Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Chřestová polévka s pestem

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

1 Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.

2 V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.

3 Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 


Polévka s divokým česnekem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g brokolice
  • 200 g brambor
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 g medvědího česneku
  • 6 mátových lístků
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • smetana k podávání

 

1 Oloupanou cibuli nasekejte najemno, dejte ji do hrnce s rozpáleným olivovým olejem a restujte do změknutí. Brokolici rozeberte na růžičky, oloupané brambory nakrájejte na kostky. Přidejte zeleninu k cibulce a opékejte asi 5 minut. Přilijte vývar a nechte vařit 20 minut.

2 Omytý medvědí česnek nakrájejte nahrubo a přidejte i s mátovými lístky do polévky. Odstavte z ohně, rozmixujte a vmíchejte smetanu. Podle chuti osolte, přidejte strouhaný muškátový oříšek a citronovou šťávu. Podávejte se lžící smetany.

 

 


Zelená jarní polévka

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 300 g špenátu
  • 120 g mladých kopřiv
  • 80 g medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 200 ml smetany
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej
  • zelené lístky a jedlé květy

 

1 Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte špenát, pokrájený medvědí česnek a kopřivy. Zalijte vývarem a povařte 5 minut. Osolte, opepřete a když je zelenina měkká, rozmixujte.

2 Vmíchejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem, případně dosolte. Polévku podávejte ozdobenou jedlými květy (sedmikráskami, fialkami, petrklíčem apod.) a lístky špenátu nebo medvědího česneku.


Další články

Nenáročná rdesna

Nenáročná rdesna

Máte štěstí, že máte zahradu blízko potoka, nebo jí voda přímo protéká? Pokud přemýšlíte, jak přirozeně zpevnit či pokrýt jeho břehy, mohla by vám pomoci skromná, a přitom krásná rdesna.

Celý článek

Ozdobná koule s tújí

Ozdobná koule s tújí

Nevíte, co s ostříhanými větvičkami tújí? Použijte je k výrobě této jednoduché dekorace. Budete ji mít hotovou za chvilku a může vám zdobit stůl celou zimu.

Celý článek

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…