Zdravé polévky
Chřestová polévka s pestem
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4
- 2 lžíce másla
- 400 g jarní cibule
- 400 g bílého chřestu
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 1 malá brambora
- sůl
- pepř
Na pesto:
- 250 g zelených česnekových výhonků
- 125 ml olivového oleje
- 125 g parmazánu
- 125 g ořechů nebo semínek
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
1 Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.
2 V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.
3 Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.
Polévka s divokým česnekem
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g brokolice
- 200 g brambor
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 100 g medvědího česneku
- 6 mátových lístků
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- smetana k podávání
1 Oloupanou cibuli nasekejte najemno, dejte ji do hrnce s rozpáleným olivovým olejem a restujte do změknutí. Brokolici rozeberte na růžičky, oloupané brambory nakrájejte na kostky. Přidejte zeleninu k cibulce a opékejte asi 5 minut. Přilijte vývar a nechte vařit 20 minut.
2 Omytý medvědí česnek nakrájejte nahrubo a přidejte i s mátovými lístky do polévky. Odstavte z ohně, rozmixujte a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte, přidejte strouhaný muškátový oříšek a citronovou šťávu. Podávejte se lžící smetany.
Zelená jarní polévka
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4
- 300 g špenátu
- 120 g mladých kopřiv
- 80 g medvědího česneku
- 2 jarní cibulky
- 200 ml smetany
- 750 ml zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- olivový olej
- zelené lístky a jedlé květy
1 Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte špenát, pokrájený medvědí česnek a kopřivy. Zalijte vývarem a povařte 5 minut. Osolte, opepřete a když je zelenina měkká, rozmixujte.
2 Vmíchejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, případně dosolte. Polévku podávejte ozdobenou jedlými květy (sedmikráskami, fialkami, petrklíčem apod.) a lístky špenátu nebo medvědího česneku.