ho ještě přecedit přes síto. Podle chuti osolte a opepřete.

3 Podávejte s opečenou slaninou a lžící zakysané smetany.

Brokolicový slaný koláč

Budete potřebovat

  • 1 větší brokolici
  • 100 g tvrdého sýra typu eidam
  • 200 g lučiny
  • 1 zakysanou smetanu
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • balíček křehkého těsta

Recept

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozválejte na velikost koláčové formy a vložte dovnitř. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír, vsypte hrst suchých fazolí na zatížení a dejte do trouby na 10 minut předpéct.

2 Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v páře do poloměkka. V míse promíchejte lučinu se zakysanou smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem, osolte a opepřete.

3 Z předpečeného těsta sundejte fazole. Rozložte na něj část brokolice, zalijte vaječnou směsí a vložte zbylou brokolici. Pečte 25 až 30 minut, dokud směs není pevná. Hotový koláč nechte 5 minut vychladnout a podávejte.

Špenátový závin s nivou

Budete potřebovat

  • 3 stroužky česneku
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • 150 g rozdrobené nivy
  • listové těsto
  • 1 vejce

Recept

1 Na másle krátce opečte 3 pokrájené stroužky česneku; přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.

2 Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte a závin potřete vajíčkem.

3 V troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Jahodové mlsání

Jahodové mlsání

Oslaďte si život, připravte si svěží dezert s vůní a chutí jahod. Můžete s ním potěšit svou drahou polovičku, děti či přátele nebo si ho dopřát jen tak, pro zlepšení nálady.

Celý článek

Valentýnská srdíčka

Valentýnská srdíčka

Upečte svým milovaným valentýnské překvapení. Pěkně nazdobená srdíčka je nejen pohladí po duši, ale ještě si na nich rádi pochutnají. Pusťte se do toho spolu s námi.

Celý článek

Bramborové večeře

Bramborové večeře

Jídla z brambor jsou chutná a jednoduchá na přípravu. Váháte, co rychle připravit k večeři? Co třeba zapečené brambory nebo vláčné bramborové placičky? vyberte si z našich receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.