Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Chřestová polévka s pestem

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

1 Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.

2 V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.

3 Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 


Polévka s divokým česnekem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g brokolice
  • 200 g brambor
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 g medvědího česneku
  • 6 mátových lístků
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • smetana k podávání

 

1 Oloupanou cibuli nasekejte najemno, dejte ji do hrnce s rozpáleným olivovým olejem a restujte do změknutí. Brokolici rozeberte na růžičky, oloupané brambory nakrájejte na kostky. Přidejte zeleninu k cibulce a opékejte asi 5 minut. Přilijte vývar a nechte vařit 20 minut.

2 Omytý medvědí česnek nakrájejte nahrubo a přidejte i s mátovými lístky do polévky. Odstavte z ohně, rozmixujte a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte, přidejte strouhaný muškátový oříšek a citronovou šťávu. Podávejte se lžící smetany.

 

 


Zelená jarní polévka

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 300 g špenátu
  • 120 g mladých kopřiv
  • 80 g medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 200 ml smetany
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • zelené lístky a jedlé květy

 

1 Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte špenát, pokrájený medvědí česnek a kopřivy. Zalijte vývarem a povařte 5 minut. Osolte, opepřete a když je zelenina měkká, rozmixujte.

2 Vmíchejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, případně dosolte. Polévku podávejte ozdobenou jedlými květy (sedmikráskami, fialkami, petrklíčem apod.) a lístky špenátu nebo medvědího česneku.


Další články

Zavářky a vložky do polévek

Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Celý článek

Starodávné kynuté koláče

Starodávné kynuté koláče

Chcete umět péct skvělé koláče tak, jak to dokázaly hospodyňky už před více než sto lety? Pak s námi nahlédněte do receptů, podle kterých se to naučily, a vyzkoušejte, jak vám budou chutnat.

Celý článek

Vydatné polévky

Vydatné polévky

Babička říkávala, že polévka je grunt. Talíř teplé husté voňavé polévky zalahodí a dodá energii obzvlášť v zimě. Můžete si ji dát i jako hlavní jídlo, třeba s čerstvým křupavým pečivem. Vyberte si z našich receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.