Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Chřestová polévka s pestem

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

1 Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.

2 V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.

3 Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 


Polévka s divokým česnekem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g brokolice
  • 200 g brambor
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 g medvědího česneku
  • 6 mátových lístků
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • smetana k podávání

 

1 Oloupanou cibuli nasekejte najemno, dejte ji do hrnce s rozpáleným olivovým olejem a restujte do změknutí. Brokolici rozeberte na růžičky, oloupané brambory nakrájejte na kostky. Přidejte zeleninu k cibulce a opékejte asi 5 minut. Přilijte vývar a nechte vařit 20 minut.

2 Omytý medvědí česnek nakrájejte nahrubo a přidejte i s mátovými lístky do polévky. Odstavte z ohně, rozmixujte a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte, přidejte strouhaný muškátový oříšek a citronovou šťávu. Podávejte se lžící smetany.

 

 


Zelená jarní polévka

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 300 g špenátu
  • 120 g mladých kopřiv
  • 80 g medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 200 ml smetany
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • zelené lístky a jedlé květy

 

1 Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte špenát, pokrájený medvědí česnek a kopřivy. Zalijte vývarem a povařte 5 minut. Osolte, opepřete a když je zelenina měkká, rozmixujte.

2 Vmíchejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, případně dosolte. Polévku podávejte ozdobenou jedlými květy (sedmikráskami, fialkami, petrklíčem apod.) a lístky špenátu nebo medvědího česneku.


Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.