Máte rádi hovězí?

Jestliže si rádi pochutnáte na kvalitním hovězím mase, děláte dobře. Je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a železa, a přitom neobsahuje mnoho tuku. Vyzkoušejte některý z našich receptů.


Dobrá gulášová polévka

Budete potřebovat

  • 800 g předního hovězího masa
  • 150 g sádla
  • 500 g cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce kvalitní mleté papriky
  • minimálně 2 litry hovězího vývaru
  • špetka pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 kg brambor
  • sůl a pepř na dochucení

Maso nakrájejte na kostičky, cibuli na kousky. V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulí a kmínem na ně vložte také maso a obojí krátce orestujte, až maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší. Přidejte protlak a půl lžíce majoránky. Dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, orestujte. Zalijte vývarem a přiveďte do varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, česnekem a vínem. Pozvolna nechte táhnout. Když je maso již téměř měkké (zhruba za hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty budou k uvaření potřebovat asi 15 minut. Dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku a zbytek vína.

 


Tradiční španělský ptáček

Budete potřebovat

  • 800 g hovězí roštěné
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 50 g špeku
  • 2 nožičky párku v jedlém střívku
  • 2 vejce
  • 1 velkou sterilovanou okurku
  • 1 velkou cibuli
  • 100 ml oleje
  • instantní jíšku na zahuštění šťávy

Roštěnou naklepejte, každý plátek pomažte hořčicí, lehce osolte a poklaďte kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, čtvrtkou okurky a špalíčkem slaniny. Udělejte závitky a převažte je provázkem. Na povrchu je můžete také osolit a opepřit. Do pekáčku vložte cibuli, zalijte olejem, navrch naskládejte natěsno ptáčky a dejte zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak teplotu zmírněte a dopékejte při 150 °C asi 45 minut, až je maso měkké. Během pečení polévejte vypečenou šťávou nebo podle potřeby podlévejte horkou vodou. Když jsou ptáčky pečené, vyjměte je z výpeku, přiveďte ho k varu a nechte vypéct do zlatohněda. Pak ho poprašte moukou, aby se vytvořila jíška, zalijte vodou, dochuťte solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložte zpět do šťávy a prohřejte. Podávejte s rýží.

 


Hovězí máslové řízky

Budete potřebovat

  • 4 plátky zadního hovězího masa
  • máslo
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce strouhanka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Plátky masa obalte v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Zprudka je opečte z každé strany na pánvi, na směsi oleje a másla. Přendáme je do pekáčku i s výpekem. Máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a každý plátek masa kouskem másla poklaďte. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso obraťte a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.