Foto: Unsplash
3 skvělé tipy na polévky, které zahřejí a zasytí
Polský boršč s oušky
Budete potřebovat:
- 2 větší červené řepy
- 2 cibule
- 1 petržel
- 1 mrkev
- petrželovou nať nebo libeček
- bobkový list
- nové koření
- 1 lžičku cukru
- 1–2 lžíce octa
- sůl
- 1 kostku zeleninového vývaru (nebo čerstvý vývar)
Na nudlová ouška:
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžíce oleje
- 100 ml studené vody
- trošku soli
- řepné pyré
- zakysanou smetanu k podávání
Postup:
Zeleninu nakrájejte, zalijte vodou (asi 3–4 litry) a dejte vařit s kostkou zeleninového vývaru (můžete použít čerstvý vývar), bobkovým listem, novým kořením a čerstvou petrželovou natí. Uvařte doměkka a nať z polévky vyjměte. Dochuťte solí, cukrem a octem.
Větší část zeleniny z polévky vyberte a rozmixujte. Toto pyré použijete jako náplň do oušek, která budete servírovat v polévce. Pyré dochuťte solí a pepřem.
Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto. Vyválejte ho na tenký plát a větší sklenicí vykrajujte kolečka. Každé naplňte lžičkou pyré, přeložte, uzavřete do půlměsíce a rohy spojte a zmáčkněte do tvaru ouška. Vhazujte je do vroucí osolené vody. Jsou uvařená, když vyplavou na povrch.
Do každého talíře vložte ouška, zalijte je polévkou i s kousky vařené zeleniny a posypte čerstvými bylinkami. Můžete podávat se lžící zakysané smetany.
Foto: Shutterstock
Tradiční rybí polévka
Budete potřebovat:
- 500 g rybích kostí
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 50 g cibule
- 5 kuliček celého černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových lístků
- sůl
- 2 l vody
- 300 g kořenové zeleniny
- 100 g cibule
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1,5 l rybího vývaru
- 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí
- 1 svazek petrželky
- špetka muškátový květu
- pepř
- sůl
Na krutonky:
- 150 g veky
- 1 stroužek česneku
- 30 g másla
- sůl
Postup:
Do studené vody vložte rybí kosti a zeleninu, přiveďte je k varu, stáhněte plamen, seberte pěnu, přidejte koření a nechte mírně probublávat asi 1 hodinu. Pak přes husté síto vývar sceďte.
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte nadrobno, orestujte na másle, zaprašte moukou, zalijte trochou zchladlého vývaru, zavařte jíšku a krátce provařte. Dolijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené rybí maso (popřípadě jikry a mlíčí, které jste si uvařili zvlášť v osolené vodě) a dochuťte solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem
Veku nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Nakonec přidejte utřený česnek se solí. Hotovou polévku podávejte s krutonky a nasekanou petrželkou.
Foto: Shutterstock
Krémová houbová polévka
Budete potřebovat:
- 700 g hub (čerstvých nebo sušených)
- 3 lžíce másla
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- 700 ml kuřecího vývaru
- sůl, pepř
- 1 lžičku drceného kmínu
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 hrst petrželky
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. (Můžete použít i sušené, předem namočené houby nebo kombinaci čerstvých a sušených hub). Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou.
Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opékejte asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a 20 minut vařte. Pak polévku rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a kmínem.
Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou.
Foto: Shutterstock