Foto: Unsplash

3 skvělé tipy na polévky, které zahřejí a zasytí

Připravte si s námi tradiční českou rybí polévku. Nebo raději vyzkoušíte polský boršč s nudlovými oušky či krémovou houbovou polévku jako od babičky?

Polský boršč s oušky

Budete potřebovat:

  • 2 větší červené řepy
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • petrželovou nať nebo libeček
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžičku cukru
  • 1–2 lžíce octa
  • sůl
  • 1 kostku zeleninového vývaru (nebo čerstvý vývar)

Na nudlová ouška:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml studené vody
  • trošku soli
  • řepné pyré
  • zakysanou smetanu k podávání

Postup:

Zeleninu nakrájejte, zalijte vodou (asi 3–4 litry) a dejte vařit s kostkou zeleninového vývaru (můžete použít čerstvý vývar), bobkovým listem, novým kořením a čerstvou petrželovou natí. Uvařte doměkka a nať z polévky vyjměte. Dochuťte solí, cukrem a octem.

Větší část zeleniny z polévky vyberte a rozmixujte. Toto pyré použijete jako náplň do oušek, která budete servírovat v polévce. Pyré dochuťte solí a pepřem.

Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto. Vyválejte ho na tenký plát a větší sklenicí vykrajujte kolečka. Každé naplňte lžičkou pyré, přeložte, uzavřete do půlměsíce a rohy spojte a zmáčkněte do tvaru ouška. Vhazujte je do vroucí osolené vody. Jsou uvařená, když vyplavou na povrch.

Do každého talíře vložte ouška, zalijte je polévkou i s kousky vařené zeleniny a posypte čerstvými bylinkami. Můžete podávat se lžící zakysané smetany.

 

Foto: Shutterstock

Tradiční rybí polévka

Budete potřebovat:

  • 500 g rybích kostí
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových lístků
  • sůl
  • 2 l vody
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1,5 l rybího vývaru
  • 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí
  • 1 svazek petrželky
  • špetka muškátový květu
  • pepř
  • sůl

Na krutonky:

  • 150 g veky
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g másla
  • sůl

Postup:

Do studené vody vložte rybí kosti a zeleninu, přiveďte je k varu, stáhněte plamen, seberte pěnu, přidejte koření a nechte mírně probublávat asi 1 hodinu. Pak přes husté síto vývar sceďte.

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte nadrobno, orestujte na másle, zaprašte moukou, zalijte trochou zchladlého vývaru, zavařte jíšku a krátce provařte. Dolijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené rybí maso (popřípadě jikry a mlíčí, které jste si uvařili zvlášť v osolené vodě) a dochuťte solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem

Veku nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Nakonec přidejte utřený česnek se solí. Hotovou polévku podávejte s krutonky a nasekanou petrželkou.

 

Foto: Shutterstock

 

Krémová houbová polévka

Budete potřebovat:

  • 700 g hub (čerstvých nebo sušených)
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 hrst petrželky

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. (Můžete použít i sušené, předem namočené houby nebo kombinaci čerstvých a sušených hub). Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou.

Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opékejte asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a 20 minut vařte. Pak polévku rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a kmínem.

Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou.

 

Foto: Shutterstock


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články