Máte rádi hovězí?

Jestliže si rádi pochutnáte na kvalitním hovězím mase, děláte dobře. Je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a železa, a přitom neobsahuje mnoho tuku. Vyzkoušejte některý z našich receptů.


Dobrá gulášová polévka

Budete potřebovat

  • 800 g předního hovězího masa
  • 150 g sádla
  • 500 g cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce kvalitní mleté papriky
  • minimálně 2 litry hovězího vývaru
  • špetka pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 kg brambor
  • sůl a pepř na dochucení

Maso nakrájejte na kostičky, cibuli na kousky. V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulí a kmínem na ně vložte také maso a obojí krátce orestujte, až maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší. Přidejte protlak a půl lžíce majoránky. Dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, orestujte. Zalijte vývarem a přiveďte do varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, česnekem a vínem. Pozvolna nechte táhnout. Když je maso již téměř měkké (zhruba za hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty budou k uvaření potřebovat asi 15 minut. Dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku a zbytek vína.

 


Tradiční španělský ptáček

Budete potřebovat

  • 800 g hovězí roštěné
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 50 g špeku
  • 2 nožičky párku v jedlém střívku
  • 2 vejce
  • 1 velkou sterilovanou okurku
  • 1 velkou cibuli
  • 100 ml oleje
  • instantní jíšku na zahuštění šťávy

Roštěnou naklepejte, každý plátek pomažte hořčicí, lehce osolte a poklaďte kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, čtvrtkou okurky a špalíčkem slaniny. Udělejte závitky a převažte je provázkem. Na povrchu je můžete také osolit a opepřit. Do pekáčku vložte cibuli, zalijte olejem, navrch naskládejte natěsno ptáčky a dejte zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak teplotu zmírněte a dopékejte při 150 °C asi 45 minut, až je maso měkké. Během pečení polévejte vypečenou šťávou nebo podle potřeby podlévejte horkou vodou. Když jsou ptáčky pečené, vyjměte je z výpeku, přiveďte ho k varu a nechte vypéct do zlatohněda. Pak ho poprašte moukou, aby se vytvořila jíška, zalijte vodou, dochuťte solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložte zpět do šťávy a prohřejte. Podávejte s rýží.

 


Hovězí máslové řízky

Budete potřebovat

  • 4 plátky zadního hovězího masa
  • máslo
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce strouhanka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Plátky masa obalte v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Zprudka je opečte z každé strany na pánvi, na směsi oleje a másla. Přendáme je do pekáčku i s výpekem. Máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a každý plátek masa kouskem másla poklaďte. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso obraťte a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek