Foto: Shutterstock

Čerstvé bylinky v hlavní roli

Dopřejte si vitaminy a další životabudiče z jarních bylinek. Mají svěží zelenou barvu, výraznou chuť a léčivé schopnosti. Na vašem stole by proto určitě neměly chybět.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Budete potřebovat:

  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
  • 150 g majonézy
  • 1 lžičku plnotučná hořčice
  • 1 lžičku vinného octa
  • sůl
  • bílý pepř

Postup:

Medvědí česnek očistěte, zbavte kořínků a poškozených či zavadlých částí. Pak ho opláchněte a pokrájejte na kousky.

Uvařená vejce oloupejte, přepulte, žloutky vyjměte stranou a bílky pokrájejte na malé kostičky.

V míse smíchejte majonézu, hořčici a ocet. Na jemném struhadle přistrouhejte žloutky a vše metličkou vymíchejte dohladka. Pokud chcete, můžete zálivku přisladit špetkou cukru.

Do připravené zálivky vložte pokrájené bílky a medvědí česnek a jemně promíchejte. Hotový salát nechte před podávání 24 hodin (nebo alespoň přes noc) odležet, aby se chuti spojily.

Podle potřeby odleželý salát dosolte a ochuťte čerstvě mletým bílým pepřem. Podávejte s bílým pečivem.

 

Foto: Shutterstock

Polévka z medvědího česneku

Budete potřebovat:

  • 50 g cibule
  • 1–2 stroužky česneku
  • 100 g brambor
  • sůl a pepř
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 200 g čerstvého medvědího česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • chléb na krutony

Postup:

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a zpěňte na rozehřátém másle. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte je k cibuli a česneku. Osolte, opepřete a přilijte víno.

Jakmile se víno svaří na polovinu, přilijte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 20 minut.

Od listů medvědího česneku odkrojte stonky a přidejte je do polévky. Listy rozmixujte s trochou vody na jemnou pastu.

Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte do polévky smetanu, mixujte a přidávejte postupně pastu z medvědího česneku. Na závěr vše dobře rozmixujte.

Hotovu polévku podávejte s chlebovými krutony.

 

Foto: Shutterstock

Quiche se špenátem a jarní cibulkou

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 ml studené vody
  • špetku soli

Na náplň:

  • 300 g čerstvého baby špenátu
  • 100 g jarní cibulky
  • 200 g jemného zeleného hrášku
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 100 g goudy
  • pepř
  • sůl

Postup:

Do mísy prosejte hladkou mouku, osolte, přidejte změklé máslo a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidávejte i studenou vodu. Těsto krátce prohněťte do hladka a nechte v lednici alespoň 20 minut odpočinout.

Máslem vymažte dortovou formu o průměru 22 cm a předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte, vložte do formy a dno propíchejte vidličkou. Zatižte ho fazolemi, aby se při předpečení korpus nenafoukl. Vložte do trouby a pečte 15 minut.

Špenát propláchněte a lehce poduste na pánvi. Česnek nakrájejte na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka. Společně s hráškem vše rozprostřete na zchladlý předpečený korpus.

Ušlehejte vejce, smetanu a zakysanou smetanu, osolte a opepřete. Směsí zalijte quiche a navrch ho posypte nastrouhanou goudou. Pečte v troubě na 180 °C přibližně 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

3 recepty na skvělé letní osvěžení

3 recepty na skvělé letní osvěžení

Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Vyzkoušejte třeba domácí limoncello nebo levandulovou limonádu! Nebo je libo něco ostřejšího? A co třeba vodka s levandulí?

Celý článek