Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Chřestová polévka s pestem

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

1 Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.

2 V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.

3 Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 


Polévka s divokým česnekem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g brokolice
  • 200 g brambor
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 g medvědího česneku
  • 6 mátových lístků
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • smetana k podávání

 

1 Oloupanou cibuli nasekejte najemno, dejte ji do hrnce s rozpáleným olivovým olejem a restujte do změknutí. Brokolici rozeberte na růžičky, oloupané brambory nakrájejte na kostky. Přidejte zeleninu k cibulce a opékejte asi 5 minut. Přilijte vývar a nechte vařit 20 minut.

2 Omytý medvědí česnek nakrájejte nahrubo a přidejte i s mátovými lístky do polévky. Odstavte z ohně, rozmixujte a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte, přidejte strouhaný muškátový oříšek a citronovou šťávu. Podávejte se lžící smetany.

 

 


Zelená jarní polévka

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 300 g špenátu
  • 120 g mladých kopřiv
  • 80 g medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 200 ml smetany
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • zelené lístky a jedlé květy

 

1 Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte špenát, pokrájený medvědí česnek a kopřivy. Zalijte vývarem a povařte 5 minut. Osolte, opepřete a když je zelenina měkká, rozmixujte.

2 Vmíchejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, případně dosolte. Polévku podávejte ozdobenou jedlými květy (sedmikráskami, fialkami, petrklíčem apod.) a lístky špenátu nebo medvědího česneku.


Další články

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Květiny pro slunné záhony

Květiny pro slunné záhony

Příliš mnoho slunce mnohým rostlinám nesvědčí. Pokud však vyberete druhy, které naopak takové místo vyžadují, získáte pěkné zákoutí, aniž byste o něj museli příliš pečovat.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.